Rudens un ziemas sezonas skrējienā nereti jūtamies noguruši, spēki ir izsmelti, ikdiena liekas pelēka un lietas vairs nesagādā prieku. Pavisam vienkārši atgūt enerģiju un uzlabot pašsajūtu var palīdzēt nelielas ikdienas aktivitātes, kuras savā rutīnā iespējams iekļaut jau tūlīt. Ieteikumos, kā ikdienā pavisam vienkārši uzlabot pašsajūtu un līdz ar to būt daudz veselīgākam, dalās "Apotheka" sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Fiziskas aktivitātes

Ieviest ikdienā nelielas un regulāras fiziskās aktivitātes ir pavisam vienkārši. Sāc rītu ar nelielu ķermeņa izstiepšanu, pamodini savu organismu un muskuļus lēnām. Iespējams, noder šie pārbaudītie jogas vingrinājumi možam rīta cēlienam, kurus var izpildīt pat gultā.

Ja parasti dodies uz darbu ar sabiedrisko transportu – izkāp ārā pieturu ātrāk un dodies nelielā pastaigā. Lifta vietā izvēlies kāpnes.

Pusdienu pārtraukumā, pat ja pusdienas ņem līdzi no mājām, dodies ārā nelielā pastaigā pa kvartālu. Pastaiga svaigā gaisā palīdzēs gan izkustēties, gan atpūtināt prātu turpmākajam darba cēlienam.

Pietiekama atpūta

Sēdošā darbā neaizmirsti atpūtināt acis ievērojot 20-20-20 principu – ik pēc 20 minūtēm novērs acis no datora uz 20 sekundēm un paskaties tālumā, vismaz 20 metru attālumā. Ja visu dienu pavadi sēžot pie datora, pēc darbadienas beigām elektroniskās ierīces centies izmantot pēc iespējas mazāk.

Atceries, ka acīm un prātam nepieciešama atpūta no ekrāna starojuma, tāpēc vismaz pusstundu pirms došanās gulēt nevajadzētu skatīties ekrānos. Miega ilgumu darba dienās noteikti vajadzētu palielināt vismaz līdz septiņām stundām, jo tieši šajā dienas periodā ķermenis atjaunojas, atpūšas un uzkrāj spēkus jaunai dienai.

Fizioterapeites un "Izvingro" dibinātājas Anetes Riekstiņas padomus, ko darīt, dodoties pie miera, meklē šeit.

Veselības dzērieni

Dienas laikā padzert kādas zāļu tējas – rudens un ziemas periodā tās gan sasildīs, gan dos enerģiju. Piemēram, zaļā tēja ir lielisks kafijas aizstājējs, taču atceries, ka visu ar mēru (vairāk lasi šeit). Pēc ēšanas izvēlies piparmētru tēju, kas palīdzēs gremošanas sistēmai, savukārt vakarā tasīte kumelīšu tējas nomierinās un palīdzēs labāk iemigt.

Ja parasti kafijai vai tējai mēdz pievienot cukuru – samazini tā daudzumu vai atsakies pavisam. Rītu sāc ar veselīgu, svaigi spiestu augļu sulu vai dārzeņu smūtiju. Kaut gan vēsajā laikā ir daudz grūtāk dzert tikai ūdeni, papildini to ar sezonas ogām, piemēram, dzērvenēm, kā arī citronu, un atceries par pietiekamu šķidruma uzņemšanu.

Piemērots apgaismojums

Gaismai sasniedzot acs tīkleni, tiek dots signāls uz smadzeņu centru, kas atbild par miega, apetītes, seksuālās tieksmes, ķermeņa temperatūras, garastāvokļa un aktivitātes regulāciju. Nesaņemot pietiekami daudz gaismas, šīs funkcijas mainās. Turklāt daļai cilvēku, lai viņu organisms normāli funkcionētu, nepieciešams pat vairāk gaismas nekā citiem. Smadzenes uzstāda mūsu organisma iekšējo pulksteni atkarībā no dienas gaišajām stundām. Lai šis ritms netiktu izjaukts, gan mājās, gan darbā vajadzētu būt pietiekami spožam apgaismojumam.

Dabīgie vitamīni

Aktīvas darbdienas laikā ieteicams sevi palutināt ar nelielām vitamīnu un enerģijas devām. Piemēram, uz darba galda vari turēt C vitamīna trieciendevu – svaigas dzērvenes, tāpat vari ēst nesālītus riekstus, žāvētus augļus vai svaigus dārzeņus, piemēram, mazos burkānus. Dienas laikā tā uzņemsi papildu enerģiju, lai produktīvi turpinātu darbu, kā arī vitamīnus, kas uzlabos pašsajūtu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!