Foto: LETA

Turpinot jau uzsāktās pārmaiņas, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā reorganizētas vairākas struktūrvienības. Uzsākta reorganizācija Neatliekamās medicīnas centrā, Patoloģijas institūtā, slimnīcas Aptiekā un Ķirurģijas klīnikā. Apvienojot divas nodaļas, ir izveidots Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centrs, informe slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Slimnīcā pašlaik ir 30 klīnikas, centri un institūti. "Lai ieviestu caurskatāmu un vienotu pārvaldību visās struktūrvienībās, ir izvērtēta līdzšinējā prakse un noteikti kopējie mērķi, kas ļautu pacientam operatīvi, profesionāli un informēti saņemt pakalpojumu, kā arī ieviest efektīvu un modernu darba organizāciju struktūrvienībā. Uzsāktās izmaiņas Neatliekamās medicīnas centrā skar pacienta veselības stāvokļa izvērtēšanu uzreiz pēc ierašanās centrā un atbilstoši novērtējumam jeb veselības stāvokļa smaguma pakāpei tiek organizēta tālākā palīdzības sniegšana. Neatliekamo medicīnisko palīdzību Stradiņa slimnīcā nedēļā saņem vidēji 1400 pacientu. Pārmaiņu rezultātā vidējais pacienta uzturēšanās laiks centrā tiks samazināts aptuveni no sešām stundām līdz četrām stundām. Neatliekamās palīdzības centrā tiks paplašinātas telpas, izremontējot nulles stāva zonu," pārmaiņas skaidro Sīle.

Izvērtējot Patoloģijas institūta darbu, esot saņemti vairāki priekšlikumi no Medicīnas padomes un iesaistītajiem speciālistiem par veicamajiem pasākumiem, lai paaugstinātu histoloģisko izmeklējumu kvalitāti un saīsinātu to izpildes laiku, kas būtiski onkoloģisko un daudzu citu saslimšanu diagnostikā un tālākās piemērojamās ārstēšanas taktikas izvēlē. Šīs izmaiņas esot saistītas ar cilvēkresursu un tehnoloģisko resursu plānošanu.

Reorganizācija notikusi arī pneimonoloģijas un torakālās ķirurģijas jomā, apvienojot pneimonologus un torakālos (plaušu) ķirurgus no līdzšinējām divām nodaļām un piesaistot jaunus kvalificētus speciālistus. Šīs pārmaiņas pilnveidos plaušu, pleiras un videnes slimību diagnostiku un ārstēšanu, īpaši attīstot mazinvazīvās operācijas plaušu ķirurģijā.

Šī gada pirmajā pusgadā plānots apvienot arī divas līdzīga profila ķirurģijas nodaļas. Blakus apvienotajai nodaļai tiks izveidotas intensīvās terapijas palātas ķirurģiskiem pacientiem, tādējādi uzlabojot pacientiem pēcoperācijas ārstēšanās kvalitāti.

Slimnīcas aptiekā tiekot analizēti medikamentu uzskaites un aprites jautājumi. Pašlaik ieviesta elektroniska medikamentu pieprasījumu nosūtīšana, kas ietaupīšot laiku, iesaistīto darbinieku skaitu un nodrošinās medikamentu patēriņa kontroli.

Tāpat tikšot ieviesti jauni līgumi ar pacientiem – jaunā kārtība paredz, ka pacients saņem informāciju par iespējamām izmaksām un terapijas plānu pirms ārstēšanās uzsākšanas. Pagājušajā gadā un šogad slimnīca ieviesusi arī virkni jauninājumus iekšējās e-veselības informācijas sistēmas papildināšanā, kas jau šodien ļaujot veidot caurskatāmas rindas uz pakalpojumiem, samazinot papīra dokumentāciju un nodrošinot datu kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!