Foto: PantherMedia/Scanpix

Grūtniecība ir skaists laiks katras sievietes mūžā, bet grūts arī, jo, lai kā sieviete priecātos par bērna augšanu, bieži vien tam līdzi aug arī māmiņas apaļumi, gurnu apkārtmērs un dubultzods. Vai maz drīkst sportot grūtniecības laikā vai ar lieko svaru jācīnās tikai pēc dzemdībām? Kā vingrot un kāpēc tas obligāti ir jādara, skaidro fitnesa trenere un topošā fizioterapeite Egija Mame.

"Galvenais sievietēm atcerēties, ka grūtniecība nav slimība. Viņas drīkst vingrot, pat ieteicams, tikai labāk sportiskas aktivitātes uzsākt pēc 12. grūtniecības nedēļas. Pirmie trīs mēneši tomēr ir riska laiks. Vingrot svarīgi tāpēc, ka tiek nostiprināti muskuļi, saites, sakārtota elpošana, kas ir svarīga tieši dzemdību laikā. Svarīgi ir trenēt muguru, starpeni, grūtniecēm tiek pielietoti Kēgela vingrojumi - īpaša metode, ar kuras palīdzību trenē iegurni, iegurņa pamatni. Ar šo metodi trenē muskuļu sasprindzinājumu un atbrīvošanu, kas palīdzēs dzemdībās. Svarīgi jaunajām māmiņām atcerēties, ka viņām ir jāvingro tāpēc, lai viņām būtu atvieglotas dzemdības,'' skaidro fitnesa trenere un topošā fizioterapeite Egija Mame.

Kas jāvingrina?

  • mugura;
  • starpene;
  • rokas;
  • kājas, lai dzemdībās ilgāk varētu atrasties vertikālā stāvoklī;
  • krūtis;
  • gurni;
  • vēders, bet ar šiem vingrojumiem jābūt uzmanīgām - trenē tikai augšējo un sānu muskulatūru. Nekādā gadījumā apakšējo preses muskulatūru nedrīkst noslogot, jo tas var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības vai spontāno abortu.
"Viens no vieglākajiem vingrojumiem - gulēt uz muguras, kājas brīvi, pacelt ķermeņa augšdaļu, bet svarīgi, lai muguras lejasdaļa paliek pie zemes, var cilāt rokas slīpi pa diagonāli. Galvenais, lai nav noslogota muguras lejasdaļa,” pamāca trenere.

"Sāk vingrot pēc pirmā trimestra, ar pareizu slodzi, vislabāk trenera pavadībā, jo grūtniecei pašai uz savu galvu nevajadzētu izdomāt vingrojumus un cilāt smagus svarus vai darīt citas muļķības, kas nav domātas sievietēm, kas ir gaidībās. Nodarbības var būt divas līdz četras reizes nedēļā. Var apvienot gan iekštelpu nodarbības, gan kustības baseinā. Grūtniecēm ieteicama ir ūdens aerobika un katru dienu vismaz 30 minūšu pastaiga svaigā gaisā.

Iesaku konsultēties - grūtniecēm parasti ir speciāla grūtnieču vingrošana, bet pēc tam vingrojumus var izpildīt mājās. Vingrojumus labāk izpildīt uz cietas virsmas, nekādas vingrošanas gultā, obligāti vajadzīgi apavi, jāsargā potītes, jo grūtniecēm bieži pampst kājas. Obligāta pulsa kontrole pirms un pēc aerobās daļas,'' saka Mame.

Jāpārtrauc vingrot, ja jūt:

  • sāpes;
  • saspringtus muskuļus;
  • sliktu dūšu;
  • reiboņus;
  • karstuma viļņus;
  • paliek grūti elpot.

Jāseko līdzi, lai nepapaaugstinās ķermeņa temperatūra sportojot, tas var samazināt skābekļa piegādi bērnam.

Foto: Shutterstock

“Jāatceras, ka nav jāēd par diviem, tās ir muļķības, uzturam jābūt sabalansētam, lai bērniņš uzņem visas nepieciešamās vielas, bet ne divreiz lielākām porcijām kā iepriekš. Sporta nodarbības grūtniecības laikā vairāk tendētas nevis uz svara zudumu, skaistumu, bet uz mātes un bērna labsajūtu. Par formas uzlabošanu labāk ir domāt pēc dzemdībām, grūtniecības laika vingrošana ir kārtīgi treniņi dzemdībām, jo vairāk pēdējos sešus mēnešus vingrosi, jo labāk būsi sagatavojusies dzemdībām, nevajag arī, protams, iekrist galējībās. Visam jābūt ar mēru.

Galvenais, kas jāatceras, nevingrinām apakšējo vēdera presi un nestaipāmies. Treniņā vingrina visas lielās muskuļu grupas un papildus iegurni. Pēc treniņa obligāta relaksācija,’’ saka Mame.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!