Foto: Shutterstock

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) iecerējis ar Veselības ministrijas (VM) izstrādāto Latvijas veselības platformas palīdzību panākt, ka līdz 2065.gadam tikai 1% Latvijas iedzīvotāju smēķē, pārmērīgās devās lieto alkoholu vai lieto narkotikas.

Šodien preses konferencē Belēvičs žurnālistiem stāstīja, ka līdz 2065.gadam panāks, ka vidējais paredzamais mūža ilgums Latvijā ir 90 gadi. 2013.gadā vidējais mūža ilgums valstī bija 74 gadi, un tas ir viens no sliktākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā (ES).

Tāpat plānots, ka veselīgi nodzīvotie mūža gadi gan sievietēm, gan vīriešiem sasniegs 75 gadus, kas ir no 16 līdz 20 gadiem vairāk nekā 2012.gadā. Lai to panāktu, VM kopā ar Slimību profilakses un kontroles centru koncentrēsies uz četriem veselības platformas stūrakmeņiem - pareizu uzturu, atkarību apkarošanu, veselības profilaksi un fizisko aktivitāšu palielināšanu.

Ar veselīga uztura palīdzību plānots samazināt cilvēku skaitu, kuriem ir liekais svars vai aptaukošanās. 2012.gadā Latvijā liekais svars bija 32% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem, bet aptaukošanās bija novērojama 18%. Līdz 2065.gadam VM plāno cilvēku skaitu ar liekā svara problēmām samazināt līdz 10%, bet to cilvēku skaitu, kuriem ir aptaukošanās - līdz 5%. Tāpat būtiski iecerēts palielināt iedzīvotāju nodarbošanos ar fiziskām aktivitātēm.

Belēvičs arī iecerējis atalgot tos cilvēkus, kuri paši ies pie ģimenes ārstiem. Valsts par viņiem varētu uzņemties pacientu līdzmaksājumu segšanu. Plānots, ka līdz 2065.gadam 98% pieaugušo reizi gadā veiks valsts apmaksātu profilaktisko apskati pie ģimenes ārsta.

Iecerēts, ka nākamgad veselības veicināšanai un profilaksei būs pieejami 5,2 miljoni eiro, 2017.gadā - 3,8 miljoni eiro, bet 2018.gadā - 5,5 miljoni eiro. Šo summu plānots ņemt no ES fondu finansējuma, kas ir paredzēts no 2014. līdz 2020.gadam. Kopā no ES fondu ieguldījumiem veselības jomā būs pieejams 271 miljons eiro, no kuriem tieši 20% tiks atvēlēti veselības veicināšanai un profilaksei. Savukārt pārējie 80% paredzēti veselības aprūpes pieejamības veicināšanai.

Ministrs ir pārliecināts, ka pēc 2020.gada valdība pati redzēs, ka šī sistēma strādā un būtiski uzlabo sabiedrības veselību, tāpēc arī valsts sāks ieguldīt sabiedrības veselības veicināšanā un profilaksē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!