Pēc vairākiem masalu saslimšanas gadījumiem dažādās ASV vietās, šī slimība izraisījusi nopietnas raizes visā valstī. Ļoti ticams, ka visai plaša inficēšanās notikusi Disnejlendas tematiskajā parkā Kalifornijā, pēc kura apmeklēšanas, saslimuši vismaz 67 cilvēki Kalifornijā un sešos citos štatos, ziņo ASV Slimību kontroles un profilakses centrs.

Šogad ASV 14 štatos konstatēti jau 84 masalu saslimšanas gadījumi. Tas ir vairāk nekā parasti šajā valstī konstatē gada laikā, tādēļ varas iestādes sākušas uztraukties. Tas tādēļ, ka masalas ir slimība, kas bieži saistās ar nopietnām komplikācijām, turklāt tā ir ļoti lipīga – 19 % cilvēku, kam nav izstrādāta imunitāte pret šo kaiti, pēc kontaktēšanās ar slimniekiem, saslimst. Vakcinācija ir ļoti efektīvs veids, kā no slimības izvairīties, bet ASV masalas tik strauji izplatījušās, jo daudzi cilvēki atteikušies no vakcinācijas. 

Pēdējās ziņas liecina, ka jauns slimības uzliesmojums varētu būt gaidāms Arizonā, kur inficēšanās draudiem tikuši pakļauti 1000 cilvēki, kas kontaktējušies ar septiņiem masalu slimniekiem. Četri no šiem gadījumiem notikuši tādēļ, ka ģimene, kas nebija vakcinējusies pret masalām, devās uz Disnejlendu, kur saskārās ar masalu slimnieku un inficējās, ziņo npr.org.

Latvijā 2013. gadā netika reģistrēts neviens saslimušais ar masalām, savukārt pērn Eiropā un arī Latvijā piedzīvots masalu uzliesmojumus, kad saslima vairāki bērni, un mediķi to saista nepietiekamu vakcinācijas aptveri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!