Foto: Shutterstock
Lai cilvēks būtu vesels, ir nepieciešams veselīgs un sabalansēts uzturs. Neatņemama tā sastāvdaļa ir olbaltumvielām bagāti produkti. Tās nepieciešamas katrai organisma šūnai, bet palielinātā daudzumā tās jāuzņem cilvēkiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem vai nodarbojas ar sportu un mēģina iegūt lielāku muskuļu masu.

Ir ļoti daudz cilvēku, kas uzskata, ka tās atrodamas tikai vistas gaļā vai citos dzīvnieku izcelsmes produktos. Tomēr tā nebūt nav – olbaltumvielas ir atrodamas ļoti dažādos produktos, arī pākšaugos, sēklās un dažādos dārzeņos.

Olbaltumvielas kauliem, muskuļiem un svara zaudēšanai

Olbaltumvielas, tāpat kā ogļhidrāti, šķiedrvielas un tauki, ir nepieciešamas dažādu organismu funkciju nodrošināšanai. Kā skaidro "WebMD", olbaltumvielas ir vajadzīgas ikvienai organisma šūnai, tās vajadzīgas audu atjaunošanai un veidošanai, kā arī enzīmu, hormonu un citu vielu veidošanai. Muskuļiem, kauliem, skrimšļiem, ādai un asinīm – tam visam ir nepieciešamas olbaltumvielas.

Ja salīdzina olbaltumvielas ar minerālvielām, un vitamīniem, tās nepieciešams uzņemt ievērojami lielākā daudzumā, bet tas nenozīmē, ka ar tām ir jāaizraujas. Uzņemt pārmērīgi daudz olbaltumvielu ir bezjēdzīgi, jo organisms tās neuzkrāj. Tāpat arī vairāk olbaltumvielu nepalīdzēs veidot muskuļus, ja nepalielināsi savu fizisko slodzi.

Nevienam nav nepieciešams uzņemt simtiem gramu vai kilogramiem olbaltumvielu. "Authority Nutrition" norāda, ka nepieciešamais olbaltumvielu daudzums ir atkarīgs no ķermeņa masas – uz katru ķermeņa kilogramu ir jāuzņem apmēram 0,8 grami olbaltumvielu.

Tomēr jāņem vērā, ka nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu var ietekmēt arī citi faktori, piemēram, muskuļu masa, fizisko aktivitāšu daudzums. Cilvēkiem, kas vēlas zaudēt svaru, jācenšas apmēram 30 procentus no kalorijām uzņemt ar olbaltumvielu palīdzību.

Fitnesa cienītājiem olbaltumvielas palīdzēs iegūt sapņu formas

Cilvēkiem, kas nodarbojas ar sportu un fitnesu, olbaltumvielas palīdzēs audzēt muskuļus un palielināt spēku. Tieši tāpēc cilvēki, kas nodarbojas ar fitnesu, lieto ļoti daudz olbaltumvielu saturošus produktus, kā arī proteīna (vienkāršo olbaltumvielu) kokteiļus. Protams, lai sasniegtu rezultātu, neiztikt arī bez spēka vingrinājumiem un svaru cilāšanas.

Tāpat olbaltumvielas palīdz nosargāt muskuļus tad, ja cilvēks ievēro diētu. Ja vēlies zaudēt kādu lieku kilogramu un atbrīvoties no taukiem, nevis muskuļiem, uzņem vairāk olbaltumvielu un mazāk ogļhidrātu.

Fitnesa trenere Eva Dzelme, runājot par to, kā pareizi ēst, lai sasniegtu vēlamos rezultātus fitnesā, skaidro, ka tad, ja treniņa mērķis ir audzēt un veidot muskuļus, uzreiz pēc tā nepieciešams paēst olbaltumvielas saturošus produktus. Ja vēlies dedzināt taukus un zaudēt svaru, nopietni ēst nevajadzētu vismaz stundu. Var apēst kaut ko nelielu un ļoti vieglu.

Protams, lai sasniegtu dažādus mērķus, piemēram, iegūtu tvirtu un skaistu dibenu, ir ne tikai jālieto olbaltumvielas, bet arī jāievēro citi nosacījumi, piemēram, jāveic noteikta veida vingrinājumi. Tāpat nedrīkst aizmirst par iesildīšanos pirms treniņa un izstaipīšanos pēc tā. Plašāk informācija pieejama šeit.

Olbaltumvielas atrodamas ne tikai gaļā un olās

Cilvēkiem, kas uzturā nelieto gaļu vai citus dzīvnieku izcelsmes produktus, ļoti bieži vaicā par to, kā tad viņi uzņem olbaltumvielas. Izrādās tās var atrast ļoti daudzos produktos, arī augos. Ikviens, kas vēlas uzņemt vairāk olbaltumvielu, to var darīt dažādos veidos – vistas fileja trīs reizes dienā nav obligāta.

Cāļa krūtiņa bez ādas, olas, biezpiens, grieķu jogurts, piens, liesa liellopa gaļa, tuncis, zivis un garneles – tie visi ir lieliski olbaltumvielu avoti, norāda "Authority Nutrition". Tajos ir ne tikai olbaltumvielas, bet arī vērtīgas minerālvielas un vitamīni. Daudzos no tiem ir arī veselīgās omega 3 taukskābes un organismam nepieciešamais vitamīns B12, kas nav atrodams augu valsts produktos.

Daudz olbaltumvielu ir arī mandelēs, Indijas riekstos un pistācijās. Tās vari uzņemt, ēdot tādus produktus, kā auzu pārslas, brokoļi, kvinoja, lēcas, ķirbju sēkliņas, Briseles kāposti un zemesrieksti. "Health" norāda, ka daudz vērtīgo olbaltumvielu ir arī dažāda veida pākšaugos, tofu, nesaldinātā kakao pulverī un augu pienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!