Foto: Shutterstock
Rutks.lv sadarbībā ar OMEPRAZOLE OLAINFARM uzsāk tematisko rakstu sēriju "Lai vesels vēders un priecīgs prāts". Tematiskie raksti sniegs padomus, kādu gremošanas sistēmai un organisma veselībai draudzīgu uzturu lietot pavasarī, kā cīnīties ar stresu un neregulārām maltītēm, kas atstāj iespaidu uz mūsu organisma labsajūtu, kā uzlabot sava vēdera veselību un sagaidīt vasaru starojošiem un enerģiskiem.

Pavasaris ir atnācis straujiem soļiem, un tas ir laiks, kad bieži sajūtam garās ziemas ietekmi uz labsajūtu un veselību. Ziemai raksturīgais aukstums, retākas fiziskās aktivitātes, biežākas un sātīgākas ēdienreizes, kā arī svētku laiks ar bagātīgi klātiem galdiem – tas viss ir atstājis iespaidu uz mūsu organismu. Uztura speciāliste Inga Pūce sagatavojusi sešus uztura padomus pavasarim, jo ikviens no mums vasaru vēlas sagaidīt starojošs un ar labu pašsajūtu. 

Attīri organismu 

Sākoties pavasarim, konstatējam, ka esam ieguvuši pāris liekus kilogramus, āda vairs nav tik elastīga, piemeklē galvassāpes, aizcietējumi, locītavu sāpes, biežāka slimošana – ko darīt? Uztura speciāliste Inga Pūce skaidro, ka tas viss rodas, jo pa ziemu mūsu organisms ir pārskābināts. No sārmainām vielām organisms spēj atbrīvoties pats, bet ar skābām vielām ir citādi, un organismam ir jāpalīdz, to attīrot. 

Ņem palīgā minerālvielām bagātus dārzeņus

Lai organisms atbrīvotos no skābajām vielām, uzturā ir jālieto minerālvielām bagāti produkti, piemēram, dārzeņi – jo tumšāk zaļā krāsā, jo labāk. Gatavo sakņaugus (burkānus, kāļus, bietes), bet labāk tos termiski apstrādā, jo pēc ziemas perioda gremošanas sistēma ir novājināta, un svaigi sakņaugi tai var būt par spēcīgu. Pašlaik moderni ir gatavot dažādus zaļos kokteiļus jeb tā sauktos "smūtijus". Šeit vari brīvi improvizēt, apvienojot kokteilī garšaugus, dārzeņus, pievieno kefīru vai paniņas – tā būs uzturvielām bagāta maltīte, kā arī uzņemsi nepieciešamās minerālvielas.

Iesaisti ģimeni un draugus – diedzējiet graudus

Kā atzīst uztura speciāliste Inga Pūce, diedzēti graudi ir ļoti veselīgi organismam. Turklāt diedzēt mājās graudus ir gan vienkārši, gan aizraujoši, ja to dari kopā ar bērniem vai draugiem. Izvēlies kvalitatīvas sēklas, 100 gramus sēklu aplej ar aukstu ūdeni un paturi diennakti burciņā. Pēc tam noskalo tās: uzliec uz burciņas marli divās kārtās, apliec apkārt gumiju, uzlej ūdeni un caur marlīti nokās, lai nepaliek mitrums. Pēc tam burciņu ar sēklām turi vietā, kur daudz gaismas, un gaidi, kad sēkliņas uzdīgs. Diedzētos graudus izmanto gardām maltītēm – pie biezpiena, kefīra, uz maizes, salātos un citur pēc katra gaumes. 

Kļavu un bērzu sulu laiks

Pavasaris ir unikāls ar to, ka mums ir iespēja uzņemt vērtīgas minerālvielas no dabas – ar kļavu un bērzu sulām. Īpaši bērzu sulas ir minerālvielām bagātas, tāpēc lieto tās, cik vien daudz vari, un skalo organismu. Sulas gan vēlamas lietot svaigā veidā, ne skābētas.
Ūdens – dzīvības avots

Lai neitralizētu toksīnus organismā, lieto daudz ūdens – 30 mililitrus uz katru svara kilogramu, tātad, ja sver 70 kilogramus, tad dienas laikā jāuzņem aptuveni divi litri ūdens. Turklāt ieteicams lietot siltu, nevis aukstu ūdeni. Uzvāri ūdeni un pēc tam atdzesē līdz vajadzīgajai temperatūrai. Atceries, ka vārītu ūdeni ķermenis labāk izmanto attīrīšanās procesiem!

Ēd siltu ēdienu

Ziemas periodā ir ierasts lietot pārtikā vairāk siltu ēdienu, tāpēc nešokē savu organismu un ļauj tam pielāgoties jaunajiem apstākļiem pamazām – turpini uzturā lietot siltu ēdienu, piemēram, zupas, biezputras, sautējumus utt.

Inga Pūce aicina ikvienu veltīt pavasari organisma attīrīšanai un sava vēdera un citu orgānu labsajūtas veicināšanai, lai skaistā vasara mums iesāktos veselīgi un priecīgu prātu! Tāpat neaizmirstam par fiziskām aktivitātēm – dodamies dabā ar ģimeni, izvedam pastaigā suni, ceļu uz darbu vai skolu mērojam kājām, izbraucam ar velosipēdu. Ja reizi nedēļā nostaigāsi piecus kilometrus – arī tas nāks tev tikai par labu!

Rūpējies par sava kuņģa labsajūtu un veselību! 

Raksts tapis sadarbībā ar OMEPRAZOLE OLAINFARM

Slāpē dedzināšanu vēderā ar OMEPRAZOLE OLAINFARM!

OMEPRAZOLE OLAINFARM – kuņģa skābes izdali pazeminošs līdzeklis.

Pirms zāļu lietošanas konsultējies ar ārstu vai farmaceitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!