Foto: Shutterstock

Britu zinātnieku veiktajā pētījumā ir atklāts fakts, kas liks priecāties visiem tiem, kuriem šokolāde ir mīļākais gardums. Pētījuma dati vēsta, ka tiem, kuri salīdzinoši biežāk uzturā lieto šo gardumu, ir par 11% mazākas iespējas piedzīvot sirdslēkmi vai insultu, kā arī par 25% mazākas iespējas mirt no sirds slimībām, vēsta portāls latimes.com.

Britu pētnieki 12 gadu laikā sekoja līdzi 21 tūkstotim cilvēku Anglijā. Tika veiktas dažādas aptaujas par viņu ieradumiem, dzīvesveidu un veselības stāvokli.

No pētījumā iesaistītajiem aptuveni viena piektdaļa aktīvāko šokolādes patērētāju dienā vidēji apēd pusi vidēja izmēra šokolādes batoniņa, savukārt tie, kuri šokolādi uzturā lieto retāk – vidēji 1,1 gramu dienā. 

Pētījumā novērots tas, ka cilvēkiem, kuri biežāk ēd šokolādi, ir pat zemāks ķermeņa masas indekss, mazākas iespējas saslimt ar 2. tipa cukura diabētu, kā arī ir zemāks asinsspiediens nekā tiem, kuri šokolādi neēd. Noskaidrots arī, ka šie cilvēki vairāk nodarbojas ar sportu un dzīvo aktīvāk. 

Pētnieki no Norfolkas, lai iegūtu plašāku ieskatu šajā jautājumā, apvienoja vēl deviņus citus līdzīgus pētījumus. Viņi, pielietodami metanalīzi, apkopoja rezultātus par vairāk nekā 159 tūkstošiem cilvēku, lai iegūtu plašāku ieskatu šajā jautājumā.

Veiktajā metanalīzē pētnieki secināja, ka, salīdzinot ar tiem, kuri šokolādi neēd, šī garduma piekritējiem bija par 25% mazākas iespējas ciest no kardiovaskulārām saslimšanām, kā arī par 45% mazākas iespējas mirt no šādām slimībām.

Tomēr ir arī jautājumi par to, vai tā tiešām ir tikai šokolāde, kas panāk šādu rezultātu vai tas ir kaut kas cits, kas raksturīgs šokolādes ēdāju ikdienas dzīvei. Un, ja tā tiešām ir šokolāde, tad, pateicoties kam, tā spēj tā ietekmēt cilvēka veselības stāvokli.

Ir arī dažādi viedokļi no nozares speciālistu puses par šī pētījuma rezultātiem. Viens no tiem ir par to, ka šādi pētījumi vēl neļauj novilkt pilnīgi skaidru līniju par cēloņiem un sekām starp šokolādes ēšanu un veselības uzlabošanos. Tiek norādīts, ka šādos pētījumos ir jāvērš uzmanība arī uz šokolādes kvalitāti, jo ne visiem brūnas krāsas saldumiem ir nepieciešams, lai to sastāvā būtu šokolāde. 

Lai iegūtu skaidrāku ieskatu problēmā, šādiem pētījumiem ir jāpiesaista plaša spektra speciālisti – zinātnieki, konditori, farmācijas nozares speciālisti. 

Savukārt kardiologi rekomendē šokolādi uzturā lietot ar mēru, kā arī tās izvēlē dot priekšroku tumšajai šokolādei ar kakao satur virs 75%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!