Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts organizētās informatīvās kampaņas "Rūpes par veselību ir ģimenes laime!" ietvaros šī gada augustā norisinājās vairāki informatīvie pasākumi iedzīvotājiem par dzemdes kakla, krūšu un zarnu veselību, kā arī iespējām veikt valsts apmaksātas vēža profilaktiskās pārbaudes.

Pasākumu lektori sniedza vērtīgus ieteikumus veselīgam dzīvesveidam un stāstīja par vēža profilaktiskajām pārbaudēm, ar kuru palīdzību var konstatēt vēždraudes izmaiņas un nepieciešamības gadījumā uzsākt savlaicīgu ārstēšanu.

Stāstot par dzemdes kakla veselību un vēža profilaksi, Medicīnas zinātņu doktore, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ginekoloģe un kolposkopijas speciāliste Jana Žodžika skaidroja, ka regulāra dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes veikšana ir īpaši svarīga, jo tādējādi var atklāt izmaiņas vēždraudes stāvoklī, kas parasti noris bez simptomiem un sūdzībām. Ķirurgs ginekologs Androniks Mitildžans vērsa uzmanību, ka novēlotos gadījumos pirmā pazīme, kas var liecināt par dzemdes kakla audzēju, ir asiņošana pēc dzimumakta. Tas ir signāls, ka pie ginekologa ir jāvēršas nekavējoties.

Stāstot par krūšu veselību, Veselības ministrijas galvenā speciāliste onkoloģijā, profesore Dace Baltiņa vērsa uzmanību, ka sievietēm ir jāreaģē uz jebkurām izmaiņām krūšu veselībā, īpaši, ja sieviete ir sataustījusi kādus neparastus veidojumus, viņai ir izdalījumi no krūtsgaliem vai diskomforta sajūta padusēs. Profesore aicināja sievietes rūpēties par savu veselību un veikt valsts apmaksāto skrīninga mamogrāfiju, jo tā ir vienīgā metode, kas sniedz iespēju konstatēt audzēju ļoti agrīni, kamēr tas vēl nav radījis sūdzības.

Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs un medicīnas doktors Armands Sīviņš sniedza vērtīgu informāciju par zarnu veselību, norādot, ka galvenie faktori, kas samazina risku saslimt ar zarnu vēzi, ir atteikšanās no smēķēšanas un pārmērīgas alkohola lietošanas, regulāras fiziskās aktivitātes, kā arī veselīgs uzturs ar paaugstinātu šķiedrvielu uzņemšanu un samazinātu dzīvnieku tauku daudzumu. Stāstot par zarnu vēzi, speciālists uzsvēra, ka sākotnēji tas attīstās lēni un bez acīmredzamiem simptomiem. Lai gūtu pārliecību par savu veselību un izvairītos no zarnu vēža ielaišanas, pacientiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem reizi gadā jāveic īpašs tests slēpto asiņu noteikšanai fēcēs.

Latvijā valsts apmaksāta vēža savlaicīgas atklāšanas programma tiek īstenota kopš 2009. gada. Programmas ietvaros sievietes un vīrieši noteiktos vecumos var veikt valsts apmaksātas vēža profilaktiskās pārbaudes.

Dzemdes kakla vēža un krūts vēža profilaktiskās pārbaudes var veikt sievietes, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta. Uzaicinājums dzemdes kakla pārbaudei tiek nosūtīts sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem (reizi trijos gados), savukārt krūšu pārbaudei vecumā no 50 līdz 69 gadiem (reizi divos gados). Zarnu (kolorektālā) vēža profilaktisko pārbaudi reizi gadā var veikt sievietes un vīrieši vecumā no 50 līdz 74 gadiem, vēršoties sava ģimenes ārsta praksē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!