Ceturtdien, 4. februārī, tiks atzīmēta Pasaules pretvēža diena. Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asistents, dermatologs Raimonds Karls stāsta, kāpēc rodas ādas vēzis, kas Latvijā ir pirmajā vietā starp visām onkoloģiskajām slimībām, un aicina neapmeklēt solāriju, tādā veidā mazinot risku saslimt ar ādas vēzi.

Statistika liecina, ka ādas vēzis pēdējo gadu laikā Latvijā ir pirmajā vietā starp visām onkoloģiskajām slimībām. "Kaut gan esam gaišādaini, šī problēma pie mums ir ļoti aktuāla," atzīst Karls.

Latvijas iedzīvotāji pārāk daudz sauļojas un pārāk bieži iet uz solāriju. Gadiem ejot, ultravioletais starojums sakrājas, un tam ir nepatīkamas sekas – rodas ādas vēzis. Tas gan ir labi ārstējams, īpaši agrīnajās stadijās, un Latvijā pašlaik ir visas iespējas agrīnai diagnostikai. Diemžēl, ja tas tiek diagnosticēts vēlīni, sekas ir nepatīkamas.

"Ir lietas, ko ikviens no mums savā dzīvē nevar mainīt, bet ir daudzas lietas, ko cilvēks var novērst. Ādas vēzis ir pieskaitāms tiem audzējiem, kuru risku katrs no mums var mazināt, jo risku rada ultravioletais starojums."

Ikdienā būtu grūti izvairīties no saules, taču no solārija, kas rada papildu ultravioletā starojuma devu, ikviens var izvairīties. "Līdz ar to rodas loģisks jautājums, kāpēc to nedarīt, ja gribam nodzīvot pilnvērtīgu mūžu bez liekām problēmām?" retoriski jautā dermatologs, uzsverot, ka sauļoties solārijā ir kaitīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!