Foto: Publicitātes foto

Pasaules Pretvēža dienā, 4.februārī, Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" vēlreiz atgādina – rūpes par savu veselību nedrīkst atlikt! Tieši tāpēc ikviens tiek aicināts skatīties tiešsaistes diskusijas ar ekspertiem plkst. 13.00 – 15.00 biedrības virtuālajā mājvietā, kā arī portālā "DELFI". Jautājumus ir iespēja iesūtīt uz adresi dzivibaskoks@dzivibaskoks.lv, kā arī uzdot tiešraides laikā, informē tās organizatori.

"Mūsu pieredze liecina, ka informācijas nevar būt pārāk daudz, tāpēc šogad Pretvēža dienā vēlreiz aicinām ikvienu Latvijas iedzīvotāju nebūt vienaldzīgam pret savu veselību," uzsver Gunita Berķe, Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" valdes priekšsēdētāja.

Tiešsaistes diskusiju ietvaros tiks aktualizētas tēmas, kuras šogad kā prioritāras izvirzījusi Starptautiskā vēža kontroles savienība (UICC) – veselīgs dzīvesveids, savlaicīga diagnostika, ārstēšanas pieejamība un dzīves kvalitātes uzlabošana pēc vēža.

Tiešsaistes diskusijas ar ekspertiem varēs vērot biedrības oficiālajā mājas lapā www.dzivibaskoks.lv, kā arī ziņu portālā www.delfi.lv un www.veselibaspolitika.lv. no pulksten 13.00 līdz 15.00.

Tiešsaistes diskusiju programma:

13:00 – 13:30 Veselīgs dzīvesveids - Kā ēst, lai organismu stiprinātu? No kādiem
produktiem izvairīties? - Saruna ar Dr. Lailu Meiju, Rīgas Stradiņa Klīniskās
universitātes slimnīcas Dietoloģijas dienesta vadītāju.

13:30 – 14:00 Savlaicīga diagnostika - Kā zināt, kad doties pie ārsta? Kā gatavoties ārsta vizītei? Kādas skrīninga programmas pieejamas Latvijā? - Saruna ar Asoc. Prof. Guntu Purkalni, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas klīnikas vadītāju.

14:00 – 14:30 Ārstēšanas pieejamība - Kādas ir manas tiesības saņemt noteiktus
veselības aprūpes pakalpojumus? - Saruna ar Martu Augucēviču, "Pacientu
ombuds" pārstāvi.

14:30 – 15:00 Dzīves kvalitātes uzlabošana pēc vēža - Ko nozīmē dzīves kvalitāte
pēc diagnozes "vēzis"? Kas ir psihosociālā rehabilitācija? - Saruna ar Gunitu Berķi,
Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" valdes
priekšsēdētāju un Sanitu Silnieci.

Jautājumus ekspertiem būs iespēja uzdot tiešraides laikā, kā arī iesūtīt jau iepriekš rakstot uz e-pastu dzivibaskoks@dzivibaskoks.lv vai Twitter, izmantojot mirkļbirku #parveselibu.

Papildinformācija

4. februāris ir Pasaules Pretvēža diena, kad dažādos pasākumos un aktivitātēs tiek pievērsta uzmanība onkoloģisko slimību problemātikai, un cilvēki tiek aicināti pārbaudīt savu veselību.

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" ir dibināta 2004. gadā, un tā ir vadošā nevalstiskā organizācija Latvijā, kas apvieno onkoloģiskos pacientus un viņu tuviniekus. Biedrības mērķis ir aizstāvēt pacientu intereses nacionālā un starptautiskā līmenī, lai arī Latvijas pacientiem būtu iespēja saņemt kvalitatīvāko veselības aprūpi. "Dzīvības koks" ir Eiropas līmeņa organizāciju "Europa Donna" un "European Cancer Patient Coalition" biedrs.

Kopš 2013. gada "Dzīvības koks" aktivitātes organizē arī Latvijas reģionos. 2014. gadā biedrība saņēmusi Latvijas Ārstu biedrības iedibināto Gada Veselības balvu kā atbalstošākā pacientu organizācija.

Tiešraide tiek nodrošināta projekta "Ilgtspējīgas vides nodrošināšana psihosociālās rehabilitācijas onkoloģiskajiem pacientiem ieviešanai Latvijā" ietvaros, kas tiek realizēts ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Latvijas valsts finansiālu atbalstu, un tā mērķis ir panākt, lai cilvēki pēc vēža saņem rehabilitāciju kā neatņemamu onkoloģiskās un sociālās aprūpes sastāvdaļu, veicinot viņu atgriešanos pilnvērtīgā sociālā un ekonomiskā dzīvē, mazinot sociālo atstumtību.

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!