Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka, uzsākto nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, uz svariem, šķiet, gribas kāpt pēc katra treniņā, jo tik izmisīgi vēlamies ieraudzīt kārotos un sen izsapņotos rezultātus. Taču ne vienmēr tos izdodas ieraudzīt tik ātri, cik vēlētos, kas dažkārt nosit vēlmi turpināt iesākto. Tomēr ir svarīgi zināt, ka ne tikai skaitlis svaros var liecināt par progresu, tam ir arī citas pazīmes.

Varbūt tu jau sen ilgojies pēc konkrēta cipara uz svariem, tāpēc līdz šim esi pievērsusi uzmanību tikai tam, taču tādējādi tu nespēj ieraudzīt arī citas pazīmes, kas liecina par progresu. Ja arī tu šaubies, vai tavs ieguldītais darbs treniņu zālē un izmaiņas uzturā patiesi nes augļus, iedvesmojoties no portāliem ''Prevention'', ''Health Line'' un ''Health'', piedāvājam iepazīties ar izmaiņām, kas arī apliecina, ka veselīgais dzīvesveids tev nāk par labu.

Tomēr visu pirms atceries – ja tev patiesi šķiet, ka tev ir liekais svars un ir laiks atbrīvoties no nevajadzīgajiem kilogramiem, vislabāk vispirms konsultēties ar ārstu. Iespējams, tās ir tikai tavas iedomas. Tāpat, uzsākot izmaiņas uzturā, dodies pie uztura speciālista, kas palīdzēs piemeklēt tev piemērotāko uztura plānu. Kā arī profesionāls treneris vislabāk spēs tev palīdzēt ar treniņu programmas izveidi.


Uzlabojies garastāvoklis un ikdienišķu uzdevumu veikšana kļuvusi vieglāka


Foto: Shutterstock
Ja esi iesākusi jaunu treniņu programmu un sāc pamanīt, ka jūties labāk ne tikai fiziski, bet arī emocionāli, tas ir viens no panākumu rādītājiem. Regulāras fiziskās aktivitātes palīdz paātrināt asinsriti, palielināt ķermeņa temperatūru un stimulē endorfīnu izdalīšanos – hormonu, kas pēc treniņa sniedz laimes sajūtu.

Regulāri nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, ne tikai uzlabojas garastāvoklis, bet arī ikdienišķu uzdevumu veikšana kļūst vieglāka. Kāpjot uz piektā stāva dzīvokli, tev vairs nav pusceļā jāapstājas vai pie dzīvokļa durvīm vairs neels, pastaigas ar suni tevi nenogurdina tik ļoti kā iepriekš, tu vairāk laika pavadi rotaļājoties ar bērniem u. tml. Iespējams, tavs galvenais mērķis, uzsākot doties uz treniņiem, bija zaudēt lieko svaru, taču, redzot rezultātus arī ikdienišķās darbībās, tā var būt papildus motivācija turpināt iesākto.


Vairāk enerģijas, mazākas sāpes locītavās un lielāka muskuļu masa


Foto: Shutterstock
Ar laiku ne tikai atvieglojas ikdienišķu uzdevumu veikšana, bet arī tava enerģija tik ātri neizsīkst un tās tev ir vairāk. Tāpat lielāks enerģijas daudzums nozīmē, ka fiziskās aktivitātes ir palīdzējušas līdzsvarot cukura līmeni asinīs. Savukārt, turpinot piekopt aktīvu dzīvesveidu, enerģijas daudzums var arvien palielināties un saglabāties augstākā līmenī nekā ierasts.

Savukārt, ja tu ciet no regulārām sāpēm locītavās, fiziskās aktivitātes var palīdzēt samazināt sāpju radīto diskomfortu, vai pat pilnībā to izskaust. Tāpat svarīgi atcerēties, ka redzami rezultāti neparādās dienas vai divu laikā – tam ir vajadzīgs ilgāks laiks. Lai tu spētu ieraudzīt pārmaiņas, speciālisti iesaka uzņemt fotogrāfijas, kas vislabāk spēs parādīt, kā tavs ķermenis ir mainījies kopš dienas, kad pievērsies aktīvam dzīvesveidam. Kā arī, ja skaitlis uz svariem nemainās, fotogrāfijās redzamais muskuļu masas pieaugums, tievāka seja u.c. būs rādītāji, ka iesāktais patiesi nes augļus.


Uzlabojusies izturība un ir vairāk spēka


Foto: Shutterstock
Ikviens jauns sākums sagādā sava veida grūtības, un fiziskās aktivitātes nav izņēmums. Iespējams, sākotnēji tev bija grūti noskriet pat trīs kilometrus, vai 50 pietupieni un vēdera preses vingrinājumi bija tīrās mokas, taču tagad neapstājies arī pēc noskrietiem trīs kilometriem un 50 vingrinājumiem. Tas viss liecina par to, ka tava izturība tikai un vienīgi pieaug.

Tāpat aug arī tavs spēks. Iespējams, tagad treniņu zālē vari pacelt lielāka svara hanteles, un iepirkumu maisi it kā kļuvuši vieglāki. Sākotnējo spēju salīdzināšana ar šī brīža var palīdzēt saprast, vai spēks patiesi audzis. Mēģini ataust atmiņā, kādas hanteles vai svara bumbas cilāji pirmajos treniņos, kādas izjūtas tevī radīja iepirkumu maisu nešana un cik viegli varēji cilāt dažādus smagumus mājās.


Uzlabojušās gan prāta spējas, gan mentālā veselība


Foto: Shutterstock
Ir vairāki pētījumi, kas liecina, ka fiziskas aktivitātes palīdz skaidrāk domāt, uzlabo koncentrēšanās, plānošanas, koordinēšanas un lēmumu pieņemšanas spējas. Tāpat ir pētījumi, kas rāda – regulāras aktivitātes palīdz uzlabot atmiņu, mācīšanos un akadēmisko sniegumu. Tāpēc pievērs uzmanību ne tikai izmaiņām spēkā vai izskatā, bet arī kognitīvajās funkcijās.

Kā arī, nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, uzlabojas ne tikai tavas prāta spējas, bet arī mentālā veselība. Jau iepriekš minējām, ka tavs garastāvoklis ir uzlabojies, tāpat trauksmes sajūta ir samazinājusies. Ja tev līdz šim bijusi nosliece uz depresiju, arī tās simptomi var būt izgaisuši, tev pat nemanot. Un nav šaubu, ka mentālās veselības uzlabošanās parādās arī ārēji.


Gribas mazāk cukura un uzlabojusies gremošanas sistēmas darbība


Foto: Shutterstock
Tiem, kuri mīl laiku pa laikam panašķēties, atturēties no saldumiem varētu būt šķietama neiespējamā misija. Taču, ja tas izdodas, progress parādīsies ātrāk, nekā to ieraudzīsi uz svariem. Par to liecinās tas, ka tev arvien mazāk prasās cukura – saldumu.

Tāpat par veselīga dzīvesveida progresu liecina ne tikai acīmredzami rezultāti, bet arī organisma pārmaiņas iekšēji, piemēram, uzlabojusies gremošanas sistēmas darbība. Iespējams, līdz šim tev salīdzinoši bieži uzpūtās vēders, saskāries ar aizcietējumiem vai gremošanas traucējumiem, bet tagad, kad esi sākusi nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, šādas problēmas novēro krietni retāk. To, visticamāk, ir palīdzējis labot uztura un ūdens dzeršanas paradumu maiņa.


Viduklis kļuvis šaurāks un drēbes – pieguļošākas


Foto: Shutterstock
Varbūt tu pirms pāris gadiem drēbju skapja tālākajā stūrī noglabāji savus mīļākos džinsus, kuros diemžēl vairs nevarēji ielīst – tavs viduklis bija par platu. Taču tagad intereses pēc tos esi atradusi un nolēmusi piemērīt, un izrādās – tie tev der kā uzlieti! Ļoti iespējams, tu pati to nebiji pamanījusi, bet arī tavs viduklis fizisko aktivitāšu dēļ kļuvis šaurāks. Lai par to pārliecinātos, vislabāk to izmērīt ar mērlenti. Tāpat vari izmērīt roku un kāju apkārtmēru – ar laiku, muskuļiem augot, to apkārtmērs augs.

Taču varbūt tev nemaz nav nepieciešams ķert pēc mērlentes, jo katru reizi, dodoties iepirkties, mājās pārnāc ar apģērbu izmēru vai divus mazāku nekā ierasts. Tā ir acīmredzama zīme, ka liekais svars ir sena pagātne. Ja tā patiesi ir, beidzot vari no skapja dzīlēm ņemt laukā ne tikai mīļākos džinsus, bet arī pieguļošo kokteiļkleitu, blūzi un visu citu, ko tur esi noslēpusi, gaidot dienu, kad atkal to varēsi ģērbt mugurā.


Labāks miegs un starojoša āda


Foto: Shutterstock
Katrs, kas kaut reizi piedzīvojis smagu, taču uzlādējošu treniņu, zina, ka pēc tā seko dziļš un kvalitatīvs miegs. Nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, tu varēsi gulēt labāk ne tikai pēc treniņiem, bet kvalitatīvs miegs kļūs arī par normālu ikdienas sastāvdaļu. Tev ir ne tikai vieglāk iemigt, bet arī palikt miega stāvoklī un no rītiem pamosties. Taču atceries, ka arī gulēto stundu skaitam ir nozīme – ik nakti centies miegam veltīt septiņas līdz deviņas stundas.

Kad, uzlabojoties miega kvalitātei, būs pazuduši tumšie riņķi zem acīm, tavs viduklis būs kļuvis tievāks, garastāvoklis un prāta spējas uzlabojušās, tev parādīsies vairāk spēka utt., varbūt pati to nepamanīsi, bet tu būsi sākusi šķietami starot. Starošanu var arī novērot ādas uzlabojumos – pazudušas pinnes, tā vairs nav tik taukaina vai sausa, pazudis arī ierastais bālums u. tml.

Taču, neatkarīgi no tā, kā tu izvēlies pārbaudīt, vai patiesi tavam ieguldītajam darbam ir kādi augļi, neaizmirsti to nosvinēt, pat tad, ja sākotnēji rezultāts ir pavisam neliels. Koncentrējoties uz pozitīvo, tev būs vieglāk turpināt iesākto. Tāpat atceries, ka skaitlis uz svariem ir tikai skaitlis, kas nespēj atainot patiesās pārmaiņas, tāpēc neļauj tam noteikt to, kā tu jūties un ko darīsi turpmāk ceļā uz mērķa sasniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!