Foto: Shutterstock
Mums ar draugu patīk izmēģināt visu, ko piedāvā dzimumaktu dažādība. Pamēģinājām arī anālo seksu, kura laikā viņš "beidza" manī. Cik ilgu laiku pēc šīs nakts man jānogaida lidz brīdim, kad ginekologs var noteikt, vai esmu palikusi stāvoklī? Vai man nepieciešams lietot t.s. avārijas tableti?

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205,www.qprakse.lv

Labdien! Jums jāatcerās, ka ir iespējams palikt stāvoklī gan anālā seksa laikā, gan pārtrauktā dzimumakta laikā! Tā kā grūtniecības iespēja pastāv, bet šobrīd tā nav vēlama, Jums ir jāizdzēr avārijas kontracepcijas tablete.

Pētījumi rāda, ka, lietojot avārijas kontracepciju 72 stundu laikā, grūtniecības iestāšanās tiek novērsta 86 % gadījumu. Visaugstākā efektivitāte (95 %) ir tad, ja tablete tiek iedzerta pirmajās 24 stundās.

Avārijas kontracepcija nekādā gadījumā nedrīkst aizstāt kādu no regulārās kontracepcijas metodēm, tāpēc gadījumā, ja šobrīd grūtniecību neplānojiet, dodaties uz vizīti pie ginekologa, lai izvēlēties Jums vislabāk atbilstošu izsargāšanās metodi.

Lai pārbaudīt vai neesat stāvoklī, jāveic urīna grūtniecības tests, kurš atkārībā no jūtības, būs pozitīvs sākot ar aizkavētas menstruācijas pirmo dienu, urīna grūtniecības tests ar augstu jūtību būs pozitīvs, sākot ar apmēram 8.pēcapaugļošanas dienu. Laboratorijā ir iespējams nodot arī asins analīzi uz HCG hormonu, kurš parādās sievietes asinīs grūtniecības laikā. Asins tests var būt jau pozitīvs, kamēr urīna grūtniecības tests vēl ir negatīvs.

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!