Foto: PantherMedia/Scanpix

Hipertensijas jeb paaugstināta asinsspiediena gadījumā bieži vien nepieciešams gan lietot zāles, gan ieviest izmaiņas dzīvesveidā, jo viens no biežākajiem šīs problēmas cēloņiem ir liekais svars. Portāls About.com piedāvā trīs vienkāršus ieteikumus asinsspiediena mazināšanai, kuru autore ir kardioloģe, aptaukošanās eksperte Jasmīna Ali (Yasmine Ali) no ASV.

1. Regulāri izkusties

Vismaz 150 minūtes nedēļā vēlama vidējas intensitātes fiziskā slodze, iesaka Ali. Tā var būt, piemēram, pusstundu ilga vingrošana piecas reizes nedēļā vai 50 minūtes ilga fitnesa nodarbība trīs reizes nedēļā. Ja ar fiziskajām aktivitātēm esi uz "jūs", arī 30 minūtes ilga aktīva pastaiga katru dienu nāks par labu.

Padarot fiziskās aktivitātes par neatņemamu savas dzīves daļu, var gan mazināt lieko svaru, gan pazemināt asinsspiedienu.

2. Mazāk sāls un vairāk šķiedrvielu

Tiem, kuri cieš no hipertensijas, asinsspiedienu pazemināt palīdz izmaiņas uzturā. Viens no galvenajiem paaugstināta asinsspiediena cēloņiem ir pārmērīgs sāls patēriņš. Ikdienas sāls patēriņam nevajadzētu pārsniegt piecus gramus jeb vienu tējkaroti. Šis daudzums ietver ne tikai sāli, ko pats pieber ēdienam tā gatavošanas laikā, bet arī tā dēvēto "slēpo sāli", kas ir maizē, sierā un gaļas izstrādājumos.

Tāpat uzturā ieteicams iekļaut vairāk šķiedrvielām bagātīgu produktu. Šķiedrvielas, ko ļoti daudzi uzņem pārlieku maz, gremošanas traktā gandrīz nesadalās un neuzsūcas, šķērsojot to teju nemainīgā veidā. Tomēr tās ir ļoti svarīgas, jo veicina sagremotā ēdiena virzīšanos pa zarnām un novērš aizcietējumu veidošanos. Šķiedrvielām bagātīgs uzturs arī palīdz notievēt, jo tās kavē cukuru un tauku uzsūkšanos. Tāpat šķiedrvielas gremošanas traktā uzbriest, nodrošinot sāta sajūtu ilgam laikam.

Šķiedrvielām bagātīgi ir graudaugu produkti (auzu pārslas, pilngraudu maize, kviešu klijas un putraimi), rieksti, pākšaugi, sēnes, dārzeņi, kā arī augļi un ogas.

Jāparūpējas arī par pietiekamu magnija un kālija daudzumu uzturā, jo šie elementi – atšķirībā no nātrija, kas ir vārāmās sāls sastāvā – veicina asinsspiediena pazemināšanos un normalizēšanos.

3. Nomet kaut 5% liekā svara

Pietiek atbrīvoties vien no 5–10 procentiem liekā svara, lai mazinātos cukura diabēta, lipīdu vielmaiņas traucējumu (dislipidēmija), paaugstināta asinsspiediena un sirds slimību attīstības risks, mudina Ali.

Pat neliels svara pieaugums – nieka trīs kilogrami – var izraisīt asinsspiediena paaugstināšanos par dažām vienībām. Turklāt risks palielinās, ja svars uzkrājas ap vēderu.

Kāda pētījuma ietvaros cilvēki ar lieko svaru, visu kontrolējot speciālistiem, ik dienu uzņēma par 800 kilokalorijām mazāk, nekā ierasts. Rezultāts bija ne vien krišanās svarā, bet arī asinsspiediena pazemināšanās, portālam About.com norādījusi Ali.

Padomi un vingrinājumi liekā svara mazināšanai:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!