Foto: Shutterstock

Beidzot Latvijā ir uzsnidzis un, iespējams, šoreiz sniegs kādu laiku arī paliks nenokusis. Prognozes liecina, ka tuvākās dienas visā Latvijas teritorijā termometra stabiņš turēsies zem nulle grādu atzīmes, bet nākamās nedēļas sākumā Latgalē sinoptiķi sola teju 30 grādu salu. Ko vilkt mugurā aukstā laikā un kā sevi pasargāt no apsaldējumiem?

Speciālisti norāda, ka būtiski ir ne vien saģērbties silti, bet arī ērti. Vislabāk to izdarīt, ģērbjoties kārtās kā kāpostam. Izvēlies apģērbu, kas neierobežo spēju kustēties, kā arī nav pārāk piegulošas. Atceries, ka nekādā gadījumā nedrīkst ierobežot vai apgrūtināt asins cirkulāciju.

Galvenie nosacījumi ziemas apģērbam

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi ir sagatavojuši ieteikumus par to, kā sevi pasargāt no atdzišanas un apsaldējumiem.

Lai pasargātu pēdas no atdzišanas, ir jāvalkā silti un mitruma necaurlaidīgi apavi, kas nav pārāk pieguļoši. Kājās velc vilnas vai kokvilnas zeķes. Neaizmirsti par siltu cepuru un šalli, kā arī par cimdiem. Dūraiņi aukstam laikam ir piemērotāki nekā pirkstaiņi, jo tie silda labāk.

Izvēloties virsdrēbes, pārliecinies, ka tās labi saglabā siltumu un nelaiž cauri mitrumu. Nevelc apģērbu, kas ierobežo tavu spēju kustēties. Apģērbu velc vairākās kārtās un pārliecinies, ka tas nav pārāk pieguļošs un ļauj asinīm brīvi cirkulēt. Vairākas apģērba kārtas nepieciešamas, lai tad, kad kļūst pārāk karsti, tu varētu arī kaut ko novilkt.

Ko vilkt, ja vēlies aukstā laikā sportot

Lai saglabātu siltumu un justos ērti, ir jāzina, kāda materiāla apģērbu vilkt un kā to kombinēt vairākās kārtās. "Prevention" norāda, ka mugurā ir jāvelk trīs apģērba kārtas, bet kājās divas – zeķes un apavi. Trīs kārtu ģērbšanās sistēma noderēs ne vien raitai pastaigai, bet arī aktīvākām nodarbībām ārpus telpām ziemas laikā.

Pirmā kārta. Audumam, kas pieskaras tavai ādai, jābūt vieglam, ērtam un spējīgam uzsūkt siltumu. Izvēlies topiņus un apakškreklus, kas pagatavoti no speciālas sintētikas – tiem labi jāuzsūc mitrums, nepaliekot slapjiem. Kokvilna ir ērts un elpojošs materiāls, bet, ja darīsi kaut ko aktīvu un sasvīdīsi, tā kļūs slapja. Ļoti aukstās dienās uzvelc sildošas zeķubikses vai legingus, lai pasargātu savas kājas.

Foto: Shutterstock
Otrā kārta. Šīs aizsargkārtas uzdevums ir uzsūkt mitrumu un nodrošināt siltumu. Izvēlies apģērbu, kas nav pārāk pieguļošs un kas aiztur ķermeņa radīto siltumu. Derēs gan smalka plīša apģērbs, gan termo auduma izstrādājumi. Jaciņa ar augstu apkakli un rāvējslēdzēju būs tieši laikā.

Pēdējā kārta. Tā ir aizsargkārta, kam jāpasargā tevi no lietus, sniega un vēja. Izvēlies siltu un ērtu jaku. Ja tai ir kapuce, varēsi sniegt papildu aizsardzību galvai. Jakas biezumu izvēlies, ņemot vērā plānotās aktivitātes. Ja neplāno kustēties ļoti aktīvi un ārā ir auksts, izvēlies biezu mēteli. Neaizmirsti par cepuri, jo 40 procentus siltuma ķermenis zaudē caur galvu. Noteikti uzvelc dūraiņus!

Zeķes. Izvēlies zeķes, kas gatavotas no uzsūkt spējīga materiāla, lai kājas būtu sausas un siltas. Visieteicamākās ir vilnas vai neilona zeķes, kas paredzētas mitruma uzsūkšanai. Ja kājas svīst vai plānots laiku pavadīt ļoti aktīvi, plānas kokvilnas zeķītes var ātri palikt mitras, tāpēc ar tām uzmanīgi!

Apavi. Izvēlies ieplānotajai aktivitātei piemērotus apavus. Pievērs uzmanību zoles protektoram – svarīgi, lai apavi ziemā neslīdētu. Nekādā gadījumā nevelc apavus, kas tev ir par mazu, jo tie apgrūtinās asins cirkulāciju.

Aukstā laikā jāievēro papildu piesardzība

NMPD mediķi atgādina, ka aukstā laikā nepieciešams ievērot papildu piesardzību, lai neapdraudētu savu un citu cilvēku veselību, drošību un dzīvību. Mediķi iesaka:

  • Gadījumā, ja cilvēkam ir augsts asinsspiediens vai kāda cita sirds saslimšana, viņam nevajadzētu aukstā laikā strādāt ārā. Tomēr, ja esat nolēmis, piemēram, tīrīt sniegu – nepārpūlieties, saģērbieties silti un strādājiet lēnām.
  • Aukstā laikā, atrodoties ārā ar kailām rokām, nepieskarieties metāla virsmām.
  • Esiet piesardzīgi – nepakrītiet uz apledojušām kāpnēm un ietvēm. Augstpapēžu apavi rada nestabilitāti un lielāku krišanas, traumu iegūšanas risku.
  • Ja dodaties slēpot, slidot vai plānojat citas sportiskas aktivitātes ārā – vēlams paņemt līdzi sausu drēbju komplektu un siltu dzērienu termosā. Sportam izvēlieties kvalitatīvu un drošu sporta inventāru.
  • Aizsalušas upes, dīķi un citas ūdenskrātuves nav droša virsma, lai pārvietotos, slidotu, spēlētu hokeju u.tml. - neatstājiet bērnus bez uzraudzības to tuvumā.
  • Rūpējoties par mājokļa apsildīšanu - nepārkuriniet krāsnis un kamīnus. Esiet piesardzīgi lietojot sildītājus – novietojiet tos drošā attālumā no mēbelēm, aizkariem un cietiem priekšmetiem, kas var aizdegties.
  • Par ātru aizverot krāsns aizbīdni, telpā var ieplūst tvana gāze, kas var izraisīt nopietnu saindēšanos.

Par to, kā rīkoties tad, ja ķermenis sāk atdzist un ir bažas, ka gūsi apsaldējumus, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!