Foto: Shutterstock

28. jūlijā, atzīmējot Pasaules hepatīta dienu, notiks C hepatīta pacientu apvienības rīkota diskusija "Par dzīvi bez C hepatīta", kuras mērķis ir atskatīties uz jaunā C hepatīta ārstēšanas modeļa pirmā pusgada rezultātiem, izvērtēt paveikto un pārrunāt turpmāk darāmo. Diskusija norisināsies no pulksten 12 līdz 14 Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejā, un tās tiešraide būs skatāma arī portālā "Delfi".

Diskusijas laikā C hepatīta pacientu apvienība kopā ar institūciju pārstāvjiem centīsies izvērtēt jaunieviestā C hepatīta ārstēšanas modeļa efektivitāti un analizēt sasniegtos rezultātus. Diskusijas dalībnieki pārrunās jauna nacionālā C hepatīta apkarošanas plāna izveides nepieciešamību, kā arī diskutēs par iespējām plaši izvērst sabiedrības informēšanas aktivitātes, lai C hepatīta pacientiem sniegtu skaidrojumu par jauno terapiju pieejamību.

Diskusijā piedalīsies LR Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta, Slimību profilakses un kontroles centra, Latvijas Infektoloģijas centra un LR Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas pārstāvji.

Jau ziņots, ka, sākot ar šā gada 1. janvāri, C hepatīta ārstēšanai atvēlēts divas reizes lielāks budžeta finansējums nekā iepriekšējos gados, kas ļāvis gan ieviest mūsdienīgas un daudzkārt efektīvākas terapijas, gan pilnībā likvidēt apjomīgos pacientu līdzmaksājumus, kas lielai daļai pacientu iepriekš būtiski ierobežoja iespēju saņemt ārstēšanu.

Jaunie, krietni efektīvākie medikamenti gan 100 procentu apmērā pašlaik tiek finansēti tikai tiem C hepatīta pacientiem, kuriem jau progresējusi aknu fibroze (prioritāri F3 stadija) vai iestājusies aknu ciroze (F4). Pacientiem ar vieglākām stadijām par valsts līdzekļiem pieejama vecā terapija ar interferonu, kas nav tik efektīva. Tas raisījis plašas diskusijas sabiedrībā, jo sanāk, ka tiem, kuriem aknu fibroze nav progresējusi un ar veco terapiju neizdodas izārstēties, jāgaida, līdz aknu stāvoklis pasliktināsies tiktāl, ka varēs saņemt jauno bezinterferona terapiju. Par to vairāk var lasīt šeit.

Līdz ar jaunā medikamentu kompensēšanas modeļa ieviešanu sākts darbs arī pie jauna C hepatīta pacientu reģistra izveides, lai varētu izsekot katra slimības gadījuma norisei un ārstēšanai un izvērtēt ārstēšanās rezultātus, kā arī analizēt ārstēšanas izmaksu efektivitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!