Foto: Shutterstock
Sirds ir cilvēka "motors", kas nodrošina pašas svarīgākās dzīvības funkcijas, tādēļ jo īpaši svarīgi rūpēties par tās veselību. Pareiza diēta ir viens no priekšnosacījumiem, veselai sirdij un asinsvadiem, jo lielākā daļa kardiovaskulāro slimnieku ir ar lieko svaru, kas rada papildu slodzi šiem orgāniem, un ilgtermiņā būs saistīti ar nogurumu un nespēku. Tāpēc jau laikus ir vērts ieviest veselīgus paradumus savā ēdienkartē.

Veselīga uztura ieteikumi un paradumi iet roku rokā ar svara samazināšanu un tauku uzņemšanas ierobežošanu, jo lielākajai daļai sirds un asinsvadu slimniekiem ir paaugstināts holesterīna un triglicerīdu līmenis asinīs, kas savukārt rada trombozes jeb asinsvadu nosprostošanas risku, un pēc tam arī insulta un infarkta risku.
Tādēļ ēdienkartē jāiekļauj pārtika ar zemu piesātināto tauku saturu un produkti, kas satur antioksidantus, kuri uzlabo asinsvadu veselību.

Lūk, produkti, kas ir pat ļoti vēlami sirds veselības uzlabošanai:

Antioksidanti. Tie uzlabo asinsriti un palīdz pret brīvajiem radikāļiem. Izvēlieties produktus, kas satur C un E vitamīnu, flavonoīdus un beta karotīnu. C vitamīns daudz sastopams upenēs, pētersīļos, mārrutkos, citrusaugļos, paprikā, kāpostos, zemenēs un citos.

E vitamīnu un beta karotīnu iespējams uzņemt, ēdot lazdu vai valriekstus, lietojot olīveļļu, linsēklu eļļu, olas nelielos daudzumos, auzu pārslas, avokado, burkānus, ķirbjus un citus. 

Flavonoīdus var uzņemt, ēdot svaigus sīpolus, ābolus, dzerot melno tēju un sarkanvīnu nelielos daudzumos.

Ķiploki. Tie samazina holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs, kavē trombocītu salipšanu un pazemina asinsspiedienu. Lai būtu vēlamais efekts, ķiploki jālieto ilgstoši un regulāri, svaigā veidā. Ieteicamā dienas deva ir viena daiviņa.

Piena produkti. Sirdij un asinsvadiem veselīgi ir liesie jeb zema tauku satura piena produkti (treknie piena produkti gan nav vēlami, jo tie tāpat kā trekna gaļa satur piesātinātos taukus). Ieteicams regulāri ēst liesu sieru, jogurtu, biezpienu.

Dzērieni, kas satur kofeīnu. Laba ziņa kafijas cienītājiem – šis dzēriens ir veselīgs. Kafija, kas satur kofeīnu, uzlabo asinsriti un tā iedarbība ir 2- 3stundas, tāpēc ik dienu drīkst baudīt līdz trim krūzītēm kafijas. Arī melnā tēja satur daudz kofeīna, tomēr tas neuzsūcas asinīs tik ātri kā kafijā esošais. Savukārt no bezkofeīna kafijas gan labāk izvairītes, jo tajā ir vielas, kas tieši pretēji palielina holesterīna daudzumu asinīs.

Zivis un jūras veltes. Ne velti, runājot par sirds veselību, parasti min Vidusjūras diētu – šajos platuma grādos ļaudis vēsturiski lietojuši daudz produktu, kas satur nepiesātinātos taukus un jau minētos antioksidantus. Nepiesātinātos jeb labos taukus visvairāk satur zivis un jūras produkti, savukārt sliktos jeb piesātinātos taukus – trekna cūkgaļa, palmu un kokosriekstu eļļa. Zivis satur Omega-3 taukskābes, kas ir vitāli nepieciešamas, lai cilvēks būtu pasargāts no sirds slimībām un infarktiem. Omega-3, -6 un -9 taukskābes ir spēcīga kombinācija, kas palīdz uzturēt veselu sirds un asinsvadu sistēmu.

Šķiedrvielas. Šķiedrvielām bagātā uzturā ir mazāk tauku, līdz ar to asinīs mazinās holesterīna līmenis. Šķiedrvielām bagāti ir pilngraudu produkti, pākšaugi, kā arī visi dārzeņi un augļi. 

Vīnogas. Vīnogas ir ļoti labs palīgs sirds stiprināšanā, kas spēj mazināt sāls kaitīgo ietekmi un cīnās pret paaugstinātu asinsspiedienu. Tomēr jāatceras, ka tajās ir ļoti liels cukura daudzums un to miziņas var būt pārbaudījums kuņģim, tāpēc tās jālieto ar mēru. Turklāt veikalā pirktās vīnogās var būt apstrādātas ar pesticītiem vai citām vielām, kas aizkavē to bojāšanos, bet veselībai par labu nenāk, tāpēc pirms ēšanas tās noteikti kārtīgi jāmazgā.

No kā jāatturas?

Cukurs. Pēc iespējas atturieties no baltā cukura, medus un dažādu saldumu lietošanas. Diemžēl sirds un asinsvadu slimniekiem parasti konstatē metabolo sindromu, kas nozīmē arī paaugstinātu 2. tipa cukura diabēta risku, paaugstinātu svaru un citas saslimšanas. Turklāt parastais cukurs lielos daudzumos veicina asinsspiediena paaugstināšanos.

Sāls. Arī sāls lietošana uzturā būtu pēc iespējas jāsamazina, ja vēlamies saglabāt sirds un asinsvadu veselību. Sāls satur nātriju, kas savukārt piesaista ūdeni un neļauj tam izdalīties no ķermeņa, kas īpaši bīstami ir tiem cilvēkiem, kam ir paaugstināts asinsspiediens, jo var veicināt vēl lielāku tā paaugstināšanos. Tāpēc vēlams izvairīties no ēdieniem, kas satur daudz sāls.
Kā samazināt sāls lietošanu uztura, lasiet šeit.

Alkohols. Nelielās devās sarkanvīns ir pat veselīgs sirdij, tomēr liels alkohola daudzums (sevišķi ballītē patērētais), var izraisīt nopietnas problēmas. Kalorijām bagātais alus un citi alkoholiskie dzērieni nav ieteicami arī tādēļ, ka kalorijas sekmē svara pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!