Foto: PantherMedia/Scanpix
Tūliņ jau sveiksim pēdējo ziemas mēnesi, kas nozīmē – drīz klāt pavasaris, kas rada atklāsmi, ka arī vasara un pludmales sezona vairs nav aiz kalniem. Tāpēc šis ir īstais laiks, lai atbrīvotos no gurnos sēdošajiem svētku pīrāgiem un rasola vai vienkārši padarītu savu ķermeni tvirtāku. Lai to izdarītu, pavisam noteikti noderēs jauns uztura plāns un fiziskās aktivitātes, taču ņem vērā – tavus rezultātus var ietekmēt arī vielmaiņas ātrums.

''Viņa'' jau reiz skaidrojusi, ka vielmaiņa ir ķermeņa procesi, kas nepieciešami dzīvības uzturēšanai. Citādiem vārdiem – vielmaiņas procesā organisms uzņemtās kalorijas pārvērš enerģijā, kas ķermeņa pilnvērtīgai funkcionēšanai tik ļoti nepieciešama. Tāpat vielmaiņa sevī ietver citus procesus, kas nepieciešami, lai mēs spētu dzīvot, tostarp, elpošanu, pārtikas sagremošanu, šūnu atjaunošanos u.tml. Papildus visam jau minētajam vielmaiņa spēlē lielu lomu svara zaudēšanā vai palielināšanā, tāpēc ir svarīgi zināt, kā to iekustināt.

Iespējams, arī tu esi nolēmusi, ka ir pienācis laiks aktīvāk dedzināt kalorijas. Lai tev tas patiesi izdotos, iedvesmojoties no portāliem ''Very Well'' un ''The Healthy'', iepazīstinām ar ieteikumiem, kā iekustināt vielmaiņu, kas savukārt palīdzēs kaloriju dedzināšanā.

Nodarbini pirkstus


Iespējams, tas izklausās savādi, taču bungāšana pa galdu ar pirkstiem vai to locītavu aktīva izkustināšana var palīdzēt iekustināt vielmaiņu un dienas laikā sadedzināt vairāk kaloriju. To apstiprina arī pētījums, kas publicēts žurnālā ''The American Journal of Clinical Nutrition''. Tas rāda – šāda pirkstu nodarbināšana var palīdzēt nedēļas laikā atbrīvoties no pat 500 gramiem.

Cits lielisks veids, kā nodarbināt plaukstas un pirkstus, ir stresa bumbiņas spaidīšana. Tas palīdz samazināt stresu, tādējādi paātrinot vielmaiņu, ko arī apstiprina kāds žurnālā ''Biological Psychiatry'' publicēts pētījums.

Nebadojies – ēd nelielas porcijas piecas reizes dienā

Foto: Shutterstock

Vēloties atbrīvoties no liekā svara, diēta un atsacīšanās no dažādiem pārtikas produktiem var šķist vilinoša, taču, ļoti samazinot dienas laikā uzņemto kaloriju daudzumu, tu vari iegūt pretēju rezultātu. Vielmaiņa nevis paātrināsies, bet palēlināsies. Tas savukārt var novest arī pie svara pieauguma. Taču pati neizdomā, kāds būs tev nepieciešamais dienas laikā uzņemamo kaloriju daudzums. Vislabāk par to konsultēties ar diētas ārstu vai uztura speciālistu.

Paturpinot par vēlamo ēšanu, ja vēlies, lai tava vielmaiņa ir pietiekami aktīva un palīdz dedzināt kalorijas, neliela maltīte ik pēc dažām stundām par to parūpēsies. Tāpat tādā veidā tu nodrošināsies, ka cukura līmenis asinīs paliek nemainīgs, kas ir būtiski enerģijas saglabāšanai. Tāpēc tā vietā, lai ēstu divas vai trīs reizes dienā pa lielākai porcijai, ēd piecas reizes dienā pa mazākām porcijām, kas izmēra ziņā var līdzināties arī zupas tasītei. Galvenais ir ēst biežāk un katru reizi nedaudz.

Dzer ūdeni un izgulies

Foto: Shutterstock
Diennaktī ir tikai 24 stundas, un ne vienmēr tajās iespējams paspēt izdarīt visu ieplānoto, kā rezultātā nākas no kaut kā atsacīties, kas bieži vien ir miegs. Taču miega trūkums var palielināt hormona kortizola līmeni. Tas ir stresa hormons, kas palielina apetīti, bet palēlina vielmaiņu. Kas vēl – slikta miega kvalitāte var samazināt sāta hormona – leptīna – līmeni organismā, kas smadzenēm signalizē, ka ir vajadzība patērēt vairāk kaloriju, nekā tas ir nepieciešams. Lai netraumētu savu organismu, tādējādi arī sevi pašu, dienu plāno tā, lai ik nakti varētu gulēt septiņas līdz deviņas stundas.

Tāpat, lai paātrinātu vielmaiņu, kas savukārt palīdzēs ātrāk sadedzināt uzņemtās kalorijas, dienas laikā vēlams izdzert vismaz divus līdz trīs litrus ūdens. Ūdens spēju paātrināt vielmaiņu apstiprina arī vairāki pētījumi. Vienā no tādiem vācu pētnieki 14 dalībniekiem lūdza izdzert pus litru ūdens, un jau pēc aptuveni 10 minūtēm pētījuma dalībnieku vielmaiņa kļuva par trešdaļu ātrāka. Šādu ātrumu tā saglabāja vēl 30 līdz 40 minūtes, kuru laikā straujāk dega dalībnieku kalorijas. Šie paši pētnieki lēš, ka gada laikā, palielinot dienas laikā uzņemto ūdens daudzumu par 1,5 litriem, iespējams atbrīvoties no papildu 17400 kalorijām jeb aptuveni 2,25 kilogramiem.

Vairāk staigā

Foto: Shutterstock

Ņemot vērā, ka lielākajai sabiedrības daļai ir sēdošs darbs, biežāka un ilgāka staigāšana ikvienam ir pat ļoti vēlama. Un, kas ir svarīgi – arī tā palīdz paātrināt vielmaiņu un efektīvāk atbrīvoties no uzņemtajām kalorijām. Runājot par staigāšanu, pavisam noteikti nepieciešams izcelt nūjošanu. Iespējams, tev šķiet, ka tā no malas izskatās muļķīgi un ar to nodarbojas tikai gados vecāki cilvēki, bet zini – nūjošana ir tā pati iešana, tikai intensīvāka, kā rezultātā ātrāk tiek sadedzinātas kalorijas. Tāpēc varbūt apdomā iespēju kādā nedēļas nogalē to izmēģināt, jo, kas zina – varbūt tev tā iepatiksies!

Šeit vēl daži paņēmieni, kā ar iešanu paātrināt vielmaiņu un zaudēt vairāk kaloriju:

  • Staigājot ieliec rokas elkoņos un šūpo uz priekšu un atpakaļ. Šādā veidā iespējams zaudēt par pieciem līdz desmit procentiem vairāk kaloriju.
  • Nereti, lai palielinātu nesamo ķermeņa svaru, kā papildu līdzekli staigāšanai cilvēki izvēlas nelielas hanteles, potīšu vai rokas locītavu svarus, taču tie var apgrūtināt līdzsvara izjūtu un pakļaut savainojumiem. To vietā speciālisti iesaka nēsāt smaguma vesti, kas arī palīdzēs dedzināt vairāk kaloriju.
  • Lai vairāk trenētu un lielākai slodzei pakļautu kāju muskuļus, asfalta vietā izvēlies nelīdzenu virsmu, piemēram, zāli, smiltis vai grants ceļu.
  • Ja esi viens no ziemas peldētājiem, šo vari izmēģināt jau tagad, bet citādi būs jāuzgaida siltāks laiks. Taču speciālisti iesaka pastaigāties pa upes vai ezera krastu, iebrienot dziļumā līdz potītēm. Ūdens pretestība palīdzēs ne tikai sadedzināt vairāk kaloriju, bet arī nodrošinās taviem muskuļiem papildu treniņu.

Neaizmirsti pēc treniņa paēst

Foto: Shutterstock

Nav šaubu, ka treniņa laikā mūsu ķermenis patērē ļoti daudz enerģijas, tādēļ pēc fiziskās slodzes ir īpaši svarīgi šo enerģiju atjaunot, kas nozīmē – pēc treniņa nepieciešams paēst. Kas ir būtiski – arī neliels našķis pēc treniņa ne tikai atjaunos enerģiju, bet arī palīdzēs dedzināt vairāk kaloriju. To atklāj arī vairāki pētījumi. Piemēram, kāds žurnālā ''Frontiers in Nutrition'' publicēts pētījums rāda – pētījuma dalībnieki, kas pēc spēka un izturības treniņiem izdzēra 270 kaloriju bagātu dzērienu ar 24 gramiem olbaltumvielu un 36 gramiem ogļhidrātu, sešu mēnešu laikā zaudēja aptuveni par diviem kilogramiem vairāk nekā tie, kas pēc treniņa neko neapēd.

Nupat pieminētais pētījums liecina, ka pēc fiziskās slodzes, dodot ķermenim papildu olbaltumvielas un ogļhidrātus, var veicināt tauku zudumu. Šī pētījuma veicēji arī lēš – pēc treniņa organismu nodrošinot ar tam nepieciešamajām olbaltumvielām, var palīdzēt organismam ātrāk saražot muskuļu olbaltumvielas, kas nodrošina to saraušanos. Ja vaicā, kas ir piemērotākais našķis pēc treniņa, tas var būt kaut kas pavisam vienkāršs, piemēram, banāns ar zemesriekstu sviestu vai tītara un siera maizītes kopā ar ābola šķēlītēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!