Foto: Shutterstock

Esot nemitīgā steigā un kustībā, sāpes kājās vai pēdās, protams, nav vēlamas. Lai gan, šķiet, izplatīts ir uzskats, ka tikai bērniem raksturīga plakanā pēda, kas var izraisīt diskomfortu kājās un apgrūtināt dzīves kvalitāti, pieaugušie nav izņēmums un arī sirgst ar šo pēdu deformāciju. To, kas ir plakanā pēda, kā tā rodas, kā notiek ārstēšana un kādi ir izplatītākie mīti, skaidro Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas katedras docētāja, VCA ''Aura'' un VCA ''Pļavnieki'' sertificēta tehniskā ortopēde Evita Kučerova.

Plakanā pēda ir pēdas noslogojuma izmaiņas. Pēdai anatomiski ir divas velves – garenvelve un šķērsvelve. No tā arī izriet plakanās pēdas veidi – garenvelves plakanā pēda, šķērsvelves plakanā pēda, garenvelves un šķērsvelves plakanā pēda.

E. Kučerova skaidro, ka parasti kā galveno plakanās pēdas iemeslu min muskuļu un saišu vājumu. "Diemžēl ikdienā mums bieži vien pietrūkst fiziskās slodzes – sēdošs darbs, mazkustīgs dzīvesveids. Otrs plakanās pēdas veidošanās iemesls ir nepareizi apavi. Lai arī cik ērti būtu visi platie apavi, kuros kāja jūtas brīvi, ne vienmēr tā ir labākā izvēle," uzsver speciāliste.

UGG, "Crocs" veida, auduma kediņas un citi šāda tipa apavi nav labākā izvēle, jo kāja (pēda) apavā netiek saturēta, tādēļ pēdai ir tendence kļūt platākai. Var novērot arī potīšu locītavu nestabilitāti, kā arī – ja apavā kāja ir jānotur kaut cik pareizā pozīcijā, tiek sasprindzināti apakšstilba muskuļi, kas var radīt krampjus. Īpaši svarīgi tas ir augošiem bērniem – gan meitenēm, gan zēniem. Tāpat neliela nozīme ir arī iedzimtībai, bet tā nav noteicoša. "Ja ģimenē ir plakanās pēdas gadījumi, vajadzētu veikt pārbaudes pie speciālista, lai kontrolētu un pēc iespējas ātrāk diagnosticētu," aicina E. Kučerova.

Visbiežāk par plakano pēdu tiek runāts, apspriežot dažādas veselības problēmas, kas skar bērnus, taču tehniskā ortopēde skaidro, ka arī pieaugušajiem ir riska faktori, kas var veicināt plakanās pēdas veidošanos. "Maziem bērniem (līdz četru piecu gadu vecumam) ir bērnu fizioloģiskā plakanā pēda, kas ir normāli, jo līdz šim vecumam bērna pēdas vēl tikai veidojas. Pēc piecu gadu vecuma pēdiņai būtu jābūt jau izveidotai. Ja tas tā nav, nepieciešams uzsākt pasākumu kompleksu, lai pēdas iegūtu pareizo anatomisko formu. Savukārt pieaugušajiem plakanā pēda var parādīties, ja pieaug svars, samazinās muskuļu spēks vai ilgstoši tiek valkāti nepareizi apavi."

Pazīmes un diagnostika


Foto: Shutterstock
Garenvelves plakanās pēdas agrīnie simptomi ir kāju un/vai pēdu nogurums jau pie nelielas slodzes, periodiskas sāpes garenvelves rajonā, sāpes ikru muskuļos fiziskas slodzes laikā vai pēc tās. Vēlāk sāpes kājās un pēdās pastiprinās, taču sāpju iemeslu nav iespējams tieši nosaukt, piemēram, sasitums, pamežģījums u. tml. Tāpat samazinās kustīgums pēdas locītavās, pēdai var parādīties tendence šķiebties uz iekšu.

Savukārt šķērsvelves plakanās pēdas gadījumā var parādīties ādas sabiezējumi, tulznas pēdas priekšējā daļā un pirkstu rajonā.

Viens no plakanās pēdas diagnostikas veidiem ir plantogrāfija, bet otrs – podometrija. Plantogrāfijā ar tintes palīdzību iegūst pēdas nospiedumu uz papīra lapas. Savukārt podometrija ir datordiagnostikas metode, kas ļauj noteikt pēdas noslogojumu statiski un dinamiski. Datorā iegūtos datus iespējams analizēt un veidot dažādus noslogojuma grafikus.

"Protams, abos šajos gadījumos ir jāskata arī cilvēka gaita un stāja. Iegūstot šos datus, speciālists – tehniskais ortopēds – tos analizē un nepieciešamības gadījumā izvēlas piemērotāko tehnisko palīglīdzekli – ortopēdiskās zolītes un/vai ieliktni," stāsta E. Kučerova.

Ārstēšana


Foto: Shutterstock
Kā jau minēts – ja tiek konstatēta plakanā pēda, tehniskais ortopēds izvēlas nepieciešamo tehnisko palīglīdzekli. Ortopēdiskās zolītes var būt jau gatavas (rūpnieciski ražotas), kā arī individuāli izgatavotas – speciālists nosaka, kuras konkrētajam cilvēkam ir nepieciešamas. Tāpat tehniskais ortopēds pats var izgatavot nepieciešamo tehnisko palīglīdzekli. Ja nepieciešama neliela korekcija, var izmantot speciālu ieliktni konkrētai pēdas daļai. Neatņemama procesa daļa ir ārstnieciskā vingrošana, jo ir jāpanāk, lai vājie muskuļi tiktu nostiprināti. "Gads centīga darba ik dienu var uzrādīt labus rezultātus! Diemžēl daudzi uzskata, ka, lietojot zolītes, bet nestiprinot muskuļus, situācija uzlabosies, bet diemžēl tā nav," piebilst tehniskā ortopēde.

Vislabākie rezultāti plakanās pēdas korekcijā ir bērniem, bet ar noteikumu, ka paralēli zolīšu lietošanai ikdienā (gan apavos uz un no bērnudārza vai skolas, gan mācību iestādē) veic ārstnieciskās vingrošanas kompleksu. Kādi vingrinājumi ir vispiemērotākie, var uzzināt, apmeklējot fizioterapeitu. Pirmos uzlabojumus varēs redzēt jau pēc pusgada cītīga darba.

E. Kučerova skaidro, kas notiek, ja plakanā pēda nav ārstēta: "Jo vecāks cilvēks, jo ilgāks laiks vajadzīgs, lai redzētu uzlabojumus vai koriģētu pēdas pilnībā. Par vēlu kaut ko darīt lietas labā nav nekad, jo plakanā pēda bieži vien ietekmē arī potīšu locītavu, ceļu locītavu un gūžas locītavu novietojumu, kas savukārt var izraisīt mugurkaula deformāciju. Protams, lielā vecumā gaidīt plakanās pēdas pilnīgu izzušanu nevajadzētu, bet pareizi pozicionēt pēdu vajag."

Tāpat svarīgi atcerēties, ka reiz koriģēta plakanā pēda var deformēties atkal. Speciāliste lēš, ka tas atkarīgs no apaviem, kurus ikdienā lietojam, no mūsu muskuļu noslogojuma, no iedzimtības, svara izmaiņām – svara pieauguma.

Ietekme uz dzīves kvalitāti – katrs gadījums jāskata atsevišķi


Foto: Shutterstock
Tehniskā ortopēde uzsver jau iepriekš minēto – plakanā pēda nav tikai vizuāls defekts, bet var arī izraisīt sāpes, mazkustīgas pēdu locītavas, ādas sabiezējumu uz pēdām vai tulznas. "Cik daudz šādā gadījumā mēs pēdas noslogosim? Noteikti mazāk!" E. Kučerova uzsver. Viņa uzskaita arī veselības problēmu attīstības ķēdi, kas attīstīsies, ja plakanā pēda netiks koriģēta. "Viss sākas ar slodzes samazināšanos, kas rada vājākus muskuļus. Tādējādi progresē plakanā pēda, potīšu locītavas kļūst nestabilas, rodas ceļu locītavu sāpes, parādās gūžas locītavu problēmas un visbeidzot – mugurkaula deformācija.

Vai tas ir tā vērts, lai nedarītu neko? Noteikti nē! Taču bieži vien mēs neapzināmies sekas. Protams, man var oponēt, sakot, ka ir cilvēki, kas ar plakano pēdu nodzīvo visu mūžu un kuriem nav nekādu sūdzību. Es šādus gadījumus nenoliedzu. Taču vēlos vērst uzmanību, ka nav iespējams iepriekš paredzēt konkrētā gadījuma attīstību un plakanās pēdas izraisītās problēmas nākotnē."

Mīti par plakano pēdu


Foto: Shutterstock
Nezināšana vai neizpratne par kādu konkrētu veselības problēmu mēdz novest pie nepatiesiem pieņēmumiem, kas lielākā sabiedrības grupā iesakņojas kā mīti. Un plakanā pēda nav izņēmums – tehniskā ortopēde uzskaita vairākus ar to saistītus mītus:
  • Ja vecākiem ir plakanā pēda, tad arī bērnam tā obligāti būs, vai otrādi – nevienam ģimenē nav bijusi plakanā pēda, tādēļ nebūs arī bērnam. "Tā nav! Mēs katrs esam individuāls, mums katram ir citāda fiziskā slodze, un mēs visi nestaigājam vienādos apavos."
  • Bērnam jāstaigā basām kājām, it sevišķi mājās. "Arī tā nav taisnība – staigāt basām kājām ir labi jebkurā vecumā, bet pa nelīdzenu virsmu, piemēram, smiltīm, akmeņiem, zālāju, kastaņiem u. tml. Tā kā grīda un paklājs ir līdzena virsma, no tā nekāda labuma nebūs. Ja jautā, kāpēc tieši nelīdzena virsma, – tas rada impulsu uz muskuļiem, kas liek tiem strādāt."
  • Ja gados vecākiem cilvēkiem šķērsvelves plakanā pēda ir ar pirmo pirkstu deformāciju (hallux valgus), pirmā pirksta izvirzījušos kauliņu vajag apsmērēt ar jodu. "Man rodas jautājums – kāpēc? Tas nedos pilnīgi neko – nemazinās sāpes, nemazinās deformāciju. Vienīgi sausinās ādu, un, galvenais, var pasliktināt vairogdziedzera darbību."
  • Plakano pēdu var izlabot/koriģēt ar dažādu ziežu vai komprešu palīdzību. "Nevar."
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!