Foto: Shutterstock
Lai arī cik ļoti mēģinātu nekad nenokļūt konfliktsituācijās, pilnībā izvairāties no tām neizdodas pat vismierīgākajiem un nosvērtākajiem cilvēkiem. "Purewow" atklājuši vienkāršu, taču iedarbīgu veidu, kā viedokļu apmaiņu saglabāt zemos toņos un viegli nomierināt argumentētāju.

Uz jautājumu, kā to paveikt, atbilde ir pavisam skaidra – nepieciešams runāt stāstījumu, nevis jautājumu teikumos. Jautājumu izmantošana strīda laikā vienam no iesaistītajiem var likt justies kā bērnam, jo tieši šādā veidā ar atvasēm parasti sarunājas vecāki, piemēram, uzdodot jautājums, kāpēc tu neiztīrīji istabu, kāpēc istaba vēl nav sakārtota, kur tu liki visu kabatas naudu u.c.

Vecāki parasti no bērniem cenšas izvilināt atbildes, uz kurām nereti ne viņiem, ne arī pašiem bērniem nav racionālas atbildes. Pārmērīgi bieža jautājumu teikumu lietošana var tikai sadusmot sarunas biedru, kuram tajā brīdī zemapziņā uzaust atmiņas, kurās bērnībā bija juties bezpalīdzīgs. Tieši šī iemesla dēļ labāk teikt visu skaidri, stāstījuma teikumos, vai arī izmantot tikai tās frāzes, kurās jautājums lietots precizēšanas nolūkos.

Tiek minēts, ka viens no sliktākajiem jautājumiem, kuru izmantot strīda laikā, ir "Kāpēc tu vienmēr…?" Šāda veida vispārinājumi var tikai manāmi uztraukt un sadusmot partneri, tāpēc nebrīnies, ja pēc tam savu nomierināšanas taktiku varēsi likt malā. Arī šajā rakstā atradīsi dažādus vārdu salikumus, ar kurām nevajadzētu mētāties strīda karstumā.

Strīds, konflikts vai jebkāda veida diskusija augstākos toņos saucama par viedokļu apmaiņu, kurā iesaistītie parasti cenšas katrs pierādīt savu taisnību. Taču no konfliktsituācijām ir iespējams izvairīties, izmantojot frāzes, kuras palīdzes veiksmīgi "nolīdzināt" radušās neskaidrības un viedokļu atšķirības. Kādas tās ir, lūko šajā materiālā.

"Purewow" atgādina, ka stāstījuma teikumi cilvēkus nomierina un vieš viņos vēlmi iesaistīties sarunā, nevis "ieslēgt" aizsargreakciju vai ar vārdiem agresīvi uzbrukt. Tāpat der atcerēties, ka visnomierinošākā frāze ir "Es tevi saprotu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!