Foto: PantherMedia/Scanpix
Nav noslēpums, ka brīvdienu laikā mēdzam ēst vairāk un neveselīgāk, savukārt, sākoties jaunam gadam, apņēmīgi uzsākam dažādas sportiskās aktivitātes, tā cīnoties ar vainas sajūtu. Tiesa, neveselīga pārtika rada kaitējumu ne tikai viduklim, bet arī mentālajai veselībai, vēstī mnn.com.

Ja neveselīgu un treknu ēdienu lietošana kļuvusi par ieradumu, ilgākā laika periodā tie saistāmi ar depresijas rašanos, apgalvo speciālisti.

Turpinājumā trīs labam noskaņojumam un slaidam augumam nedraudzīgākie produkti,

Pasta

Dažādi makaronu ēdieni ir teicami piemērota izvēle vakariem, kad ko nopietnāku nav spēka gatavot, tomēr, ja os ēd ik dienas, sekas var būt visai negatīvas. Saskaņā ar 2013. gada oktobrī veiktiem pētījumiem, pasta un baltie rīsi ir viena no mazāk ieteicamākajām maltītes sastāvdaļām sievietēm vecumā no 50 līdz 77 gadiem.

Pētījuma gaitā tā vadītāji fiksēja vairāk nekā 40 000 sieviešu ēšanas paradumu, konstatējot, ka sievietēm, kuras ēd minētos produktus ik dienas, pētījuma noslēgumā novērotas krietni izteiktākas depresijas pazīmes nekā sievietēm, kuras ikdienā lieto citus pārtikas produktus.

Kokakola

Iepriekš minētajā pētījumā atklāta arī regulāras kokakolas lietošanas korelācija ar depresīvu noskaņojumu. Lai gan tā garšo samērā daudziem cilvēkiem, speciālisti iesaka ikdienas steigā nodrošināties ar ūdens pudeli, nevis remdēt slāpes ar gāzēto dzērienu.

Ātro uzkodu hamburgeri

Cilvēkiem, kuri ēd ātrās uzkodas, piemēram, hamburgerus, čīzbergerus, čipšus un picu, par 51% biežāk attīstās depresija, informē žurnālā "Public Health Nutrition" publicētais 2012. gadā veiktais pētījums.

Jāpiebilst, ka minēto ēdienu lietošana uzturā reizi pa reizei ļaunumu nenodara, tomēr, ja no šiem produktiem sastāv tava ikdienas ēdienkarte, to vērts mainīt, lai uzlabotu gan fizisko, gan arī garīgo veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!