Foto: PantherMedia/Scanpix

Pērkot brokastu pārslas vai enerģijas batoniņus, sulas vai ūdeni, noteikti esat ievērojuši uzlīmes vai uzrakstus, kas vēsta, ka papildus pievienotas kādas veselīgas vielas. Šos uzrakstus nevajadzētu atstāt bez ievērības, ja vēlaties dzīvot veselīgi, brīdina žurnāls "The Health".

Rūpīgi pārbaudiet šīs uzlīmes un uzrakstus, jo daudzi no produktiem satur minēto minerālvielu vai vitamīnu ieteicamo dienas devu. Lai arī visumā produkts var būt veselīgs un nodrošināt pret vitamīnu vai minerālvielu trūkumu, tomēr var rasties situācija, kad, uzņemot normālu daudzumu vitamīnu vai kādas citas vielas, kopā ar to tiek uzņemts, piemēram, arī visai liels cinka, magnija vai B grupas vitamīnu daudzums, kas organismam nepieciešams, bet ir vēl arī citos ikdienā lietotajos produktos, tāpēc rodas tā pārpalikums. Īpaši aktuāli tas var būt, ja ikdienā lietojiet arī citus līdzīgus “bagātinātos” produktus vai uztura bagātinātājus. Šādos gadījumos ieteicams izvēlēties tādus produktus, kuri satur līdz 50% attiecīgās vielas ieteicamās dienas devas.

Regulāri pārsniedzot dažādu vielu ieteicamās dienas devas, arī ar veselīgiem produktiem, iespējams nodarīt sev pāri, raksta "The Health". Piemēram, pētījumi liecinot, ka cilvēkiem, kas uzturā lietojuši daudz piena produktus, kā arī papildus dzeruši ar kalciju bagātinātu apelsīnu sulu un ēduši auzu pārslas, kas papildinātas ar šo vielu, kalcija ieteicamais daudzums ticis būtiski pārsniegts. Ilgstoši pārsniedzot ieteicamās normas, tas var izraisīt aizcietējumus un nieru problēmas. Savukārt pārāk daudz cinka var samazināt imūnsistēmas darbību un augsta blīvuma jeb labā holesterīna līmeni.

Ieteikums: Nepērciet produktus, kur norādīts, ka tie satur ieteicamo dienas devu kādas minerālvielas vai vitamīna. Labāk izvēlēties dažādot savu ēdienkarti, uzņemot visu nepieciešamos no dažādiem avotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!