Foto: Shutterstock
Šobrīd, kad ārā ir pēdējās siltās vasaras dienas, gribas vairāk laika pavadīt pie dabas. Ilga staigāšana ir veselīga, patīkama, bet to var izbojāt dedzinošas sajūtas uz pēdām, kas liecina par tulznu rašanos.

Sausās tulznas ir sabiezējuši un atmiruši ādas laukumi ar pazeminātu jutību, kas veidojušies, lai aizsargātu ādu no traumām, spiediena un berzes. Tā ir ādas aizsargreakcija uz mehānisku iedarbību, kas novērš asiņainu rētu veidošanos uz ķermeņa. Tulzna, kas atgādina pūslīti, ir pildīta ar citoplazmu, tas ir šķidrums no traumētās ādas vidējā slāņa šūnām, skaidrots portālā "Health Cleveland clinic".

Sausās tulznas ir diezgan nepatīkamas. Tās atšķiras no ādas sabiezējuma ar savdabīgas saknes esamību, kas ieaugusi dziļi audos. Biežāk tās rodas uz kājām, pirkstiem, pēdām, papēžiem. Tās var rasties arī uz rokām, ja ir veikts fiziski smags darbs, neizmantojot cimdus.

Senie ķīnieši apgalvoja, ka pēc pēdām var noteikt iekšējo orgānu stāvokli. Piemēram, tulzna, kas atrodas zem kājas kreisā mazā pirkstiņa, ziņo par problēmām ar sirdi. Zem labā mazā pirkstiņa – aknu darbības traucējumi. Mūsdienās uz tulznu rašanās iemesliem raugās citādi. Pediatri uzsver, ka tulzna ir pirmā pēdas izliekuma deformācijas pazīme.

Visbiežāk tulznas rodas no nepiemērotiem apaviem. Nevajadzētu izvēlēties cietus apavus, jo tie saspiež kājas. Augstpapēžu kurpes arī nav ērtākais variants, jo smaguma centrs ir nobīdīts uz pēdas priekšējo daļu. Pārāk brīvi apavi ļauj kājai kustēties, kas var radīt lieku berzi. Taču ne tikai apavi var veicināt tulznu rašanos, bet arī nepareiza gaita, staigāšana basām kājām, plakanā pēda.

Cīņa pret tulznām

Nepieciešams izvēlēties ērtus, brīvus apavus, kas atbilst pēdas uzbūvei. Apaviem jābūt ar divus līdz trīs centimetrus augstu papēdi. Augstpapēžu kurpes un apavi vispār bez papēža nebūs ērtākais variants, jo smaguma centrs abos gadījumos tiek nobīdīts vai uz pirkstiem, vai uz papēdi, kas var veicināt tulznu veidošanos, skaidrots "Healthline".

Vasaras laikā jāļauj pēdām elpot un jāizvēlas gaisa caurlaidīgie apavi. Svarīgi, lai tie nav par lielu vai par mazu, jo tas var radīt diskomfortu. Ortopēdiskie apavi palīdz līdzsvarot pēdas radīto slodzi. Šādi apavi ieteicami cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar kājām.

Pūslīšu tulznas ir jāpārdur, lai tās neiekaistu. Mitrā un siltā vidē vairojas baktērijas un infekcijas, tāpēc labāk atbrīvoties no šķidruma.Pēc tam pārdurtais pūslītis ir jādezinficē. Gadījumos, kad limfa neiztek ārā, tulzna var iekaist un sākt strutot.

Taču jāatceras, ka pūslīšu pārduršana var palielināt inficēšanās risku, lai izsargātos no infekcijām, tulznai var uzlikt plāksteri. Pūslītī esošais šķidrums absorbēsies un āda dabiski izlīdzināsies.

Ja tulzna ir saplīsusi, nomazgā to ar ziepēm un ūdeni, pēc tam uzliec plāksteri. Galvenais, nedrīkst plēst nost virsējo ādiņu, jo aiz tās ir atsegti ļoti maigi audi un nervu gali. Ja pūslītis ir ļoti liels vai sāpīgs, labāk griezties pie ārsta, jo viņš spēs likvidēt pūslīti, nepakļaujot infekcijas riskam.

Svarīga ir arī kāju kopšana – attīrīšana, mazgāšana, dezinficēšana, ārstēšana. Kāju kopšanai var izmantot krēmus, kuru sastāvā ir A vitamīns, taču efektīvs kāju kopšanas veids ir arī zāļu tēju vanniņas.

Sausas tulznas ir nekavējoties jāārstē, griežoties pie speciālista.

Šajā rakstā vari rast padomus, kā izvairīties no tulznām. Piemēram, ja kājas pastiprināti svīst, ieteicams lietot pūderi pret svīšanu, ādas kurpes un kokvilnas zeķes. Ja ādas apavi ir slapji, nežāvē tos uz radiatoriem vai pie krāsns, jo tie izžūst un kļūst cietāki, kas nākamajā dienā var "nepatikt" pēdām.

Tautas medicīna cīņā ar tulznām


Portālā "Readers digest" uzskaitīti tautas medicīnas līdzekļi, kas var palīdzēt cīņā ar tulznām.

Zaļā tēja

Zaļā tēja veicina dziedināšanu. Aplej trīs tējas maisiņus ar verdošu ūdenī, pēc tam ieber tējkaroti sodas, jo tai ir antiseptiskās īpašības. Ļauj ūdenim atdzist, pēc tam ūdenī iemērc ķermeņa daļu uz kuras ir tulzna. Ja to ir grūti un neērti izdarīt, var samitrināt marli un uzlikt uz iekaisušās vietas. Zaļās tējas aplējums mīkstinās un dziedinās pūslīti.

Ābolu sidra etiķis

Uzmanīgi, šis var sāpēt! Taču šo tulznu ārstēšanas terapiju ir vērts pamēģināt, jo ābolu sidra etiķim piemīt antibakteriālas īpašības, kas palīdz mazināt pārplīsušas tulznas inficēšanās iespēju. Taču etiķis var būt ļoti kodīgs.

E vitamīns

E vitamīnam piemīt izcilas ādas uzlabošanas īpašības, jo tas palīdz ādas šūnām ātri sadzīt un novērš apsārtumu. Tu vari lietot E vitamīna eļļu vai krēmu. E vitamīna kapsulas šķidrumu var uzklāt tieši uz sāpošās vietas.

Rīcineļļa

Rīcineļļa ir iecienīts mājas līdzeklis tulznu ārstēšanai. Uzklāj eļļu uz tulznas pirms gulētiešanas. Nakts laikā eļļa iesūksies sāpošajā vietā, dziedinās. Var sajaukt rīcineļļu ar ābolu sidra etiķi.

Citrons + aspirīns

Sasmalcini aspirīna tabletes un sajauc ar nelielu daudzumu citronu sulas. Izveidoto konsistenci liec uz tulznas un ietin to pārtikas plēvē. Uz plēves uzliec karsto kompresi, tas var būt auduma gabals, kas samērcēts ar karstu ūdeni. Jau pēc 15 minūtēm būs jūtams efekts.

Sīpols

Sausās tulznas var smērēt ar sīpolu sulu. Pēc pāris reizēm tulznu varēs noņemt, āda būs mīkstāka un plānāka. Taču, lai šī metode būtu efektīva, nepieciešams to atkārtot divas reizes dienā.

Ķiploks

Ķiploks ir dabisks antiseptiķis, tas mīkstina ādu, nogalina baktērijas un sēnīti. Sasmalcini ķiploku, pievieno klāt olīveļļu, uzsmērē uz tulznas. Lai rezultāts būtu ātrāks, ieteicams šo procedūru veikt uz nakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!