Foto: Shutterstock

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju tikai reizēm lieto veselīgu uzturu, bet kā regulāru dzīvesveida sastāvdaļu savā ikdienā to ieviesuši vien 30 procenti, liecina apdrošināšanas kompānijas "Ergo" veiktā Latvijas iedzīvotāju veselības paradumu pētījuma rezultāti. Pētījumā atklājies arī tas, ka tikai nepilna trešdaļa iedzīvotāju regulāri nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm.

"Laba pašsajūta un daudzi ar veselības stāvokli saistīti aspekti ir atkarīgi no tā, kādu uzturu lietojam un ko paši darām savas garīgās un fiziskās labsajūtas labā. Tomēr, neskatoties uz to, ka sabiedrībā arvien vairāk tiek runāts par veselīgu dzīvesveidu un tas tiek aktīvi popularizēts visdažādākajos veidos, vien trešā daļa Latvijas iedzīvotāju tam patiešām regulāri pievēršas. Tajā pašā laikā vairāk nekā puse – 55 procenti aptaujāto – atzīst savu veselības stāvokli kā vidēju vai sliktu," stāsta Ingrīda Ķirse, "Ergo" valdes locekle Baltijas valstīs.

Arī Centrālās statistikas pārvaldes pārskatos ik gadu Latvijas iedzīvotāju veselības pašnovērtējums būtiski atpaliek no vidējā Eiropas Savienības dalībvalstu rādītāja, kur daudz vairāk nekā puse iedzīvotāju savu kopējo veselības stāvokli vērtē kā labu vai ļoti labu, kamēr Latvijā šis rādītājs nesasniedz pat 50 procentus.

"Viena lieta ir paļauties uz medicīnu, tomēr cilvēkiem arī pašiem ir jādomā līdzi un jārīkojas, lai pēc iespējas retāk būtu vajadzība vērsties pie ārsta ar veselības problēmām. Taču neveselīgs uzturs, mazkustīgs dzīvesveids un kaitīgi ieradumi nenāk par labu cilvēku veselībai. Tomēr daudzi nav gatavi no tā atteikties vai ko mainīt savos paradumos," norāda Ķirse. Viņa uzsver, ka papildus veselīgam dzīvesveidam svarīgi ir arī vismaz reizi gadā apmeklēt ārstu un veikt profilaktiskos izmeklējumus, lai pārliecinātos par savu vispārējo veselības stāvokli.

Pētījumu par Latvijas iedzīvotāju veselības paradumiem "Ergo" veica 2016. gada maijā sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Tajā tiešajās intervijās tika aptaujāti 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!