Foto: Shutterstock

Tējas baudīšana ir ne tikai patīkams un nomierinošs rituāls, bet tā arī ir viens no pasaulē biežāk dzertajiem dzērieniem, neskaitot ūdeni. Plašā tējas popularitāte skaidrojama ne tikai ar tās salīdzinoši lētajām izmaksām un patīkamo garšu un aromātu, bet arī dzēriena vērtīgajām īpašībām. Nav noslēpums, ka tēja mums sniedz krietni lielāku mundrumu, salīdzinot ar kafiju, kā arī tā spēj efektīvi atrisināt dažādas veselības problēmas.

Tāpat neskaitāmos pētījumos gūti arī vairāki pierādījumi dažādu tējas šķirņu pozitīvajai ietekmei uz liekā svara zudumu.

Tā kā rudens nenoliedzami ir tējas rituālu baudīšanai piemērotākais laiks, uzzini, kā ar gardā dzēriena palīdzību uzlabot arī pašsajūtu un izskatu!

Baltā tēja

Foto: Shutterstock

Baltā tēja stimulē lipīdu vielmaiņu, veicinot tauku šūnu šķelšanos un to izmantošanu organismam nepieciešamās enerģijas ražošanā, neļaujot tiem uzkrāties liekajās rezervēs.

Parasti baltajai tējai tiek lasītas tikai pirmās ražas pašas jaunākās, vēl līdz galam neatvērušās tējas lapiņas, ko piesedz daļēji atvēries tējas pumpurs. Lai saglabātu lapiņu dabisko izskatu, baltā tēja netiek tvaicēta, bet gan žāvēta saulē.

Lai novērstu oksidēšanās procesus, tas tiek darīts uzreiz pēc tējas novākšanas, kā rezultātā populārajam dzērienam ir maiga garša, tējai īpaši iecienītai esot Eiropā.

Tiek uzskatīts, ka tā apskaidro prātu un samazina iekšējo siltumu, kas, saskaņā ar ķīniešu medicīnas teoriju, ir iemesls dažādām slimībām. Par jaunības un veselības tēju dēvētajam dzērienam piemīt atvēsinošas īpašības, to var dzert gan no rīta, gan vakarā, lieliski veldzējot slāpes.

Tēja attīra organismu, uzlabo garastāvokli un palielina imunitāti. Darbojas arī kā antidepresants, atbrīvo no noguruma sajūtas un normalizē apetīti.

Zaļā tēja

Foto: Shutterstock

Vērtējot tēju saistību ar svara zaudēšanu, visbiežāk kā vērtīgākais dzēriens šiem nolūkiem tiek minēta tieši zaļā tēja. Tāpat tai piemīt virkne citu veselībai labvēlīgu īpašību, dzērienam uzlabojot smadzeņu darbību, mazinot ļaundabīgu audzēju un hronisku slimību attīstīšanās risku, kā arī aizkavējot organisma novecošanas procesus.

Zaļā tēja satur kāliju, kas ir īpaši noderīgi, ja vēlies zaudēt svaru. Kālijs stimulē aknu darbību, liekot tām izvadīt tauku sairšanas produktus un lieko šķidrumu. Zaļajā tējā ir arī četras reizes vairāk C vitamīna kā citronā un 10 reizes vairāk - kā melnajā tējā. Tas ne tikai liek organismam aktīvāk dedzināt taukus, bet arī aizsargā to no brīvajiem radikāļiem, kas radušies šai procesā.

Tāpat pētījumos atklāts, ka zaļajā tējā ir tik vērtīgie katehīni – spēcīgi antioksidanti, kas iedarbojas pret dažādu nopietnu slimību attīstību, mazina iekaisuma procesus organismā un efektīvi cīnās ar tā novecošanu, veicinot šūnu atjaunošanos. Tāpat katehīni efektīvi iedarbojas saules apdegumu gadījumā, veicinot ādas dzīšanu un atjaunošanos.

Zaļajā tējā esošās vielas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kas rosina organisma novecošanu, mazinot mutācijas, kas notikušas organisma šūnās. Šai sakarā uzturā ik dienas ieteicams lietot zaļo tēju vai tās ekstraktu, kas, kā zināms, efektīvi paātrina arī vielmaiņu, tā veicinot liekā svara mazināšanos.

Tiesa, lietojot zaļo tēju pārāk lielās devās, var rasties nieru un aknu slimības. Atsevišķi mediķi apgalvo, ka zaļā tēja ir veselīga tikai tad, ja to lieto ar mēru, t.i. 10 mazās krūzītes vai divas parastās dienā.

Ļoti stipra tēja var būt nelabvēlīga sirdij, tā kairina nervu sistēmu, var izraisīt bezmiegu, rīta nespēku, satraukumu, nogurumu.

Stipru tēju nerekomendē dzert kuņģa un zarnu čūlu slimību gadījumos, kā arī gastrīta gadījumā, jo tā var izraisīt grēmas, pastiprināt sāpes kuņģī, brīdina mediķi.

Melnā tēja

Foto: Shutterstock

Melnā tēja garšas ziņā ir krietni spēcīgāka par iepriekš minētajām - balto un zaļo tēju, jo tās pagatavošanās procesā notiek tējas lapiņu oksidēšanās. Jāpiebilst, ka melnā tēja ir populārākā tēja pasaulē – 90 procenti no pārdoto tēju apjoma ir tieši melnā tēja.

Pētījumi liecina, ka melnā tēja veicina svara zaudēšanu, paātrinot stresa hormona kortizola līmeņa līdzsvarošanas procesus organismā. Kā zināms, tieši kortizols veicina liekā svara veidošanos, tauku šūnām koncentrējoties vēdera dobuma rajonā, kas veselībai ir īpaši bīstami.

Jāpiebilst, ka melnā tēja satur arī polisaharīdus – īpašu ogļhidrātu grupu, kas normalizē cukura līmeni organismā, mazinot arī mūsu apetīti. Zīmīgi, ka valstīs, kur melnā tēja ir īpašā cieņā – Īrijā un Lielbritānijā – fiksēta krietni zemāka saslimstība ar otrā tipa diabētu nekā citās Eiropas valstīs.

Kopumā melnā tēja ir lielisks līdzeklis organisma veselības stāvokļa uzlabošanai, stiprinot arī sirds un asinsvadu sistēmu, kā arī imunitāti.

"Rooibos" tēja

Foto: Shutterstock

Rooibos tēja lielā daudzumā satur antioksidantus, kas efektīvi cīnās ar brīvajiem radikāļiem, novēršot slimību attīstīšanos, iekaisumu veidošanos un organisma šūnu novecošanas procesus.

Tāpat Rooibos tējā esošie flavonoīdi ievērojami uzlabo taukaudu vielmaiņu. Tēja veicina gremošanas procesus, stiprina nervu sistēmu, kā arī palīdz, ja ir kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi, un atvieglo stāvokli pēc smagām slimībām un operācijām.

Tāpat ir pierādīts, ka Rooibos tēja normalizē cukura līmeni asinīs, regulējot arī insulīna izstrādāšanās procesus.

"Pu-Erh" tēja

Foto: Shutterstock

Pēdējā laikā plašu atzinību ir izpelnījusies arī minētā melnās tējas šķirne, kas tiek audzēta Dienvidrietumu Ķīnā tās neskaitāmo dziedniecisko īpašību dēļ. Tēja mazina hronisku slimību attīstīšanās risku, attīra organismu un veicina vielmaiņu. Tā tonizē, veicina prāta darbību un uzlabo atmiņu.

Pētījumos atklāts, ka dzēriens īpaši efektīvi izvada no organisma tauku šūnas, novēršot arī to krāšanos un pārveidojot tās tūlītējā enerģijā. Nereti "Pu-Erh" tēja raksturota kā viens no agresīvākajiem tauku noārdīšanas līdzekļiem. Tāpat tējas cienītāji atzinīgi vērtē tās pozitīvo ietekmi uz mūsu noskaņojumu un pašsajūtu. Atsevišķos pētījumos pat apgalvots, ka tēja spēj mazināt depresiju.

Publikācijā izmantotie avoti:

  • Yi Hong Ding. Pu-Erh Tea Down-Regulates Sterol Regulatory Element-Binding Protein and Stearyol-CoA Desaturase to Reduce Fat Storage in Caenorhaditis elegans.
  • T. R. Dias. White Tea (Camellia Sinensis (L.)): Antioxidant Properties And Beneficial Health Effects.International Journal of Food Science, Nutrition and Dietetics (IJFS).
  • Margriet S. Body Weight Loss and Weight Maintenance in Relation to Habitual Caffeine Intake and Green Tea Supplementation. Obesity Research.
  • Kevin C. Green Tea Catechin Consumption Enhances Exercise-Induced Abdominal Fat Loss in Overweight and Obese Adults.The Journal of Nutrition. Nutrition and Disease.
  • Prof Michael C. Herbst.Fact Sheet on Rooibos Tea. Cancer Association of South Africa (CANSA).
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!