Foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kas pīlādzi vairāk uzskata par dekoratīvu augu, taču mazajās, sarkanajās odziņās ir daudz kā vērtīga, kamdēļ būtu vērts ar tām papildināt savu uzturu. Uztura speciālistes Lizete Puga un Gita Ignace atklāj, kādi vērtīgi vitamīni un uzturvielas atrodamas pīlādžogās un kāpēc ar to lietošanu nevajadzētu aizrauties.

Kaut apēst 100 gramus pīlādžu nav tik viegli, kā varētu šķist, šāds daudzums sarkano ogu satur 90 kilokalorijas, nepilnu gramu olbaltumvielu un četrus gramus balastvielu, kas stimulē zarnu peristaltiku, mazina kaitīgo vielu veidošanos resnajā zarnā, pazemina holesterīna līmeni asinīs, palēnina tauku un vienkāršo cukuru uzsūkšanos, mazina toksisko vielu iedarbību, novērš dažas gremošanas orgānu slimības un labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloru. Tāpat pīlādžogās atrodas mangāns, molibdēns, cinks, fosforāts, kālijs, dzelzs, kalcijs, varš, kā arī B grupas vitamīni (b3, b2, b1). Tās sastāvā ir divreiz vairāk C vitamīna nekā citronā un arīdzan A vitamīni.

Pīlādži būs ne tikai garda un vērtīga oga, bet arī lielisks līdzeklis, ko izmantot pret iekaisumu, šķidru vēdera izeju, kā arī to var pielietot kā diurētiķi – urīndzenošu līdzekli. Sarkanās ogas sastāvā ir arī daudz pektīna – šķīstošā balastviela, kas ir ļoti vērtīga un īpaši ieteicama cilvēkiem ar gremošanas problēmām, aizcietējumiem un paaugstinātu holesterīna līmeni. Tāpat ogā atrodamās vērtīgās bioloģiski aktīvās vielas var palielināt imūnsistēmu un stiprināt elpošanas sistēmu. Ignace piebilst, ka pīlādžogām piemīt arī antibakteriāla darbība.

Tāpat pīlādžogās atrodamas arī dažādas organiskās skābes – ābolskābe, citronskābe un sorbīnskābe, kam piemīt antimikrobiālas īpašības. Protams, nevar aizmirst par tādu antioksidantu kā kvercetīnu.

Ignace atklāj, ka pētījumi pierāda – regulāri ēdot pīlādžogas, var ievērojami palielināt antioksidantu līmeni organismā, kas samazina onkoloģisko saslimšanu risku, priekšlaicīgas novecošanās procesus, uzlabot ādas stāvokli un paātrināt šūnu atjaunošanās procesus.

Kaut gatavot var dažādi, visvērtīgākās tās būs svaigas


Foto: Shutterstock

No pīlādžiem var gatavot želejas, ievārījumus, sīrupus un pat sukādes, taču, kā atklāj uztura speciālistes, visvērtīgākie tie būs svaigi, jo gatavošanas procesā, lai nomāktu ogas rūgteno garšu, nereti tiek izmantots cukurs. Ja gatavotais pīlādžogu ievārījums vai sukāde izdevusies īpaši garda, var gadīties apēst vairāk, nekā sākumā bija plānots. Puga iesaka būr vērīgiem, cik daudz saldā produkta tiek uzņemts un atcerēties, ka vidējā dienas norma ir 25 grami cukura.

Taču arī tad, ja rūgtā pīlādža garša tev iet pie sirds, un labprāt to uzņem svaigā veidā, pārspīlēt nebūtu ieteicams. Kaut noteikta ierobežojuma, cik daudz sarkano ogu vajadzētu patērēt, nav, Puga iesaka apēst ne vairāk kā vienu ķekaru dienā. "Taču jāseko līdzi individuālajai tolerancei," viņa piebilst. "Īpaši uzmanīgiem ar šo ogu ēšanu jābūt bērniem un grūtniecēm." Arī Igance uzsver, ka nav konkrēta rekomendētā daudzuma, cik daudz ogu dienā vajadzētu uzņemt, viss ir atkarīgs no dzīvesveida, vecuma un veselības stāvokļa. "Tiem, kas savā ikdienā ir pakļauti lielākam stresam, noteikti vajadzētu padomāt, kā savā ēdienkartē iekļaut Latvijas antioksidantu produktus – pīlādžus, melnā plūškoka ogas, zaļumus u.c.," viņa piebilst.

Pārāk liels uzņemtais pīlādžogu daudzums var pastiprināt gremošanas procesus, vēdersāpes, sliktu dūšu utml. "Arī dabas produktos ir spēcīgas vielas, kas lielās devās var izraisīt organismam kaitējumu, tāpēc labāk mazāk, bet biežāk," skaidro Igance. Viņa piebilst, ka ar jebkuru ārstniecības augu, par kādu tiek uzskatīts arī pīlādzis, nevajadzētu pārspīlēt.

Ievārījumi, želejas un sukādes: idejas, kā gardi pagatavot veselīgo pīlādzi


Foto: Shutterstock

Kaut pīlādžogas vislabāk ir uzņemt svaigas, tā rūgtā garša ne visiem iet pie sirds. Saldummīļi atzīst, ka vislabāk šīs ogas garšo želejās, ievārījumos un sukādēs. Taču gardu dzērienu cienītāji zina, ka no tām var pagatavot varen smeķīgu vīnu un pat liķieri.

Ja vēl aizvien, nezini, kā veselīgo ogu iekļaut savā uzturā, iespējams, tev pieņemt lēmumu palīdzēs kādas no zemāk redzamajām receptēm, kurās galvenā sastāvdaļa ir sarkanā pīlādžoga.

Pīlādžu ievārījums

Foto: Shutterstock


Ievārījuma burku plaukta īpašais goda viesis – pīlādžu ievārījums.

Lasīt vairāk

Pīlādžu un ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock


Gards pīlādžu ievārījums ar āboliem un vaniļu.

Lasīt vairāk

Kaltētu pīlādžu sukādes

Foto: Shutterstock


Kaltēti pīlādži – dabīgajiem vitamīniem ziemā.

Lasīt vairāk

Pīlādžu vīns

Foto: Shutterstock


Ar nelielu darbošanos top paša gatavots pīlādžu vīns.

Lasīt vairāk

Pīlādžu liķieris

Foto: Shutterstock


Pīlādžu liķieris – mazajam svētku graķītim.

Lasīt vairāk

Pīlādžu sīrups

Foto: Shutterstock


Pīlādžu sīrups noderēs veselīgu un gardu ziemas dzērienu gatavošanai.

Lasīt vairāk

Gardā pīlādžu želeja

Foto: Shutterstock


Rudens aicinājums – pīlādžu želeja.

Lasīt vairāk

Pīlādžos un medū karamelizēts cālis alus mērcē

Foto: Michael Mintskovsky


Cālis ar dažnedažādām piedevām restorāna "Ostas skati” šefpavāra Ingmāra Ladiga izpildījumā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!