Foto: Shutterstock
To, ka labākais līdzeklis, lai izvairītos no paģirām, ir alkohola nelietošana vai tā patērēšana patiešām mazos daudzumos, zina teju katrs. Tomēr netrūkst cilvēku, kam rīts pēc ballītes iesākas ar sliktu dūšu un galvassāpēm. Lai atvieglotu stāvokli un palīdzētu justies labāk piedāvājam iepazīties ar dažādām metodēm paģiru atvieglošanai un novēršanai.

Biežākie paģiru simptomi ir slikta dūša, reiboņi, galvassāpes miegainība, slāpes un apjukums. Kā skaidro "Medical News Today", nepatīkamās sajūtas rada dažādu faktoru kopums, ko izraisa pastiprināta alkohola lietošana. Alkohols rada nepieciešamību biežāk apmeklēt tualeti, veicinot organisma atūdeņošanos, tas kairina kuņģi, liek nokristies cukura līmenim asinīs, tas var izraisīt nepatīkamas imūnsistēmas reakcijas. Tāpat alkohols pasliktina miega kvalitāti un uz neilgu laiku paplašina asinsvadus.

Tas viss kopā liek justies slikti un piedzīvot to, ko mēs dēvējam par paģirām. Un tieši tāpēc, ka paģiras rodas no dažādu alkohola ietekmes veidu kopuma, tās uzveikt ir tik sarežģīti.

Smēķēšana tās padara smagākas un citi fakti par paģirām

Foto: Shutterstock
Paģiras un slikta pašsajūta ir nepārprotams signāls, ka iepriekšējā dienā ir lietots pārāk daudz alkohola. "Live Science" norāda, ka ir vairāki fakti par paģirām, ko vajadzētu zināt ikvienam, kas mēdz lietot alkoholu. Piemēram, vai tu zināji, ka smēķēšana alkohola lietošanas laikā var paģiras padarīt ievērojami smagākas?

Tāpat grūtāks nākamais rīts ir cilvēkiem, kas izvēlas lietot tumšas krāsas alkoholiskos dzērienus: sarkanvīnu, viskiju, tumšo rumu, konjaku un citus. Šie dzērieni satur savienojumus, kas vēl vairāk pasliktina cilvēka pašsajūtu. Arī putojošie un dzirkstošie dzērieni, piemēram, alus, šampanietis un sidrs, padara paģiras smagākas. Tas, cik smagas būs tavas paģiras, ir atkarīgs arī no ģenētikas, tāpēc arī katram cilvēkam sajūtas nākamajā dienā var būt atšķirīgas pat tad, ja patērēts vienāds daudzums alkohola.

Ir ļoti būtiski saprast, ka paģiras nav normāla parādība, bet gan organisma reakcija pēc saindēšanās un savu organismu tām pakļaut nevajag, ne tikai tāpēc, ka paģiras ir nepatīkamas, bet arī tāpēc, ka tās ir skaidra zīme – alkohols tavam organismam kaitē. Piemēram, galvassāpes rodas tāpēc, ka smadzenēm trūkst šķidruma.

Zinātniski pamatotas metodes paģiru novēršanai un atvieglošanai

Foto: Shutterstock
Protams, ja tu nelietotu alkoholu, paģiru tev nebūtu. Bet ko darīt tad, kad, tā sacīt, jau ir par vēlu? Piedāvājam iepazīties ar vairākiem zinātniski pamatotiem veidiem paģiru uzveikšanai, ko piedāvā "Healthline".

Viens no daudziem zināmiem veidiem, kā uzveikt paģiras, ir neliela alkohola daudzuma lietošana nākamajā dienā, bet tas ir arī ļoti riskants veids, ko speciālisti neiesaka izmantot. Šāda paģiru "ārstēšana" tiek saistīta ar alkohola atkarības veidošanos, un viens smagāks rīts noteikti nav tā vērts, lai kļūtu par alkoholiķi.

Ūdens lietošana ne tikai mazinās slāpes, bet arī atvieglos galvassāpes, tāpēc nebaidies dzert vairāk šķidruma kā ierasts – tas nāks tikai par labu. Un atceries, ka ūdens dzeršana var palīdzēt vispār izvairīties no nepatīkamām sajūtām – pēc katra dzēriena neaizmirsti izdzert pa glāzei ūdens un nākamā diena būs krietni patīkamāka.

Lai justos labāk, nepieciešams arī miegs. Alkohols pasliktina miega kvalitāti, tāpēc tev nepieciešams gulēt ilgāk. Pat, ja jūties slikti, noteikti paēd sātīgas brokastis. Tās palīdzēs atgūt organismam nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus, kā arī normalizēs cukura līmeni asinīs.Nebaidies sevi palutināt ar kaut ko patiešām spēcinošu, piemēram, ar uz ugunskura gatavotu zupu. Ar desmit zupu, kas palīdzēs justies labāk un dos spēku, receptēm tu vari iepazīties šeit.

Palīdzēt var arī medikamenti, kas mazina iekaisumu vai kas speciāli paredzēti paģiru mazināšanai. Tikai atceries, ka tie nav brīnumlīdzekļi un nedos iespēju tev justies tā, it kā alkohols iepriekšējā dienā nebūtu lietots.

Tautas receptes, kas palīdzēs atbrīvoties no mokošām paģirām

Foto: PantherMedia/Scanpix
Ņemot vērā, ka viens no iemesliem, kāpēc jūties slikti, ir organisma atūdeņošanās, stipra kafija vai tēja pašsajūtu neuzlabos. Šie dzērieni situāciju var padarīt sliktāku. Tā vietā izmēģini veselīgus kokteiļus un zāļu novārījumus no tautas recepšu krājumiem.

Piparu dzeltenais

Izskalini glāzīti ar saulpuķu eļļu, iešķil tajā vienu olas dzeltenumu, piemet pa šķipsniņai sāls, maltu melno un maltu sarkano piparu. Sakul, aizžmiedz acis un izdzer vienā paņēmienā!

Glābējburkāns

Šo atsvaidzinošo kokteili gatavo no svaigi spiestas burkānu un seleriju kātu sulas, kam piepilina mazliet citronu sulas un pievienotas piparmētras.

Saldā Mērija

Sarīvē piecus gramus muskatrieksta un ieber glāzē, kur jau gaida ar svaigu olas dzeltenumu un tējkaroti saldā krējuma sajaukta tomātu sula. Dzer strauji, tas nav ilgai malkošanai paredzēts dzēriens.

Termoss ledusskapī

Brīnišķīgs līdzeklis pret nelabu dūšiņu ir piparmētru tēja, un arīdzan kanēlis veikli noņem nelabumu. Bet abi kopā tie ir brīnišķīga kombinācija! Tikai labāk sagatavot novārījumu jau iepriekš, saliet termosā un noglabāt ledusskapī nebaltam rītam.

Mdons Huans

Globusa otrā pusē ar otrā rīta problēmām cīnās tā: sakultai olai pievieno pāris lāšu galda etiķa, šķipsniņu sāls un ēdamkaroti kečupa, visu samaisa un norij vienā malkā.

Kas dārzā?

Veicas, ja dārzā ir samtenes. Noplūc 6-8 ziediņus, aplej ar litru verdoša ūdens un pavāri minūtes trīs. Nolej piektdaļu uzlējuma, bet ziediņus un pārējo pavāri vēl sešas minūtes. Nokās, atdzesē, izdzer dienas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!