Foto: PantherMedia/Scanpix
Diskomforta, smaguma vai dedzināšanas sajūta apakšstilbos, nakts krampji apakšstilbu muskuļos, dienas beigās pietūkušas potītes, izteikts asinsvadu zīmējums uz kājām – šādas sūdzības liek aizdomāties, ka nepieciešama vēnu ārstēšanas speciālista konsultācija.

Vēnu saslimšanas ir sastopamas katram trešajam  Latvijas iedzīvotājam. Ar šo kaiti trīs reizes biežāk sirgst sievietes nekā vīrieši . Daudziem cilvēkiem šīs problēmas kļūst aktuālas mazkustīga dzīvesveida ietekmē. Par to, kā šo problēmu risināt piedāvā "Veselības centra 4" "Baltijas Vēnu klīnikas" vēnu ārstēšanas speciālisti, pieredzē dalās Māris Rēvalds, "Veselības centra 4" valdes priekšsēdētājs, kā arī Ilona Amata-Eihentāla, "Veselības centra 4" filiāles vadītāja.

Palielināts risks saslimt ar vēnu slimībām ir cilvēkiem, kuru vecāki slimojuši ar vēnu varikozi. Arī grūtniecība un hormonālo preparātu lietošana var veicināt vēnu saslimšanu. Neveselīgs dzīvesveids, darbs, kurā ilgstoši jāsēž vai jāstāv, liekais svars, pastāvīgi valkātas augstpapēžu kurpes, ilgstoša atrašanās karstumā un ilgstoša fiziska slodze - ir tik daudz faktoru, kas var radīt vai veicināt vēnu saslimšanu.

Minētajām sūdzībām pastiprinoties un ilgstoši novilcinot ārsta apmeklējumu, stāvoklis tikai pasliktināsies, savukārt, novēlota ārstēšanas uzsākšana var būt gan laikietilpīgāka, gan dārgāka. Uzmeklējot kvalificētus, pieredzes bagātus speciālistus, tiks veikta gan rūpīga izmeklēšana, gan piedāvātas mūsdienīgas ārstēšanas  metodes atbilstoši katra cilvēka saslimšanai un maciņa biezumam.

Tieši šādi speciālisti atrodami "Veselības centra 4" "Baltijas Vēnu klīnikā", kurā gada laikā tiek veikts ne mazāk kā 1500 operāciju, kā arī liels skaits citu ķirurģisku manipulāciju. Ilgstoša pieredze, plašs diagnostikas un vēnu ārstēšanas metožu klāsts, zinoši, iejūtīgi speciālisti palīdzēs ikvienam, kas nonācis vēnu problēmu gūstā.

- Lūdzu pastāstiet par "Veselības centra 4" pieredzi vēnu ārstēšanā?

Māris Rēvalds: "Atskatoties vēsturē, jāpiemin, ka "Veselības centrs 4"  vēnu ārstēšanu uzsāka jau 1996.gadā, izmantojot skleroterapiju. 1999.gadā tika izveidots "Fleboloģijas centrs". Centra speciālisti sāka veikt klasiskās vēnu operācijas un operācijas pēc Varadeja metodes, izmantojot minimālus ādas griezienus. Lāzerķirurģiju, kā pirmie Baltijā, "Veselības centrs 4" ieviesa 2002.gadā. Ievērojami paplašinoties pakalpojumu klāstam un papildinot tehnisko aprīkojumu ar jaunām, augstvērtīgām iekārtām, modernizējot operāciju zāles, 2010.gadā "Veselības centra 4" "Fleboloģijas centrs" pārtapa par "Baltijas Vēnu klīniku". "Veselības centra 4" "Baltijas Vēnu klīnika" Latvijā un arī Baltijā vienīgā piedāvā visu vadošo tehnoloģiju apvienojumu vienuviet."

- Kādas vēnu operāciju iespējas "Veselības centrs 4" piedāvā vēnu saslimšanu ārstēšanā?

Māris Rēvalds: ""Veselības centrs 4" ir lielākā privātā medicīnas iestāde Latvijā. Tā kā vēlamies nodrošināt iespējami lielāku izmeklējumu un ārstniecības metožu klāstu ikvienam pacientam, lielus naudas līdzekļus investējam jaunākajās medicīnas tehnoloģijās. Ja citas Latvijas vēnu klīnikas ir sasniegušas to tehnoloģisko attīstības līmeni, kāds "Veselības centrā 4" bija 2007.gadā, tad "Veselības centra 4" "Baltijas Vēnu klīnika" šodien var piedāvāt vairākus vēnu operāciju veidus - lāzerķirurģiju, radiofrekvences ķirurģiju, tvaika mikroimpulsu metodi, kā arī pavisam jaunu un progresīvu tehnoloģiju vēnu ārstēšanā - vēnu slēgšanu ar biolīmi, kas ir pilnīgi nesāpīga un pacientam saudzīga. "Veselības centra 4" speciālisti vēnu ārstēšanas metodes ir apguvuši pie vadošajiem vēnu ķirurģijas speciālistiem dažādās klīnikās pasaulē, praktizē Latvijā un nu jau paši apmāca speciālistus no dažādām Eiropas valstīm."

Juglas klīnikas vadītāja Ilona Amata - Eihentāla: "Juglas klīnikā notiek gan ārstniecības, gan apmācības darbs tieši radiofrekvences vēnu ārstēšanas jomā, ko meistarīgi vada dr. Semeņuks, kas veic gan zinātnisko izpēti, gan apmācību pašmāju un citu valstu kolēģiem."

- Vai visos vēnu saslimšanas gadījumos nepieciešamas vēnu operācijas?

Māris Rēvalds: "Ir situācijas, kad operācijas nav nepieciešamas. Šādos gadījumos "Veselības centra 4" speciālisti vēnu ārstēšanai izmanto skleroterapiju, vēnā ievadot medikamentu, kas palīdz vēnu slēgt. "Veselības centra 4" piedāvājuma klāstā ir arī kosmētiskās fleboloģijas vēnu ārstēšanas metodes. Ja cilvēkam ir paplašināti asinsvadi vai ilgstošu asinsrites traucējumu dēļ āda kļuvusi pigmentēta, ārsti, kas specializējušies kosmētisko defektu likvidēšanā, var palīdzēt kosmētiskās nepilnības novērst, izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas. Veiksmīgi tiek ārstētas trofiskās čūlas, kas ir vēnu mazspējas nopietns sarežģījums. Šādiem pacientiem vispirms ir jāārstē čūlas, tikai pēc tam viņi var vērsties pie vēnu operējošajiem ķirurgiem."

Pacienti tiek konsultēti šādās "Veselības centra 4" filiālēs:

  • Kr. Barona ielā 115, Rīgā ("Baltijas Vēnu klīnika"/galvenā ēka)
  • Skanstes ielā 50, Rīgā (Dermatoloģijas un ķirurģijas klīnika)
  • Brīvības gatvē 410, Rīgā ("Juglas klīnika")
  • Duntes ielā 15A, 3., 4. stāvā, Rīgā ("Capital Clinic Riga")
  • Brīvības ielā 180, 3.stāvā, Rīgā ("Veselības centra 4 Diagnostikas nodaļa")
  • Grebenščikova ielā 1, Rīgā ("Diagnostikas centrs")
  • P. Brieža ielā 15, Rīgā ("4.Dimensija")
  • Elizabetes ielā 57, Rīgā ("Diplomātiskā servisa medicīnas centrs")

www.venas.lv, www.edk.lv, www.juglasklinika.lv,
www.capitalclinicriga.lv, www.vc4diagnostikascentrs.lv,
www.vc4.lv, www.dimensija.lv, www.dcmc.lv

Noderīgi:

Izmantojiet iespēju - vēl līdz 30.aprīlim turpinās akcija "Solis pretī veselām kājām", kuras ietvaros "Veselības centra" 4 filiālēs pieejamas Zelta atlaides pirmreizējai flebologa konsultācijai, kosmētiskās fleboloģijas procedūrām un vēnu operācijām.  Vairāk uzzini šeit.

Raksts publicēts sadarbībā ar "Veselības centra 4" filiāli "Baltijas Vēnu klīnika" projekta "Solis pretī veselām kājām" ietvaros. Vairāk par projektu lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!