Foto: Shutterstock
Laikā, kad slimību izplatība ir ļoti liela un daudzi cīnās ar gripu un saaukstēšanos, aktuāls ir jautājums gan par labākās ārstēšanās metodes izvēli, gan izmatotajiem līdzekļiem. Daudzi izvēlas gripu un saaukstēšanos ārstēt, izmantojot tautas metodes, citi dodas pie sava ģimenes ārsta, bet ir cilvēki, kas izvēlas homeopātiskus līdzekļus veselības uzlabošanai.

Lai arī ar pēdējo metodi saistās ne mazums aizspriedumu un šaubu, sertificēti ārsti atzīst homeopātijas efektivitāti, vienlaikus norādot, ka tā nav brīnumlīdzeklis un nespēj ārstēt visas kaites. Dodoties pie homeopāta, ir svarīgi zināt ne vien to, kas īsti ir šī ārstniecības metode un kad tā var palīdzēt, bet arī to, pēc kādiem kritērijiem izvēlēties savu speciālistu.

Galvenais princips – līdzīgs ārstē līdzīgu

Latvijas Homeopātu asociācijas prezidente Inguna Vecvagare stāsta, ka ar homeopātiju ir saistīti ļoti daudzi aizspriedumi un kļūdaini pieņēmumi. Ir cilvēki, kas jauc homeopātiju ar fitoterapiju vai tautas metodēm medicīnā, lai arī tās ir ļoti atšķirīgas lietas. Tāpat netrūkst tādu, kas ir pārliecināti, ka homeopātija darbojas, izmantojot placebo efektu, vai ka tā, atšķirībā no klasiskās medicīnas, nedarbojas vispār. Vecvagare uzsver, ka šie apgalvojumi neatbilst patiesībai.

Homeopātija balstās, ievērojot divus galvenos principus, proti: līdzības principu, kad līdzīgs ārstē līdzīgu, un daudzkārtējas atšķaidīšanas jeb mazu devu principu. Vecvagare uzsver, ka tieši līdzības princips atšķir homeopātiju no tradicionālās medicīnas vai citiem slimību ārstēšanas veidiem, jo vielu atšķaidīšana pirms lietošanas tiek izmantota arī citās jomās. Viņa uzsver, ka homeopāti ārstēšanas procesā parasti izmanto tikai vienu aktīvo vielu katrā konkrētā gadījumā.

Bioloģe Agate Auzāne skaidro, ka līdzības principa pamatā ir pieņēmums, ka, ja noteikta viela veselā cilvēkā izsauc konkrētus simptomus, tad slimam cilvēkam šī pati viela ļoti mazās devās palīdzēs izveseļoties no slimības, kas rada šādus simptomus. Viņa arī vairākkārt uzsver, ka šāda pieeja nav zinātniski pamatota un tās efektivitāte nav zinātniski pierādīta.

Homeopāts – tikai ar ārsta sertifikātu

Vecvagare skaidro, ka Latvijā neviens homeopāts nevar saņemt sertifikātu, ja viņam nav arī ārsta sertifikāts pamata specialitātē. "Homeopātijai medicīnā ir sava vieta un robežas," saka Vecvagare, uzsverot, ka ikviens ārsts saprot, ko viņš dara, izvērtējot pacienta veselības stāvokli un piedāvājot konkrētu veselības uzlabošanas metodi – ne visos gadījumos cilvēku ir iespējams izārstēt. Ir reizes, kad nelīdzēs ne klasiskās ārstēšanas metodes, ne homeopātija.

Vecvagare norāda, ka pacienta atveseļošanos ietekmē ļoti dažādi faktori. Pastāv hroniskas slimības, kas ļoti slikti padodas ārstēšanai. Šādos gadījumos neviens ārsts nevar garantēt pilnīgu izveseļošanos. Homeopātija, gluži tāpat kā klasiskā medicīna, nav brīnumaina iespēja izārstēt ļoti smagas un neārstējamas slimības.

Ja kādreiz arī tev ir nepieciešama homeopāta palīdzība, Vecvagare iesaka vispirms pārliecināties par to, vai izvēlētajam speciālistam ir ārsta un homeopāta sertifikāts. To var izdarīt Latvijas Homeopātu asociācijas mājaslapā. Derīgi būs arī pameklēt papildu informāciju un iepazīties ar pacientu atsauksmēm par speciālistu. Vecvagare gan norāda, ka labāk uzticēties pazīstamu cilvēku stāstītajam nekā rakstītajam dažādās interneta vietnēs.

Stingras norādes ārstniecībai

Vecvagare gan norāda, ka ārstiem bez padziļinātām zināšanām nevajadzētu saviem pacientiem izrakstīt homeopātiskos preparātus, jo tas var nesniegt gaidīto rezultātu, kā arī degradēt metodi kopumā. Arī Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis pērn skaidroja, ka pats neizrakstītu saviem pacientiem homeopātiskus līdzekļus, jo viņam nav nepieciešamo zināšanu, lai to darītu.

"Nekad neesmu nozīmējis nevienu homeopātisku preparātu, galvenokārt tāpēc, ka uzskatu – homeopātija, gluži kā jebkura medicīnas nozare, necieš diletantismu. Anestezioloģijā un reanimācijā homeopātijas nav. Toties nereti savus pacientus ar hroniskām slimībām, vispārēju nespēku un visa organisma resursu izsīkšanu esmu nosūtījis pie Homeopātu asociācijas prezidentes Ingūnas Vecvagares vai pie Latvijas Ārstu biedrības viceprezidentes, ģimenes ārstes Ilzes Aizsilnieces, un man jāatzīst – tas nav bijis velti," norādīja Apinis. Viņš arī piebilda, ka homeopātiem ir stingras vadlīnijas pacientu ārstēšanai.

Speciālists atklāj, ka ilgi nav ticējis homeopātijas efektivitātei, bet tā vienalga ir palīdzējusi uzveikt slimības arī pašam. Apinis norāda, ka zāļu efektivitāti viņa gadījumā nevar uzskatīt par placebo, jo viņš pirmo reizi tās lietoja ar lielu skepsi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!