Foto: F64
Daudzi eksperti ir pievērsušies pētījumiem, kas ļautu noskaidrot, vai un cik lielā mērā cilvēka veselībai draudus var radīt infrasarkanais starojums. Bieži saules aizsargkrēmi ādu pasargā no ultravioletajiem stariem, taču ne no infrasarkanajiem stariem, bet, kā vēsta jaunākie pētījumi – no tiem āda ir jāaizsargā, vēsta "Daily Mail". Savukārt tomātos esošās vielas, iespējams, var palīdzēt.
Infrasarkanais starojums ir atbildīgs par to, ka uz ādas jūtam saules siltumu. Tā ietekmē paaugstinās arī ķermeņa temperatūra. Tomēr jaunākajos pētījumos ir atklāts, ka infrasarkanajiem stariem, uz cilvēka ķermeni iedarbojoties kopā ar ultravioletajiem stariem, pieaug risks saslimt ar vēzi, kā arī tie var radīt būtiskus bojājumus ādai.


Ķīles Universitātē Vācijā tika veikts pētījums, lai noskaidrotu infrasarkano staru spēju veicināt vēža šūnu attīstību. Pētījums veikts ar pelēm, kas pakļautas dažādu starojumu ietekmei. Tika novērots, ka uz organismu iedarbojoties infrasarkanajiem un ultravioletajiem stariem, audzēja šūnas attīstījās ātrāk, salīdzinot ar gadījumiem, kad uz organismu iedarbojās tikai ultravioletais starojums.
Tomēr speciālists Niks Lovs no Cranley Londonas klīnikas norāda, ka šis pētījums pilnībā nepierāda infrasarkanā starojuma ietekmi uz vēža šūnām. Viņš norāda, ka infrasarkanā starojuma ietekme tika pētīta kopā ar ultravioletajiem stariem, nevis atsevišķi. Tomēr pētījums apliecina ultravioleto staru kaitīgās ietekmes palienināšanos, ja uz organismu iedarbojas arī infrasarkanie stari.


Turpretī, pētot infrasarkano staru ietekmi uz ādas novecošanu, pierādījumi ir konkrētāki. Infrasarkanajiem stariem iekļūstot dziļi zem ādas, tiek traucēta enzīmu darbība, kas ir atbildīgi par ādas veselīgu atjaunošanos. Tāpat pētījumos pierādīts, ka infrasarkano staru ietekmē kolagēns vairāk noārdās nekā atjaunojās, izraisot priekšlaicīgu novecošanos un ādas elastības zudumu.


Speciālisti, pētot saules aizsargkrēmu sastāvu, nav konstatējuši to sastāvā vielas, kas varētu ādu aizsargāt no infrasarkanā starojuma ietekmes. Joprojām arī nav atklāta viela, kas pilnībā darbotos kā šo kaitīgo staru filtrs, tomēr daži antioksidanti, piemēram, C un E vitamīni un ķīmiskā viela koenzīms Q10 var palīdzēt novērst infrasarkano staru radītos bojājumus.


Speciālisti ir arī atklājuši, ka likopēns, kas ir atrodams tomātu un sarkano augļu sastāvā, var palīdzēt aizsargāt ādu no šiem stariem. Likopēns ir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem, kas palīdz iznīcināt brīvos radikāļus, kas, savukārt, veicina novecošanās procesus. Likopēns arī palīdz aizsargāt organismu no saslimšanas ar vēzi.


Tāpēc speciālisti rekomendē, aizsargājoties no infrasarkanajiem stariem, uzturā iekļaut tomātus. Lielāku aizsardzību iegūsi arī, ja, dodoties saulē, uz ādas uzklāsi arī krēmu, kas satur koenzīmu Q10. Tomēr speciālisti arī atgādina, ka nepelnīti ir aizmirsts vislabākais sevis pasargāšanas veids – apģērbs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!