Foto: Shutterstock
Māli, pateicoties to ārstnieciskajām un dziednieciskajām īpašībām, tiek lietoti gan veselības uzlabošanai, gan skaistumam. Cilvēki izmanto mālu maskas, kompreses, tos lieto arī iekšķīgi. Mālu pulverus var iegādāties veikalos, tomēr vislabāk būtu mālus lietošanai sagatavot pašam.

Māli var būt dažādās krāsās – sarkani, brūni, zaļi, zili, dzelteni, melni. Katram no tiem ir savas labās īpašības, piemēram, sarkano mālu izmanto ādas veselības uzlabošanai, zilo mālu, lai novērstu celulītu, bet melno mālu – kuņģa saslimšanām.

Mālu ārstnieciskās īpašības

Mālos esošie mikroelementi — kālijs, nātrijs, dzelzs, alumīnijs, varš, silīcijs, slāpeklis, magnijs, fosfors — ir sabalansēti tieši tā, lai tie cilvēka organismam spētu vislabāk palīdzēt. 

Viens no svarīgākajiem elementiem, kas piešķir mālam tā spēju ārstēt, ir rādījs. Citur dabā tas ir sastopams ļoti reti. Rādija starojumam nespēj pretoties neviens vīruss vai mikrobs. Māli stiprina arī imunitāti pret jaunām infekcijām, kā arī atjauno šūnas. Tie baro ādu, arī locītavas un kaulus. 

Mālus veselības uzlabošanai var lietot iekšķīgi. Tos lieto saindēšanās gadījumos. Iesaka arī ādas, aknu, žultspūšļa un citu slimību gadījumos. Māli veicina audu atjaunošanos, attīra organismu no liekajām skābēm un nevēlamajām vielām, piemēram, toksīniem, šūnas atstājot neskartas.

Ārīgi mālus lieto, lai ārstētu sastiepumus, apdegumus, nobrāzumus. Tie palīdz arī pret tādām saslimšanām kā tuberkuloze, vēzis, gangrēna. Tomēr, lietojot mālus pret šīm kaitēm, ir jāatceras, ka pirms tā lietošanas slimos orgānus nav vēlams apstarot vai operēt. 

Māla kompreses

Mālu kompreses palīdz galvas, ausu, kakla sāpju gadījumos, arī ja ir iesnas. Kompreses liek arī aknu, nieru vai kuņģa saslimšanas gadījumos. 

Māli galvenokārt ir kārtīgi jāizžāvē, jo citādi tie labi nesajauksies ar ūdeni. Izžāvētus mālus sasmalcina pulverī un attīra no visiem gružiem. Tad tos ieber māla bļodā un aplej ar ūdeni tā, lai tas apklātu visus mālus. Tos atstāj ievilkties un pēc dažām stundām masu izmaisa. Masai jābūt viendabīgai – bez cietiem gabaliņiem un tā nedrīkst tecēt.

Līdz lietošanai pagatavotā mālu masa ir pēc iespējas ilgāku laiku jāpatur saulē.
Kompresei sagatavo linu, kokvilnas vai vilnas auduma gabalu un saloka tik lielu, cik nepieciešams. Uz auduma mālus liek divu līdz trīs centimetru biezumā. 

Ķermeņa vietu noslauka ar mitru salveti un tad liek virsū sagatavoto kompresi. To patur divas līdz trīs stundas. Var ņem nost tad, kad jūt, ka māli paliek sausi un karsti. Ņemot nost, kārtīgi jānotīra ķermeņa vieta, kur likta komprese, lai nepaliktu māla gabaliņi. Rūpīgi noskalo ar ūdeni.
Kompresē izmantotos mālus otrreiz izmantot nevar.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!