29. septembris ir Pasaules sirds diena, un šajā dienā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docente, dietoloģe Laila Meija skaidro, kā uzturs ietekmē sirds veselību.

Kā būtiskākos produktus dietoloģe min dārzeņus un augļus, kas jāēd ik dienu un daudz – vismaz puskilograms dienā. Uzturā daudz jālieto olīveļļa un rieksti. "Olīveļļas lietošana uzturā dod būtisku ieguvumu sirds veselībai. Turklāt, to lietojot, svars nepieaug, pat nedaudz samazinās. Ieteicamais daudzums ir vismaz četras ēdamkarotes dienā."

Nākamā sirds veselībai noderīgo produktu grupa ir pākšaugi – pupas, zirņi, lēcas u.c. "Tajos ir augu olbaltumi, kas ne tikai ir labi sirds veselībai, bet arī palīdz kontrolēt sāta sajūtu un cukura līmeni asinīs. Tie ir Latvijas tradicionālie produkti, tomēr tos ēd par maz. Pākšaugi būtu jālieto vismaz trīs reizes nedēļā," atgādina docente. "Labi ir arī pilngraudu produkti, kas Latvijā ir pieejami plašā klāstā, – rudzu maize, mieži, griķi." Zivis jāēd divas reizes nedēļā.

Mērenos daudzumos jāēd siers un dabīgais jogurts. "Jaunākie pētījumi liecina, ka siera lietošana uzturā kopumā ir sirdij labvēlīga. Siers nepalielina svaru un holesterīna līmeni. Arī treknos sierus var ēst. Protams, jāievēro mērenība! Arī dabīgie jogurti nav jāizvēlas ar samazinātu tauku saturu, taču ir jāizvairās no saldajiem jogurtiem. Mērenā daudzumā ir jālieto olas, kas holesterīna līmeni gandrīz neietekmē, putna gaļa un piens."

Dietoloģe uzsver, ka uzturā būtu jāierobežo sarkanā gaļa, kas jālieto nelielos daudzumos un ne biežāk kā vienu divas reizes nedēļā, un noteikti jāatsakās no gaļas izstrādājumiem – desām, cīsiņiem, šķiņķiem, kūpinājumiem un žāvējumiem. "Šie ražojumi jāatstāj tikai svētku reizēm, tie nedrīkstētu būt ikdienas produkti," piebilst dietoloģe.

Jāierobežo sviesta, krējuma, cukura un rafinēto miltu produktu lietošana. "Ikdienā nav vēlams ēst rūpnieciski ražotus konditorejas izstrādājumus – cepumus, bulciņas u. c. Tos vislabāk pagatavot mājās un lietot ne katru dienu," dod padomu dietoloģe. Protams, ir jāierobežo sāls patēriņš un nedrīkst lietot produktus, kuros ir industriālie transtauki, nav jālieto arī palmu eļļa. "Nedrīkst dzert saldinātos dzērienus! Taču glāze sarkanvīna pie ēdiena sirdij nekaitēs," noslēgumā saka RSU docente Laila Meija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!