Lai gan ir maz pētījumu par to, kā veselīga un pastāvīga dzimumdzīve pagarina mūža ilgumu un palīdz saglabāt labu veselību, daudzu pētījumu rezultāti norāda, ka seksuālās problēmas vai emocionāla atsvešināšanās partneru starpā veselību ietekmē negatīvi, un īpaši tas attiecas uz pusmūža un vecāka gadagājuma vīriešiem.
"Seksuālā disfunkcija var liecināt par citām veselības problēmām," norāda AARP pētījumu asociētā direktore Linda Fišere. Portāls
Discovery Health
vēsta, ka sadarbībā ar pazīstamo amerikāņu seksologu Džonu Makinleju "AARP/Modern Maturity" publicējusi datus par 45 gadus vecu un vecāku cilvēku attieksmi pret seksu un seksuālo aktivitāti. Tāpat kā citi pētījumi, arī šī aptauja apstiprināja faktu, ka ārsta palīdzību meklē tikai neliela daļa no cilvēkiem, kas cieš no seksuālās disfunkcijas.

Vissvarīgākais ir atklājums, ka ar seksuālām disfunkcijām, īpaši erektilo disfunkciju vīriešiem, ir saistītas sirds slimības un depresija. Sirds problēmas un depresija ir slimības, no kurām cieš daudzi pusmūža un vecāki vīrieši. Aptuveni 25 procentiem vīriešu līdz 50 gadu vecumam jau izveidojusies vismaz mērena seksuālā disfunkcija, bet līdz 70 gadu vecumam no vismaz mērenas seksuālās disfunkcijas cieš jau puse vīriešu. Visizplatītākā, protams, ir erektilā disfunkcija.

Eksperti uzsver, ka erektilā disfunkcija ir agrīna brīdinājuma zīme par gaidāmo infarktu. Tā būtībā ir asinsrites problēma, un asinsvadu nosprostošanās simptomi vispirms var būt jūtami dzimumlocekļa asinsvados, bet pēc tam tiek aizsprostoti arī sirds asinsvadi. Lielākajai daļai vīriešu erektilo disfunkciju ārstēt nav grūti, turklāt šī ārstēšanās galu galā var izglābt vīrieša dzīvību.

Atbrīvošanās no spriedzes, relaksācijas sajūta un apmierinājums pēc orgasma veselību labvēlīgi ietekmē īsākā laikā posmā, savukārt regulārs sekss palīdz uzturēt hormonu līmeni, kas veicina labas veselības saglabāšanu, aizkavē novecošanu un pāugstina auglību.

Ieskats terminoloģijā

Kādi ir vīriešu seksuālo disfunkciju veidi, skaidro Dr. Vilnis Lietuvietis, uroloģijas programmas vadītājs Latvijas Medicīnas akadēmijā, ārsts-urologs “Veselības Centrā 4”:

Impotence - ļoti plašs jēdziens, kurš ietver sevī ikkatru vīrieša potences aspektu. Potence ir termins, kas apzīmē vīrieša spēju veikt apmierinošu dzimumaktu un radīt pēcnācējus. Piemēram, ja vīrietis spēj veikt dzimumaktu, taču viņam nevar būt bērni (nav normālu dzimumšūnu), arī šajā gadījumā runājam par impotenci – respektīvi, tā ir ģeneratīva impotence (ģenerēt - radīt).

    Vīriešu potences traucējumi sastāv no vairākām daļām (arī sieviešu potence sastāv no vairākām daļām, ja tās ir traucētas, tad runā par kādu no impotences veidiem):

  • Libido traucējumi - šīs daļas traucējumi izsauc impotenci, kuras cēlonis ir seksuālās tieksmes zudums. Ja nav šī, tad nav arī visa pārējā. Piemēram, gripa ar augstu temperatūru.
  • Erekcijas traucējumi - impotence, par kuru visvairāk runā ikdienā - traucēta dzimumlocekļa erekcija. Lai apzīmētu šo stāvokli un nodalītu to no pārējiem, pašlaik ārstu sabiedrība lieto jēdzienu "erektilā disfunkcija" ("erectile dysfunction"). Tādā veidā mēs varam runāt par konkrētu lietu. Šī daļa savukārt iedalās: psihogēnā erektilā disfunkcija un organiskā erektilā disfunkcija.
  • Ejakulācijas traucējumi - šīs sadaļas traucējums plašākam sabiedrības lokam nav plaši zināms. Šī mehānisma traucējums var norisināties kā priekšlaicīga ejakulācija (dzimumakts ir iespējams, ir iespējami pēcnācēji, taču sieviete nav laimīga). Arī retrogrāda ejakulācija - vīriešiem pēc prostatas operācijām.
  • Orgasma traucējumi - anorgasmija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!