Foto: Shutterstock

15. septembrī 88 Saeimas deputāti vienbalsīgi nobalsojuši par labu vairāk nekā desmit tūkstošu cilvēku parakstītajai iniciatīvai "Lai vēzis būtu ārstējama slimība!". "Tas nozīmē to, ka saņemts atbalsts tam, lai nākamā gada budžetā onkoloģijas jomas uzlabošanai tiktu atvēlēti vēl papildu 10 miljoni eiro, kas ļaušot izglābt daudzas jo daudzas cilvēku dzīvības, saka Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses pārstāve un krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības "Vita" vadītāja Irīna Januma. "Delfi" jau vēstīja, ka Veselības ministrija kopumā nākamā gada reformām nozarē prasa 75 miljonus eiro.

Romualds Ražuks: Vēzis var skart katru no mums

Vēl pirms šīs dienas Saeimas balsojuma Veselības ministrija no sava nākamā gada 34,4 miljonu eiro lielā papildu budžeta finansējuma 12,2 miljonus eiro paredzējusi atvēlēt onkoloģijas jomas sakārtošanai, jo pēdējos gados pieaudzis vēža slimnieku skaits un līdzšinējā budžeta ietvaros nebija iespējams nodrošināt minimālo nepieciešamo visiem esošajiem vēža pacientiem.

Kā uzsvēra Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Onkoloģisko pacientu deputātu atbalsta grupas vadītājs Romualds Ražuks, šie vēl papildu 10 miljoni eiro, kuru piešķiršanu šodien atbalstīja 88 deputāti, ļaus ieviest ne tikai "zaļo koridoru", bet arī inovatīvas izmeklēšanas tehnoloģijas un jaunās paaudzes medikamentus. Tādējādi nākamā gada budžetā onkoloģijai kopā izcīnīti 22,2 miljoni eiro.

"Onkoloģiska slimība var skart jebkuru no mums un mūsu tuviniekus. Sirds un asinsvadu slimību joma ir sakārtota, bet onkoloģija ne. Cilvēks ar diagnozi vēzis paliek viens ar savām bailēm, neticību un depresiju. Pēc krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības "Vita" vadītājas Irīnas Janumas ierosinājuma mēs, 27 Saeimas deputāti, izveidojām Onkoloģisko pacientu atbalsta grupu un parakstījām kopīgu memorandu. Esam tikušies ar Veselības ministrijas pārstāvjiem un saņēmuši apliecinājumu tam, ka ministrija ir gatava veikt reformas," debatēs pauda Ražuks.

Foto: Shutterstock

22,2 miljoni eiro ļaušot beidzot sakārtot onkoloģijas jomu

"Esam pateicīgi visiem 88 deputātiem, kuri vienbalsīgi teica jāvārdu mūsu iniciatīvai par vēl papildu 10 miljonu eiro piešķiršanu. Kopīgi ar Veselības ministrijas atvēlētajiem 12,2 miljoniem eiro tas pavisam veido 22,2 miljonus eiro onkoloģijas jomai nākamajā gadā! Tā mums visiem ir jau reāla cerība uzsākt onkoloģijas jomas sakārtošanu," gandarīta ir Januma. "Delfi" jau vēstīja, ka nākamajā gadā iecerētas vairākas būtiskas reformas veselības jomā, kas skars arī vēša ārstēšanu.

"Agrīna vēža diagnostika ir pamatnosacījums veiksmīgam ārstēšanas rezultātam, taču tikpat nozīmīga loma ir arī saņemtajai terapijai, jo pašlaik lielākajai daļai pacientu nav pieejami inovatīvi, jaunākās paaudzes medikamenti. Onkoloģijā visbūtiskākais ir agrīna diagnostika un ārstēšana. Saņemot novecojušu terapiju, pacientam var nepalīdzēt pat agrīna diagnostika. Latvijā ir nepieciešama laicīga un efektīva onkoloģisko pacientu ārstēšana!"

Viņa uzsver, ka pieejamie medikamenti vairākām vēža formām ir tik novecojuši, ka cilvēks pēc izārstēšanās no vēža ir spiests ilgus gadus vai pat visu atlikušo dzīvi cīnīties ar blaknēm, kas radušās. Savukārt jaunākās paaudzes medikamenti ne tikai garantē lielāku izārstēšanās iespējamību no ļaundabīga audzēja, bet arī neatstāj paliekošas sekas un ļauj cilvēkam turpināt pilnvērtīgu dzīvi, veiksmīgi iekļaujoties sabiedrībā un turpinot strādāt, maksāt nodokļus un būt aktīvi.

Situācija Latvijā

Saslimstība ar onkoloģiskām slimībām joprojām Latvijā saglabājas ļoti augsta, tas ir otrs galvenais mirstības cēlonis valstī. Pēdējo gadu laikā situācija onkoloģijas jomā mūsu valstī nav uzlabojusies, jo vēža diagnosticēšanai un ārstēšanai ir nepietiekams valsts atvēlētais finansējums. Turpretī citviet pasaulē, pateicoties mūsdienīgām diagnostikas metodēm un efektīvām ārstniecības iespējām, diagnozi vēzis vairs neuztver kā smagu, neārstējamu slimību, bet gan kā hronisku slimību ar labākiem ārstēšanas rezultātiem, slimnieku dzīvildzes pagarināšanu un mazāk izteiktām blakusparādībām.

Diemžēl Latvijā ārsti atsevišķu vēža formu ārstēšanai ir spiesti izmantot novecojušas metodes pretēji praksei Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā, kur aizvien vairāk izmanto efektīvākas un pacientu veselību saudzējošākas metodes, skaidroja pacientu aliansē.

Iniciatīva "Lai vēzis būtu ārstējama slimība!" paredz papildu 10 miljonu eiro onkoloģijai ārstēšanas un diagnostikas iespēju uzlabošanai. Iniciatīvu Saeimā iesniegusi Onkoloģisko pacientu organizāciju alianse, kura ir pārliecināta, ka šāda iniciatīva un papildu budžeta piešķiršana palīdzēs samazināt mirstību un nodrošinās pacientu tiesības uz pilnvērtīgu ārstēšanos un uz kvalitatīvi nodzīvotu dzīvi.

Onkoloģisko pacientu organizāciju aliansē ir apvienojušās vairākas biedrības: krūts vēža pacienšu biedrība "Vita", kolorektālā vēža pacientu biedrība "EuropaColon Latvija" un ginekoloģisko vēžu pacienšu biedrība "Gino".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!