Foto: Shutterstock

Pēc publiskajā telpā izskanējušajām ģimenes ārstu bažām par to, ka "e-veselības" sistēma apgrūtinās, nevis atvieglos ārstu darbu un nestrādās, kā nākas, 2. novembrī Veselības ministrijā notika tikšanās ar Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas, kā arī Nacionālā veselības dienesta, Labklājības ministrijas un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pārstāvjiem par "e-veselības" sistēmas ieviešanu, kur ministrijas pārstāvji centušies šīs bažas kliedēt, informēja Veselības ministrijas komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders.

Saistībā ar e-recepti ģimenes ārsti tika informēti, ka Veselības ministrija rosinās grozījumus Ministru kabineta noteikumus, paredzot, ka no 1. decembra tiktu īstenots pilotprojekts, kura laikā e-receptes funkcionalitātes lietošana būtu brīvprātīga attiecībā uz valsts kompensējamajiem medikamentiem. Savukārt parastos recepšu medikamentus varētu turpināt izrakstīt uz papīra receptes. Tāpat tika norādīts, ka recepšu izrakstīšana uz papīra veidlapām saglabāsies arī nākotnē, piemēram, mājas vizītes laikā pie pacienta un citos gadījumos.

Tikšanās laikā tika sniegtas atbildes uz ģimenes ārstu jautājumiem, kas saistās ar "e-veselības" sistēmas ieviešanu – līguma slēgšanas procesu, pacientu datu drošību, e-darbnespējas lapas un e-receptes funkcionalitāti, tehniskā atbalsta nodrošinājumu sistēmas lietotājiem, skaidroti līguma (par piekļuvi "e-veselības" sistēmai) juridiskie aspekti, ārstu lietoto lokālo sistēmu savietojamību ar "e-veselības" sistēmu, kā arī iezīmēti jautājumi, kurus būtu nepieciešams nākotnē izvērtēt sistēmas uzlabošanai, pastāstīja Šneiders.

Jau ziņots, ka no 1. decembra veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem jāstrādā ar e-darbnespējas lapām. E-darbnespējas lapu ieviešana sniegs vairākus ieguvumus gan pacientiem, gan ārstniecības personām, tostarp tā paredz laika resursu un finansiālo ietaupījumu, jo tādejādi tiks nodrošināta elektroniska informācijas apmaiņa starp Valsts ieņēmumu dienestu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA) un darba devēju un līdz ar to noslēgtā darbnespējas lapa nebūs jānes papīra formātā darba devējam. Informācija par noslēgto darbnespējas lapu būs pieejama arī VSAA, ja iedzīvotājs uzrakstīs VSAA iesniegumu par slimības, maternitātes vai cita veida pabalsta saņemšanu.

E-veselībā uzkrāsies informācija par visām elektroniski izrakstītajām darbnespējas lapām un pacients varēs tās apskatīt, izdrukāt vai nosūtīt informāciju par atvērto darbnespējas lapu, piemēram, darba devējam. Savukārt ārstiem e-darbnespējas lapu izrakstīšana būšot ērtāka un ātrāka nekā šobrīd, jo e-darbnespējas lapas vairs nebūs jāaizpilda dati par pacientu (vārds, uzvārds, personas kods u.c.) un ārstu/ārstniecības iestādi, kas izraksta e-darbnespējas lapas, apgalvo Šneiders.

Atgādinām, ka pagājušajā nedēļā Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis medijiem izsūtīja vēstuli, kurā "e-veselību" nodēvēja par brāķi, norādot, ka, strādājot ar to, e-recepšu un e-darbnespējas lapu noformēšana prasa pārāk ilgu laiku un laupīs ģimenes ārstiem jau tā trūkstošo laiku. Tajā joprojām esot daudz nepilnību, piemēram, pašas no sevis mēdzot pazust e-receptes, līdz ar to no 1. decembra, kā tas plānots, pilnībā pāriet gan uz e-receptēm, gan e-darbnespējas lapām nav iespējams. Ar LĀB prezidentu vienisprātis bija arī citi ārsti, tai skaitā portāla "Rutks" uzrunātais ģimenes ārsts, Latvijas Ģimenes ārstu biedrības valdes loceklis Pauls Princis. Vairāk par to lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!