Iespaidīgas izrādes un savdabīga dizaineru sacensība norisinājās Londonas Fashion Week pirmajās dienās, kad svētdien mediju uzmanību piesaistīja Marijas Grahvogeles darinātais pasaulē dārgākais tērps.

It kā uzsverot ekonomisko uzplaukumu un modē valdošo labklājības faktoru, pagājušās nedēļas laikā Londonas modes skatēs par milzīgu izklaidi izvērtās “dimanta vakarkleitu duelis” – divu slavenu dizaineru sacensība par visdārgākā tērpa autora nosaukumu.

Pašā modes nedēļas sākumā, 24. septembrī, sava šova noslēgumā sensāciju izraisīja Marijas Grahvogeles (Maria Grachvogel) modelētā melnā zīda šifona kleita, ko rotā 2000 dimanti. Pēc dizaineres līdzstrādnieku apgalvojumiem, tērpa vērtība sasniedz apmēram 800 000 sterliņu mārciņas (1 miljonu ASV dolāru).

Tāda varētu izskatīties kādas nāras vai Mortīcijas Adamsas kāzu kleita: melns vakartērps ar dziļu izgriezumu priekšā, garu velci aizmugurē un šķēlumu priekšā līdz pat augšstilbiem. Katram no zvaigžņu lietus izskatā piestiprinātajiem dimantiem ir 18 karātu zelta ietvars, bet Dienvidāfrikas dimantu svars kopā sasniedza 190 karātus.

Šo tērpu, ko demonstrēja supermodele Džodija Kida (Jodie Kidd), uz modes skati elitārajā tirdzniecības centrā Harrods nogādāja ar speciālu bruņutransportu. Vēlāk to paredzēts pārdot izsolē, un daļa no ienākumiem tiks nodota labdarībai.

Marija Grahvogele žurnālistiem atzinās, ka pie šā tērpa izgatavošanas viņa strādājusi vairākus mēnešus, un tagad jūtas pilnīgi izsmelta. “Tas bija murgs – aprēķināt šo dārgakmeņu vērtību, nokārtot apdrošināšanas jautājumus, kā arī strādāt pie tērpa šūšanas stingri apsargātā ēkā Hetongārdenā.”

Neraugoties uz viegli paredzamo mediju uzmanību, Grahvogele apgalvo, ka tērpu nav radījusi tikai publicitātes apsvērumu dēļ. “Šī ideja radās nejauši... kolekcijas tēma šoreiz bija elegance, luksuss un izšķērdīga greznība. Rotājot tērpus ar Svarovska kristāliem, man ienāca prātā: kādēļ gan neizmantot īstus dārgakmeņus?”

Britu dienas laikraksts The Times pirmdien ziņoja, ka šis ir visdārgākais tērps, kas jebkad demonstrēts modes skatēs. Tomēr tai pašā dienā citi mediji izplatīja baumas, ka velsietis Džuljēns Makdonalds (Julien MacDonald) savā šovā (pirmdienas vakarā) arī demonstrēs vakartērpu tieši viena miljona dolāru vērtībā.

Lai gan šī ziņa izrādījās preses pīle, Makdonalda šova laikā, šķiet, neviens par to nesatraucās. Īsti dārgakmeņi vai bižutērija – mirdzuma tērpiem netrūka.

Sajūsminātā modes prese Makdonaldu dēvē gan par “Velsas brīnumbērnu”, gan par “jauno Versači”. Savā 2001. gada pavasara/ vasaras kolekcijā viņš skatītājus apbūra ar spīdošām idejām. Pat visparastākie džinsi mirguļoja kā viens vienīgs, gaismu atstarojošs dārgakmens, nerunājot nemaz par superminiatūrajiem bikini un žilbinošajiem vakartērpiem, kas laistījās visās varavīksnes krāsās.

Makdonalda šova noslēgumā uz mēles iznāca arī Anna Nolana, populārā fināliste no realitātes šova Big Brother sērijām. Viņa bija šķīrusies no savas firmas zīmes – nodeldētajiem platajiem džinsiem, apmaiņā pret apspīlētām, dārgakmeņiem rotātām biksēm, lai pievienotos jautrajam karnevāla noskaņojumam uz skatuves.

Mazāk vampīriskas, taču ļoti provokatīvas kāzu kleitas svētdien demonstrēja Arkadiuss Veremčuks (Arkadius Weremczuk). Trīsdesmitgadīgais poļu dizaineris guva lielu piekrišanu ar savām diezgan erotiski un tautiskā manierē stilizētajām līgavu kleitām.

Viņa darinājumi izcēlās ar lielu dizaina patvaļību, piemēram, modeles iznāciens baltā tērpā, turot pie krūtīm aiz tērpa saspiestas zemenes... Kādai citai balta tilla kleitai apakšā bija salmu kārta, radot tērpam krinolīna iespaidu.

Veremčuks vēl pirms sešiem gadiem savā dzimtenē strādāja par trauku mazgātāju, un dizainera izglītību varēja iegūt, pateicoties kādam anonīmam mecenātam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!