Foto: Shutterstock

Esi ticis pie liekajiem kilogramiem? Tam var būt ļoti daudz iemeslu. Vairums no mums nemaz neapzinās savas figūras īstos "ienaidniekus" un, cenšoties notievēt, cīnās ar nepareizajiem faktoriem, bet ne ar tiem, ar ko visvairāk vajadzētu. Tādēļ gaidītais rezultāts, neraugoties uz pūliņiem, izpaliek vai pat kilogrami turpina nākt klāt. Portāls Zdorovie.com izveidojis testu, kas var palīdzēt atklāt galvenos svarā pieņemšanās iemeslus.

Atbildi uz katru apgalvojumu ar "jā" vai "nē". Ja atbilde ir apstiprinoša, pieskaiti sev 10 punktus, ja noliedzoša – 5 punktus.

1. Vienmēr interesējos, cik daudz kaloriju ir produktos, ko grasos ēst.

2. Gandrīz katru dienu iesāku ar rīta rosmi, neizmantoju liftu un dienas gaitā kājām mēroju vismaz trīs kilometrus.

3. Apmeklēju fitnesa klubu un/vai baseinu ne retāk kā divas vai trīs reizes nedēļā.

4. Augļi un dārzeņi veido nozīmīgu daļu no manas ēdienkartes.

5. Ēdu bieži (četras līdz sešas reizes dienā), bet ikreiz – nedaudz.

6. Manā ledusskapī vienmēr atrodas kefīrs, rūgušpiens, vājpiena biezpiens un jogurts bez piedevām (bez cukura), vārīta gaļa un citi diētiski produkti.

7. Nepievienoju cukuru ne kafijai, ne tējai, dzeru tikai limonādes ar uzrakstu "light" (ar mazkaloriju saldinātājiem).

8. Saldumi manās mājās stāv uz galda ilgi. (Vai tomēr pazūd tās pašas dienas laikā, kad parādījušies?)

9. Kāpju uz svariem vismaz reizi nedēļā.

10. Tiekoties ar draudzeni/ draugu, kompānijas pēc neiegādājos neko ēdamu, ja pirms neilga laika jau esmu papusdienojis/-usi un nejūtos izsalcis/ -kusi.

11. Reti sapņoju par savu iecienītāko ēdienu.

12. Vienu vai divas reizes mēnesī rīkoju atslodzes dienas.

13. Ja jau iestājusies sāta sajūta, neapēdu visu, bet gan atstāju atlikušo uz šķīvja.

14. Labi jūtos ar esošo svaru un ēšanas režīmu.

15. Esmu mierīgs, nosvērts cilvēks, mani grūti izvest no pacietības.

16. Man vēl nav 40 gadu.

17. Neciešu no hipertonijas (paaugstināta asinsspiediena), cukura diabēta, vēnu varikozes (paplašināšanās), radikulīta, artrīta, hipertireozes (pastiprināta vairogdziedzera darbība) vai citām hroniskām slimībām.

18. Man jau ir izdevies atbrīvoties no trīs līdz pieciem kilogramiem un saglabāt jauniegūto svaru vismaz gadu.

19. Eju gulēt ne vēlāk kā pulksten 23 un guļu vismaz astoņas stundas.

20. Maniem vecākiem un tuviem radiniekiem nav liekā svara.

21. Man nav sēdošs darbs, nestrādāju nakts maiņās.

22. Vēlos notievēt sevis pašas/paša dēļ (lai labāk izskatītos un justos), nesaistu ar to nereālas cerības – atbrīvoties no kompleksiem (lai cik kilogramus izdotos nomest, kautrība, nespēja uzticēties un nepārliecinātība par sevi paliks ), atgūt vīru, izpelnīties kolēģu atzinību, pakāpties pa karjeras kāpnēm.

Foto: AFP/Scanpix

Mazāk par 150 punktiem

Tev ir tā dēvētā endogēnā aptaukošanās, ko izraisījusi iekšēji cēloņi. Lieko kilogramu uzkrāšanās iemesls var būt hormonāls disbalanss (par to parasti liecina strijas uz vēdera un augšstilbiem), traucējumi hipotalāma jeb starpsmadzeņu apakšējās daļas darbībā (kontrolē apetīti un sāta sajūtu, atbild par endokrīnās sistēmas darbību), palēnināta vielmaiņa (tādā gadījumā mati ir nespodri, nagi lūstoši, āda – sausa un zaudē elastību), kā arī ģenētiska nosliece uz aptaukošanos.

Speciālisti no Francijas molekulārās endokrinoloģijas izpētes centra apgalvo: 60 procentos gadījumu aptaukošanos (kā arī kārnumu) izraisa iedzimti faktori. Un negausīga ēšana te nav pie vainas; ierobežojot ēdienkarti, var gūt vien īslaicīgus rezultātus, ja organismā trūkst konkrētas "atslēgolbaltumvielas", kas regulē tauku un ogļhidrātu vielmaiņu. Par šīs olbaltumvielas ražošanu atbildīgs noteikts gēns. Ja tam ir notikusi mutācija un līdz ar to svarīgās olbaltumvielas organismā nepietiek, ar pārtiku uzņemtā glikoze tā vietā, lai pārvērstos glikogēnā (cietē, kas kā ogļhidrātu rezerve uzkrājas organismā), pārtop taukos. Mantotā gēna mutācija jaunībā var nozīmēt četrus liekos kilogramus klāt gada laikā, pēc tam svara pieaugums kļūst straujāks.

Šajā gadījumā izredzes atbrīvoties no liekā svara paša spēkiem ir ļoti mazas.

Kā rīkoties? Vērsies pēc padoma pie speciālista – ģimenes ārsta, dietologa vai endokrinologa. Tievē viņu uzraudzībā, vislabāk klīnikā, kur pieejamas dažādas svara zudumu veicinošas procedūras, un ir mazāks risks "norauties", pārkāpjot mediķu ieteikumus. Ar īpašu piesardzību pieiet tievēšanai nepieciešams tiem, kam liekais svars sasniedz 20 un vairāk kilogramu – mediķu uzraudzība ir ļoti vēlama, jo, pieļaujot kļūdas tievēšanas procesā, var arī kaitēt veselībai.

Foto: Shutterstock

Izskatās pēc eksogēni – alimentāras aptaukošanās. Tā ir saistīta ar ārējiem cēloņiem, galvenokārt – nepareizu ēšanu. Iespējamība notievēt ir visai lielai, ja pats tai tici. Zinātnieki ir atklājuši pārsteidzošu faktu: galvenais šķērslis ceļā uz slaidu figūru ir psiholoģiska pārliecība, ka esi resns un tur nekas nav līdzams. Tad visi pūliņi ir bez rezultātiem un liekie kilogrami nekur nezūd.

Kā rīkoties? Izvēlies diētu, kas visvairāk atbilst tavai gaumei un ēšanas paradumiem, un stingri pieturieties noteikumam katru uzņemto kaloriju atstrādāt fitnesa vai trenažieru zālē. Vai vismaz centies pēc iespējas vairāk pārvietoties ar kājām. Pētījumi liecina: ja cilvēks, kurš sver 90 kilogramus, nemainot ēšanas paradumus, katru dienu raitā solī noiet 2,5 kilometrus, gada laikā viņš ar šādu minimālu piepūli var zaudēt sešus kilogramus. Tikt galā ar psiholoģiskajām "barjerām" notievēšanai var palīdzēt vēršanās pie psihologa vai psihoterapeita.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tev iedzimtas noslieces uz aptaukošanos nav un vielmaiņas ātrums atbilst normai. Tu pieņemies svarā ārēju (eksogēnu) cēloņu dēļ – iespējams, pārāk maz kusties, pārlieku aizraujies ar saldumiem un neveselīgiem našķiem, ēd pārāk lielas porcijas, un/ vai nepietiekami izgulies (mazāk par septiņām stundām). Visi minētie faktori veicina liekā svara veidošanos. Labā ziņa: tev ir spēcīgs gribasspēks un visas nepieciešamās zināšanas, lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem. Viss ir atkarīgs tikai un vienīgi no tā, cik ļoti tu vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, tātad – no motivācijas. Atliek tikai aktīvi ķerties pie notievēšanas un tu spēsi atbrīvoties no liekajiem kilogramiem bez neviena palīdzības.

Kā rīkoties? Tikai nedomā badoties. Lai cik dīvaini tas nešķistu, atteikšanās no ēšanas traucē notievēšanai. Lai atbrīvotos no biezā tauku slāņa, organismam nepieciešams daudz fermentu, mikroelementu un vitamīnu. Tavs uzdevums – nodrošināt organismam visu nepieciešamos, lai vielmaiņa varētu darboties intensīvi, tajā pašā laikā samazinot dienā uzņemto kaloriju daudzumu par trešdaļu. Arī šajā ziņā svarīgi nepārspīlēt. Vienā olīvā ir 9 kilokalorijas, bet tortes gabalā – 250 kilokalorijas… Nemitīga kaloriju skaitīšana var novest pie tā, ka ēdiens vairs nesagādā ne mazāko baudu. Rezultātā daudzi viļas un… noraujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!