Foto: AFP/Scanpix

Vienieejas video asistēta plaušas daivas izņemšanas operācija (uniporta video asistēta torakoskopiska lobektomija) ir modernākā pieeja plaušu audzēju ārstēšanā, un pagaidām ir pieejama pacientiem tikai dažās Eiropas valstīs.

Operācija tiek veikta, izdarot vienu aptuveni četrus centimetrus lielu griezienu, pa kuru tiek ievadīti nepieciešamie instrumenti un video kamera, skaidro slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle. Torakālais ķirurgs un asistents, kurš nodrošina video attēlu, pamatā darbojas divatā, un tieši ķirurga īpašajām prasmēm un pieredzei ir liela nozīme šīs mazinvazīvās metodes pielietošanā.

Operācija Stradiņa slimnīcā veikta 8. septembrī 54 gadus vecam pacientam. Pacients jūtas labi un izrakstīts no slimnīcas otrajā dienā pēc operācijas, pastāstīja Sīle. Operāciju veica Plaušu centra torakālās ķirurģijas nodaļas virsārsts Artjoms Špaks, kurš iepriekš apguva endoskopiskās ķirurģijas metodi Latvijā, Lielbritānijā, Nīderlandē un Francijā, kā arī praktizēja vienā no labākiem torakālās ķirurģijas centriem Londonā. Operācijā asistēja Anastasija Bistrova, anesteziologs Sanita Ūdre un operācijas māsa Maija Strautmane.

Praksē plaušu daivas rezekcijas operācijas plaši tiek veiktas, piekļūstot nepieciešamajai daivai vaļēji – ar lielu griezienu vai endoskopiski - pa trīs vai četrām atverēm, tomēr attīstoties tehnoloģiskajiem risinājumiem, ir rasts vēl saudzīgāks veids kā veikt šo operāciju. Pēc šādas mazinvazīvas operācijas pacients spēj daudz ātrāk – divu līdz trīs dienu laikā, atgūties un atgriezties ierastajā dzīves ritmā, samazinās sarežģījumu risks un pēcoperācijas sāpes.

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Plaušu vēža ārstēšanā, tāpat kā citu ļaundabīgu audzēju gadījumos, ļoti svarīgi ir atklāt saslimšanu pēc iespējas agrāk. To iespējams panākt, veicot regulāras plaušu pārbaudes. Šajā gadījumā onkoloģiska saslimšana tika atklāta nejauši, ārstējot cita veida sūdzības. Esmu gandarīts, ka Stradiņa slimnīcā varam pielietot pasaulē aktuālu mazinvazīvu ķirurģisku plaušu operāciju," norāda Špaks.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Plaušu slimību centrā tiek veiktas plaša spektra diagnostiskas un ārstnieciskas operācijas, bronhoskopijas, plaušu funkcionālie testi un citi specifiski izmeklējumi plaušu veselībai. Pēdējā gada laikā notiek aktīva Plaušu slimību centra modernizācija, lai centrs atbilstu visām augsta līmeņa Eiropas specializēta centra prasībām, stāsta Sīle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!