Foto: Shutterstock
Tev bieži vien šķiet, ka nav pietiekami daudz enerģijas, lai produktīvi aizvadītu dienu. Varbūt ir zīme, ka nepieciešams atrast jaunus spēka un labsajūtas avotus? Kaut arī septiņu astoņu stundu ilgs kvalitatīvs miegs naktī tiek uzskatīts par vienu no labākajiem veidiem, kā paaugstināt enerģijas līmeni, ne vienmēr ar to pietiek. Portālā "Womanitely" apkopoti vairāki padomi, kā mainīt un uzlabot pašsajūtu.

Kāds vakars, tāds nākamais rīts

Pievērs īpašu uzmanību vakara cēlienam. Kādu laiku pirms gulētiešanas nepārslogo prātu ar jautājumiem, kas nav steidzami risināmi, domām par darbu, izvairies no negatīvām sarunām. Tāpat nav vēlams tieši pirms miega skatīties televizoru, seriālus klēpjdatorā vai aizrautīgi pāršķirstīt sociālos tīklus telefonā vai planšetē. Labāka izvēle būtu palasīt grāmatu vai paklausīties mierīgu mūziku. Te jāpiebilst, ka iecienītākā mūzika, sevišķi tāda, kas saistās ar pozitīviem notikumiem un emocijām var palīdzēt nomierināt ne tikai prātu, bet arī ķermeni, proti, mazināt muskuļu sasprindzinājumu.

Ko tad, ja nedz lasīšana, nedz mūzika nešķiet apsverami varianti? Kopā ar ģimeni uzspēlējiet kādu galda spēli, atrisini krustvārdu mīklu, parotaļājies ar mājdzīvnieku, pagatavo ko garšīgu. Galvenais, darīt kaut ko tādu, kas nenogurdina un neizsmeļ emocionāli.

Aukstas dušas vietā auksts ūdens?

Dabiskais apgaismojums palīdz organismam pieturēties pie bioloģiskā dienas ritma, jo organisms pats saprot, kad justies enerģijas pilnam. Veids, kā "ienest" dabisko apgaismojumu guļamistabā – izmantot tikai plānos dienas aizkarus, lai telpa nebūtu tik aptumšota, vai arī atstāt tos atvērtus.

Vēsa duša no rīta ir lielisks veids, kā gūt papildu enerģijas devu, tomēr, ja šāds variants pie sirds neiet, ir alternatīva – neilgi pēc pamošanās izdzert glāzi auksta ūdens, tas arī stimulēs vielmaiņu.

Nereti fiziskās aktivitātes tiek atliktas uz vakaru, jo tad būs vairāk brīva laika. Taču vingrojumi ir efektīvs enerģijas vairotājs, tāpēc pamēģini izbrīvēt kaut pāris minūšu, lai izkustētos arī no rīta, piemēram, veic dažus stiepšanās vingrojumus vai īsu, uzmundrinošu pastaigu vai skrējienu. Fiziskā aktivitāte palīdz asinīm sākt cirkulēt straujāk, kas, savukārt stimulē endorfīna – hormona, kas atbild par labsajūtu – izdalīšanos. Tas ir ātrs veids, kā pamodināt prātu un ķermeni un sagatavoties darba dienai.

Ja ierastais rīta dzēriens – kafija – vairs nesniedz gaidīto uzmundrinājumu, varbūt ir pienācis laiks pamēģināt kaut ko jaunu? Melnā vai zaļā tēja, zaļais brokastu kokteilis – variantu, no kā izvēlēties, ir daudz. Savukārt, ja gaidāma īpaši saspringta diena, vari izmēģināt izdzert tasi zāļu tējas, piemēram, kumelīšu vai piparmētru.

Neizlaid ēdienreizes un neliedz sev diendusu

Neatkarīgi no tā, cik aizņemta un saspringta izvēršas diena, centies neizlaist ēdienreizes. Lai uzņemtu visas organismam nepieciešamās uzturvielas, vajadzētu pieturēties pie ne mazāk kā trīs pamata ēdienreizēm un ietvert dažādas produktu grupas. Raugies, lai ik dienu ēdienkartē būtu iekļauti svaigi dārzeņi, augļi, ogas un zaļumi, rekomendējamā deva ir puskilograms.

Ja ciet no hroniska noguruma un pēcpusdienu vari sagaidīt vien ar grūtībām, īsa snauda – ne ilgāka par 15-20 minūtēm – ir visnotaļ veselīgs veids, kā atjaunot enerģijas līmeni un palielināt darba ražīgumu dienas beigās. Vien liec aiz auss, ka, ja snauda ir pārāk ilga vai notiek pārāk vēlu, tā var negatīvi ietekmēt miegu naktī. Par labāko laiku, kad gulēt diendusu, tiek uzskatīts laika periods starp diviem un trijiem dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!