Vairākums smēķētāju nedomā, kāpēc un kādos brīžos ķeras pie cigaretes. Vienkārši smēķē un viss. Taču, izprotot, kad un kāpēc ir vēlme uzvilkt dūmu, iespējams, būs vieglāk neveselīgo ieradumu atmest, vēstī WebMd.com.

Izplatītākie smēķēšanas iemesli:

* Lai mazinātu spriedzi, īpaši pēc kāda konflikta vai stresa pilnā periodā. Cigarete ir kā "glābiņš" brīžos, kad jūties dusmīgs, nomākts vai satraukts.

Bet! Stresa mazināšanai ir ari citi – veselīgāki – paņēmieni, piemēram, fiziskās aktivitātes, elpošanas vingrojumi (dziļā elpošana u.c.), pirts, masāža un dažādas relaksējošas procedūras. Reizēm vajag tikai izrunāties ar otru cilvēku, lai negatīvās emocijas atkāptos. Ja stress ļoti apgrūtina dzīvi, vērts apsvērt domu par psihoterapiju.

* Lai kontrolētu savu svaru, proti, vēloties to mazināt vai baidoties, ka, atmetot smēķēšanu, tas pieaugs.

Bet! Taču ne visi smēķētāji ir tievi, vai ne? Smēķēšana noteikti negarantē slaidu augumu. Daudzi pēc smēķēšanas atmešanas tiek pie liekā svara, jo cigaretes vietā tveras pie konfektēm un citiem neveselīgiem našķiem.

Jāpiebilst, ka ieelpotie tabakas dūmi veicina holesterīna izgulsnēšanos asinsvados. Nikotīns un citas kaitīgas vielas, ko ieelpo ar tabakas dūmiem, izraisa asinsvadu sieniņu iekaisumu. Bojātajās vietās holesterīnam ir vieglāk "pieķerties" asinsvada sieniņai.

* Lai kļūtu možāks un uzlabotu koncentrēšanās spējas, kā arī, lai atgūtu enerģiju, kad tā izsīkusi.

Bet! Ir daudz veselīgāku alternatīvu, kas veicina kā fiziskās, tā garīgās darbspējas, kaut vai tā pati kafija un melnā tēja. Tāpat ir ļoti daudz veselīgu produktu, kas liek smadzenēm strādāt čaklāk. Par tiem lasi šeit.

Jāpiebilst, ka cigarete nepapildina enerģijas resursus. Stimulants nikotīns, kas ir tabakas dūmos, darbojas kā "pātaga" – liek organismam sasparoties, sagrabinot un liekot lietā pēdējās enerģijas atliekas. Tāpēc, kad nikotīna stimulējošā iedarbība beigusies, parasti iestājas vēl lielāks atslābums un sāk vilkt uz miegu. Un atkal jāķeras pie cigaretes.

* Lai būtu piederīgs kādai grupai. Bieži vien iziešana ārā uzsmēķēt ir veids, kā "sačupoties" ar citiem kolēģiem/ studiju biedriem/ skolēniem u. c.

Bet! Nav nepieciešams smēķēt, lai ar kādu iedraudzētos. Ne jau smēķēšana ir tas, kas vieno, bet kopīgas intereses, par kurām parunāt. Un to var izdarīt arī, kopīgi pusdienojot vai aizejot iedzert kafiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!