Foto: Shutterstock
Medijos ļoti bieži izskan gadījumi, kad smagi slimi cilvēki un viņu tuvinieki vēršas pie sabiedrības ar lūgumu ziedot ārstēšanai – operācijai, dārgiem medikamentiem, rehabilitācijai. Smagas veselības problēmas skar gan pieaugušos, gan bērnus. Summas, kas tiek lūgtas, ir dažādas – sākot no dažiem tūkstošiem līdz vairākiem desmitiem un pat simtiem tūkstošu eiro. Visus šos gadījumus vieno izmisums – ārstēšana ir iespējama, teju ar roku aizsniedzama, taču cilvēks to gluži vienkārši nevar atļauties un arī valsts nesedz izdevumus, sak, visu glābšanai naudas nepietiek. Šādā brīdī ļoti daudzi sper izmisuma soli – ņem ātro kredītu vai lūdz ziedojumus.

"Rutks" noskaidroja, kādas ir iespējas gadījumos, kad veselība pievīlusi, bet naudas ārstēšanai nepietiek. Nereti ārstēšanai nepieciešamās summas atrašana ir dzīvības un nāves jautājums.

"Mūsu pieredze rāda, ka bankas kredītus smagu slimību gadījumos nedod, bet "ātrie" kredīti ir viegli pieejami. Taču tas nav risinājums, jo, nespējot savlaicīgi atveseļoties un atgriezties darba tirgū, cilvēks nonāk ātro kredītu slazdā," portālam "Rutks" atklāja labdarības organizācijas "Ziedot.lv" pārstāve Ilze Ošāne.

Arī ar ziedojumu lūgšanu viss nav tik vienkārši. Par laimi, netrūkst gadījumu, kad cilvēks lūdz palīdzību un beigas ir laimīgas – tauta saziedo naudu, un veselības problēmu nomocītais var saņemt tik ļoti nepieciešamo ārstēšanu. Tajā pašā laikā daudziem tā arī neizdodas savākt visu nepieciešamo summu, turklāt daļa nemaz neuzdrošinās lūgt sabiedrības palīdzību, vienkārši klusi izdziest...

Mūsu pieredze rāda, ka bankas kredītus smagu slimību gadījumos nedod, bet "ātrie" kredīti ir viegli pieejami. Taču tas nav risinājums, jo, nespējot savlaicīgi atveseļoties un atgriezties darba tirgū, cilvēks nonāk ātro kredītu slazdā.
Ilze Ošāne, "Ziedot.lv"

Laika gaitā arī bijuši vairāki gadījumi, kad ziedojumus lūguši negodprātīgi cilvēki, kuriem ar veselību viss bijis kārtībā, vienkārši ziedojumu lūgšanā saskatījuši iespēju tikt pie vieglas naudas. Tie vairojuši sabiedrības neuzticību ziedojumu lūdzējiem, tādēļ cilvēki, kuriem tiešām vajadzīga palīdzība, rakstu komentāros internetā savas dzīves jau tā ļoti grūtajā posmā pašlaik nereti saskaras nevis ar līdzcilvēku atbalstu, bet nosodījumu un pārmetumiem, sak, meklējiet naudu paši, kad bija veselība, vajadzēja cītīgāk strādāt un pelnīt, lai tagad nebūtu jādiedelē no citiem!

Esmu vairākkārt rakstījusi par gadījumiem, kad cilvēki lūdz naudu ārstēšanas izdevumu segšanai, un jāsaka – cilvēki ir atsaucīgāki un vairāk ziedo, ja cilvēks palīdzību lūdzis caur visiem labi zināmo un sevi pierādījušo labdarības organizāciju "Ziedot.lv". Tā arī atšķirībā no daudzām citām organizācijām par ziedojumiem neietur nekādu komisijas vai starpniecības maksu. Pārskaitīt naudu uz cilvēka privāto bankas kontu vai uz kādas mazzināmas labdarības organizācijas kontu cilvēki vairās, jo saredz krāpšanas iespējamību.

Bankas un ātrie kredīti: iespējas ir

Smagu veselības problēmu skartie bieži sūdzas, ka ziedojumu lūgšana ir vienīgais veids, kā savākt nepieciešamo summu. Kredītu tiem, kuru veselība sašķobījusies, neviena banka nedodot, jo netic, ka atdos. "Rutks" apjautāja vairākas bankas un ātro kredītu devējus un noskaidroja, ka kredīta saņemšanas iespēju netrūkst, taču ir...

...vairāki "bet":

1. Naudas summa, kuru var aizņemties, ir ierobežota – atkarīga no ienākumiem un maksātspējas. Ja nepieciešami daži tūkstoši eiro, iespēju ir daudz, bet, ja runa ir par vairākiem desmitiem tūkstošu – šādu summu neviena banka un "ātro" kredītu devējs nepiedāvā. Vienīgā iespēja – pret nekustamā īpašuma ķīlu, protams, ja cilvēkam tāds vispār ir.

2. Smagi slimie cilvēki nereti jau ilgstoši ir uz slimības lapas* vai zaudējuši darbu slimības dēļ, kas nozīmē, ka viņiem nav ienākumu un reālu iespēju kredītu kā saņemt, tā atmaksāt.

3. Jārēķinās, ka jāatdod būs lielāka summa, līdz ar to rūpīgi jāizvērtē savas iespējas atmaksāt kredītu.

4. Ļoti bieži nevar droši paredzēt, kad cilvēka veselības stāvoklis būs tiktāl uzlabojies, lai varētu atgriezties darbā. Tas var radīt lielus sarežģījumus kredīta atmaksāšanā.

Lūk, kā iespējas uzņemties kredītsaistības, lai risinātu veselības problēmas, komentē vairāku banku pārstāvji! Visiem jautāju, vai piedāvā aizdevumus ar veselības problēmām saistītos gadījumos un cik lielu summu iespējams dabūt, jo reizēm nelaimē nonākušajiem ārstēšanai vajag ļoti daudz naudas. Piemēram, nesen bija gadījums, kad jauna sieviete lūdza ziedot 50 tūkstošus eiro aknu transplantācijai, kas bija viņas vienīgā iespēja izdzīvot.

SEB banka

Jeļena Riļejeva, "SEB bankas" komunikācijas projektu vadītāja:

"Gadījumos, kad ir nepieciešams finansējums neparedzētu vai tieši otrādi ļoti plānotu izmaksu segšanai, "SEB banka" piedāvā dažādus aizņemšanās veidus, piemēram, kredītkarti, overdraftu vai patēriņa kredītu. Piešķirot šāda veida aizdevumus, banka izvērtē potenciālā aizņēmēja ienākumus, maksātspēju un saistības. Svarīgākais, lai ikmēneša maksājumi, sedzot saistības, nepārsniegtu 40 procentus no mēneša ienākumiem.

Limits kredītkartei var sasniegt līdz divam mēnešalgām, overdrafts – līdz 1500 eiro, savukārt patēriņa kredīts – līdz 15 000 eiro, bet katru pieteikumu banka izskata individuāli, līdz ar to piedāvājumi klientiem atšķiras."

Swedbank

Sergejs Romaņuks, "Swedbank" patēriņa finansēšanas virziena vadītājs:

""Swedbank" saviem klientiem piedāvā dažādus finanšu instrumentus jebkurai dzīves situācijai. Reizēm veselības uzlabošana ir neatliekama, piemēram, sen atlikts zobārsta apmeklējums vai acu operācija – šajos gadījumos viens no piedāvātiem risinājumiem, kad nepieciešams aizdevums, ir patēriņa kredīts. Finansējama summa ir, sākot no 500 līdz 12 000 eiro, atkarībā no katra klienta regulāro ienākumu apmēra un maksātspējas, kā arī papildus ir iespējams piesaistīt galvotāju."

DNB

Anita Bērziņa, DNB valdes locekle un viceprezidente:

"DNB piedāvā saņemt kredītu dažādām patēriņa vajadzībām, tai skaitā medicīnas izdevumu segšanai. Ja pēkšņi nepieciešama lielāka naudas summa, tad kredīts patēriņa vajadzībām varētu būt risinājums. Nesen veicām aptauju, kurā noskaidrojām, ka astoņi procenti no kredītņēmējiem kredītu izmantojuši medicīnas izdevumu segšanai. Visbiežāk šo iespēju izmantojuši vecākā gadagājuma respondenti – aptuveni katrs desmitais jeb 11 procenti aptaujāto vecumā no 56 līdz 65 gadiem.

Kredītu patēriņa vajadzībām var saņemt līdz 10 000 eiro. Ja nepieciešama lielāka summa, tad vēl risinājums var būt kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu. Šādā gadījumā var saņemt aizdevumu līdz 60 procentiem no nekustamā īpašuma tirgus vērtības uz termiņu līdz 20 gadiem.

Patēriņa kredīta gadījumā par nodrošinājumu kalpo klienta ienākumi, tāpēc kredītu var saņemt ikviens klients ar regulāriem ikmēneša ienākumiem."

"Ferratum Bank"

Evita Grundberga, "Ferratum Bank" koordinatore Latvijā:

""Ferratum Bank" tiešā veidā nepiedāvā aizdevumus ar veselības problēmām saistītu gadījumu risināšanai. Mēs labprāt palīdzam cilvēkiem, kuri ir nonākuši šādās situācijās, tomēr mēs klientiem nevaicājam iemeslus, kādiem nolūkiem aizdevumu paredzēts izmantot, jo ticam, ka finanses ir ļoti personiska lieta. Ar to arī mēs atšķiramies no citām bankām. Protams ir bijušas situācijas, kad klienti pēc aizdevuma atmaksas sazinās ar mums un izsaka pateicību, jo aizdevums ir devis viņiem iespēju segt neatliekamu operāciju izdevumus vai palīdzējis iegādāties medikamentus, bez kuriem citādāk nebūtu iespējams izveseļoties.

"Ferratum grupa", sekojot savai starptautiskajai stratēģijai, strauji attīsta savu produktu klāstu, piedāvājot dažādus finanšu pakalpojumus gan privātajam, gan biznesa sektoram. Latvijā patēriņa vajadzībām šobrīd izsniedzam kredītus līdz 1500 eiro, kas bieži vien ir pietiekama summa dažādu vajadzību segšanai, tai skaitā arī ar veselību saistītu problēmu risināšanai. Aizdevuma termiņi ir dažādi, sākot no 30 dienām līdz pat 60 mēnešiem. Parasti, konsultējot klientus saistībā ar aizņemšanos, cenšamies rast atbildi uz jautājumu, kurš no aizdevumiem ir atbilstošākais katram klientam. Protams, mūsu patēriņa aizdevumi nav paredzēti lielu vajadzību segšanai, tomēr jāpatur prātā, ka ne vienmēr nepieciešamais maksā dārgi."

"4finance"

Toms Jurjevs, AS "4finance" izpilddirektors:

"AS "4finance" saviem klientiem sniedz īstermiņa kreditēšanas pakalpojumus, individuāli izvērtējot katra klienta maksātspēju. Nepieciešamības gadījumā no klienta tiek pieprasīta papildu informācija, kas pierāda klienta norādīto regulāro ienākumu apjomu.

Klienti var aizņemties līdz pat 1500 eiro un izmantot piešķirtos finanšu līdzekļus pēc saviem ieskatiem.

"4finance" no savas puses dara visu iespējamo, lai nodrošinātu saviem klientiem visu nepieciešamo informāciju par produktiem, to izmantošanas noteikumiem, kā arī par personīgajām finansēm un to plānošanu."

"Ziedot.lv" iesaka rīcības plānu

Ja cilvēks nespēj samaksāt par savu ārstniecību (līdzmaksājums, valsts neapmaksāts pakalpojums, zāles, tehniskie palīglīdzekļi), pirmais, ko iesakām, ir meklēt palīdzību savā ģimenē, portālam "Rutks" sacīja "Ziedot.lv" pārstāve Ilze Ošāne.

Tie cilvēki, kuriem ir plašāks radu pulks, parasti atbalstu rod tieši pie viņiem. Bieži tiek iesaistīti arī ģimenes draugi un darba kolēģi. "Šādu palīdzību var droši lūgt, un nav jābaidās par Valsts Ieņēmumu dienesta apciemojumu par nodokļu nomaksu. Likuma par Iedzīvotāju ienākuma nodokli 9. panta 35. daļas d. punkts** paredz, ka naudas dāvinājumu, kas tiek izlietots izdevumiem par medicīnas un ārstniecības pakalpojumiem, neapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli," mierina Ošāne.

Līdztekus tam noteikti var vērsties pie savas pašvaldības, jo katram iedzīvotājam ir tiesības pretendēt uz vienreizēju veselības aprūpes pabalstu. Pabalsta lielumu pašvaldības nosaka pašas, kā arī katrā pašvaldībā var nedaudz atšķirties kritēriji šāda pabalsta izmaksai.

Tie cilvēki, kuriem ir plašāks radu pulks, parasti atbalstu rod tieši pie viņiem. Bieži tiek iesaistīti arī ģimenes draugi un darba kolēģi. "Šādu palīdzību var droši lūgt, un nav jābaidās par Valsts Ieņēmumu dienesta apciemojumu par nodokļu nomaksu.
Ilze Ošāne, "Ziedot.lv"
Tomēr, ja ar šo palīdzību nepietiek, tad ir iespēja lūgt palīdzību plašākai sabiedrībai ziedojumu veidā vai meklēt aizdevuma iespējas, iesaka Ošāne. "Ziedojumus ir droši vākt ar tādu labdarības organizāciju palīdzību, kurām ir piešķirts sabiedriskā labuma statuss," stāsta "Ziedot.lv" pārstāve. Latvijā darbojas teju 20 000 biedrību un nodibinājumu, no kurām vairāk nekā 1000 organizācijām ir piešķirts sabiedriskā labuma statuss labdarības un palīdzības trūcīgo un mazaizsargāto jomā."

"Meklējot aizdevuma iespējas, noteikti jāizvēlas tādas finanšu institūcijas – bankas, krājaizdevumu sabiedrībās, kas reģistrētas Finanšu un kapitāla tirgus komisijā. Pieredze rāda, ka smagas vai hroniskas slimības gadījumā aizdevumu ir ārkārtīgi grūti saņemt, jo cilvēks ir zaudējis darba spējas un aizdevējam nav pārliecības, ka aizdevums tiks apmaksāts. Parasti tas ir patēriņa kredīts, ko iedzīvotāji izmanto medicīnas pakalpojumu segšanai.

Protams, slimniekam ir iespēja pārdot īpašumu (ja tāds ir), taču jārēķinās, ka tas ir laikietilpīgi. Bet mums ir bijuši vairāki slimnieki, kuri ir pārdevuši visu iespējamo, lai savāktu naudiņu no pašu resursiem."

* Slimības pabalstu maksā no darbnespējas 11. dienas līdz laikam, kamēr cilvēks atveseļojas, bet ne ilgāk kā 26 nedēļas, skaitot no darbnespējas pirmās dienas, ja cilvēks slimo nepārtraukti, vai arī ne ilgāk kā 52 nedēļas trīs gadu laikā, ja slimo ar pārtraukumiem.

** d) pilnā apmērā — neatkarīgi no tā, vai dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, ja dāvinājums paredzēts un maksātājs to izlieto, lai segtu savus izdevumus par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, izņemot kosmētiskās operācijas; )

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!