Foto: Shutterstock
Latvijas Urologu asociācija sadarbībā ar Latvijas Lauku Ģimenes Ārstu asociāciju šogad turpina pirms diviem gadiem aizsākto vīriešu veselības atbalsta kampaņu, dodot iespēju Latvijas reģionu vīriešiem bez maksas pārbaudīt savas prostatas veselību. Jau 17. martā Latvijas vadošie urologi dosies uz Rēzeknes un Jēkabpils novadu, kur vietējās ģimenes ārstu praksēs sniegs bezmaksas konsultācijas, informēja Latvijas Urologu asociācijas pārstāve Sabīne Puķe.

Vīriešiem vecuma posmā, sākot no 50 gadiem, ir paaugstināts risks saslimt ar prostatas vēzi. Diemžēl liela daļa vīriešu nerūpējas par savu veselību, tādēļ arvien vairāk stiprā dzimuma pārstāvju mirst no prostatas vēža. Lai risinātu un novērstu šo problēmu, arī 2016. gadā Latvijas vadošie urologi dosies uz lauku reģioniem, lai sniegtu vīriešiem bezmaksas konsultācijas.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pētījuma dati, 2014. gadā no ielaista prostatas vēža Latvijā dzīvību zaudēja 409 vīrieši, bet tika diagnosticēti 1123 jauni prostatas vēža gadījumi, no kuriem lielākā daļa jauno pacientu tika atklāti tieši lauku reģionos, kur vīriešiem ikdienā ir limitēta iespēja nokļūt pie urologa un veikt nepieciešamās veselības pārbaudes.

Svarīgi ir zināt, ka prostatas vēzis ir ārstējama slimība, laikus atklājot, vēzi ir iespējams izoperēt, pagarinot cilvēka dzīves ilgumu un uzlabojot tās kvalitāti. Rēzeknē konsultācijas vīriešiem sniegs Dr. Atis Karulis, savukārt Jēkabpilī pacientus konsultēs uroloģe Egita Deine. Abi ārsti kopš kampaņas sākuma ir bijuši vairākos Latvijas reģionos un ir snieguši kopā vairāk nekā 200 bezmaksas konsultāciju.

"Kādi iemesli ir tam, ka vīrieši nedodas pie urologa? Viņi ir nepacietīgi un negrib gaidīt rindā. Cer, ka sūdzības pāries tāpat. Daži tik daudz strādā, ka neatrod laiku, lai konsultētos ar ārstu. Ja vīrietis ir vientuļš, viņu neapciemo bērni un mazbērni, motivācija rūpēties par savu veselību ir pavisam zema. Protams, sava nozīme ir arī urologu trūkumam, kas ir nopietna problēma Latvijas reģionos," uzskata dakteris Karulis.

Kopš 2014. gada Latvijas Urologu asociācija organizē vīriešu veselības atbalsta kampaņu reģionos, kuras ietvaros speciālisti dodas uz lauku rajoniem, lai vīriešiem sniegtu iespēju pārbaudīt savu veselību bez maksas. Kopš projekta sākuma noritējuši 36 reģionālie izbraukumi visā Latvijā – kopumā bezmaksas konsultēti vairāk nekā 700 vīrieši. Kā liecina SPKC dati, tad 2014. gadā prostatas vēzis jau pirmajā stadijā atklāts 45,5 procentos gadījumu.

"Par prostatas vēzi runājot, vīriešiem pēc 50 gadu vecuma vajadzētu veikt PSA (prostatas specifiskais antigēns) līmeņa noteikšanu asinīs, urīna analīzi. Cilvēkiem arī bieži vien mānīgi liekas – ja nav sūdzību, viņiem nevarētu būt arī nekādas ļaundabīgas slimības. Tāpēc, ja ģimenes ārsts reiz ir saskatījis kādas izmaiņas pacienta analīzēs un norādījis uz speciālista vizītes nepieciešamību, to nevajadzētu atlikt, jo bieži vien ļaundabīgo slimību izraisītās sūdzības norāda jau uz slimības izplatītu stadiju, kad ārstēšana ir ierobežota, dārgāka un bieži vien neradikāla. Šādas bezmaksas vizītes ir ļoti nepieciešamas, jo šo divu gadu laikā esam saskārušies ar reāliem gadījumiem, kad esam atklājuši prostatas vēža gadījumus," uzsver daktere Deine.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!