Urīnpūšļa vēzis ir liela problēma gan pasaulē, gan Latvijā – trīs procenti no visiem nāves gadījumiem ir saistīti tieši ar šo slimību. Rīgas Stradiņa universitātes docētājs un urologs Māris Jakubovskis atgādina, ka urīnpūšļa vēzim, tāpat kā visiem ļaundabīgajiem audzējiem, svarīga ir savlaicīga diagnostika. Kamēr vēzis nav izplatījies pa ķermeni, to ar mūsdienu metodēm var veiksmīgāk ārstēt.

Visbiežāk urīnpūšļa vēzi ārstē ķirurģiski. Zelta standarts urīnpūšļa ārstēšanā ir transuretrālā rezekcija jeb, tautas valodā runājot, audzēja izgriešana caur urīna kanālu. Ja vēzis jau ir izplatījies jeb ieaudzis urīnpūšļa sienā, to caur šo kanālu nav iespējams izgriezt un tad ir jāgriež ārā viss urīnpūslis.

Jāatzīst, ka urīnpūšļa vēzim agrīnajās stadijās nav īpašu simptomu. Visbiežāk pacients pie ārsta pēc palīdzības vēršas, kad ievēro urīnā asinis. "Diemžēl lielā skaitā gadījumu pacienti vienreizējai asiņošanai vai izmaiņām urīna analīzēs, kad ir nedaudz palielināts eritrocītu skaits, nepievērš uzmanību, cerot, ka tas pāries. Pie daktera parasti atnāk tikai tad, kad jau ir bieža čurāšana un regulāri asinis urīnā, un tie jau ir ielaista urīnpūšļa vēža simptomi," stāsta Jakubovskis.

Kad pacientam ir iepriekš minētie simptomi, tiek veiktas urīna analīzes, pēc tam izmanto datortomogrāfiju, kā arī cistoskopiju jeb urīnpūšļa apskati, kas tiek veikta ļoti uzmanīgi ar lunkaniem instrumentiem un ir pacientam saudzīga.

"Jāatceras, ka mūsdienās nav tādas medikamentozās terapijas, ar kuru varētu izārstēt vēzi, ar to var tikai uz laiku samazināt simptomus un audzēja apjomu. Citas diagnostikas metodes, piemēram, ultraskaņa, ļoti reti kad dod ieguldījumu agrīnā diagnostikā, jo mazu audzēju var nepamanīt. Pēdējā laikā Latvijā izmanto PET/CT jeb pozitronu emisijas tomogrāfiju, kas precīzi parāda, vai un kur audzējs ir izplatījies ārpus urīnpūšļa robežām," atklāj urologs Māris Jakubovskis.

Latvijā pieejams viss urīnpūšļa vēža ārstēšanas metožu klāsts, sākot ar audzēja izņemšanu caur urīna kanālu un beidzot ar regulāru novērošanu atkarībā no slimības stadijas un agresivitātes, izmantojot endoskopiju un datortomogrāfiju. Kad ir urīnpūšļa ļaundabīgā audzēja vēlīnās stadijas, veic cistektomiju jeb urīnpūšļa izņemšanu.

Galvenie faktori, kas ietekmē urīnpūšļa vēža veidošanos, ir smēķēšana, apkārtējā vide un ar profesiju saistītās kaitīgās vielas – smērvielas, benzoli u.c. Urīnpūšļa vēzis visbiežāk ir pacientiem vecumā no 50 līdz 70 gadiem, bet tas nenozīmē, ka šis vēzis nebūt jaunākiem pacientiem, tāpēc vispareizāk būtu iepriekš minētos veselības problēmas simptomus neignorēt un vērsties pie ārsta, lai veiktu izmeklējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!