Foto: Shutterstock
Teju katrs vismaz reizi mūžā ir jutis lielisko sajūtu, kas rodas pēc smagas fiziskas slodzes. To ierosina endorfīni jeb tā dēvētie laimes hormoni. Atsevišķi mediķi pat apgalvo, ka to radītā apmierinājuma sajūta var izraisīt atkarību un spēj efektīvi remdēt sāpes. Šai sakarā piedāvājam "Cosmopolitan" apkopotus veidus, kā ikdienā pēc iespējas biežāk rosināt endorfīnu rašanos un attiecīgi – biežāku laimes sajūtas piedzīvošanu.

Šokolāde

Kakao satur vielas, kas acumirklī uzlabo noskaņojumu un rada mundrumu. Tāpat pētījumos atklāts, ka tumšā šokolāde satur teobromīnu – kas mazina akūtas sāpes.

Našķēšanās ar mīļāko ēdienu

Apmierinātību un prieku rada ne tikai šokolādes ēšana, bet arī našķēšanās ar jebkuru iecienītāko kārumu. Tie var būt gan čipši un sāļās uzkodas, gan vecmāmiņas gatavotā drumstalmaize.

Fiziska slodze

Fiziska slodze organismam rada stresu, kā rezultātā tiek izstrādāti endorfīni tā mazināšanai. Tādējādi jebkuras sportiskas aktivitātes pēc noteikta slodzes ilguma un intensitātes dos organismam signālu izdalīt endorfīnus.

Tiesa, katram no mums šis "laimes" slieksnis ir atšķirīgs, tāpēc eksperti iesaka fiziskas slodzes laikā sekot līdzi savam noskaņojumam.

Smiekli un jautrība

Smiekli patiesi ir labākās zāles. Pētnieki atklājuši, ka ilgstoša smiešanās rada laimes sajūtu un mazina sāpes.

Muzicēšana

Mūzikas klausīšanās un jo īpaši – muzicēšana pašam - aktivizē labsajūtas centrus smadzenēs, rodoties priekam un apmierinātībai. Uzsāc rītu ar iemīļotāko dziesmu izpildīšanu dušā, un tava diena būs izdevusies!

Nodarbojies ar sportu grupās

Lielbritānijā veiktā pētījumā atklāts, ka airēšanas komandas dalībnieki, kuri trenējas grupās, jūt mazāk sāpju un lielāku prieku, salīdzinot ar sportistiem, kas trenējas vienatnē.

Ēd asus ēdienus

Reaģējot uz siltumu, ko rada asi ēdieni, ķermenis, līdzīgi kā cīnoties ar sāpēm, izdala endorfīnus.

Lavandas smarža

2012. gadā veiktā pētījumā, kas publicēts izdevumā "Journal of Caring Sciences", atklāts, ka sievietes, kuras pirms medicīniskas manipulācijas pasmaržoja lavandas aromātu, jutās mierīgākas un apmierinātākas, kā arī juta mazāk sāpju, salīdzinot ar sievietēm, kurām lavandas aromāts pasmaržošanai netika dots.

Akupunktūra

Aktivizējoties noteiktiem ķermeņa centriem, kā arī, organismam reaģējot uz sāpēm, to mazināšanai tiek izstrādāti endorfīni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!