Foto: PantherMedia/Scanpix

Līdz šim, runājot par kontracepciju, sievietēm ir bijušas daudz plašākas iespējas nekā vīriešiem. Tiesa tas nereti arī ir uzlicis vairāk atbildības. Stiprā dzimuma pārstāvjiem pašlaik ir divas kontracepcijas iespējas – prezervatīva lietošana vai vasektomija. "Medical Daily" raksta, ka jau pavisam drīz tas varētu mainīties, jo zinātnieki strādā pie jaunas un ļoti efektīvas kontracepcijas metodes vīriešiem. Iespējams, jau pavisam drīz dzimstību varēs kontrolēt ar īpašas injekcijas palīdzību.

Zinātnieku grupa šogad publicēja pētījumu, kurā secināts, ka arī vīriešiem ir iespējama hormonāla kontracepcijas metode, kas palīdz izvairīties no nevēlamas grūtniecības. Pēdējo gadu laikā ir bijuši vairāki mēģinājumi izstrādāt efektīvu izsargāšanās metodi vīriešiem, izmantojot sintezētus hormonus, lai īslaicīgi bloķētu testosterona radītos efektus un sēklinieki pārstātu veidoties veselīgas spermas šūnas. Šis uzdevums zinātniekiem ir sagādājis ļoti daudz grūtību.

Jāpiebilst, ka efekts ir jāsasniedz, nenodarot ļaunumu vīrieša pašsajūtai un veselībai. Sintētiskais hormons nedrīkst pazemināt testosterona līmeni tik ļoti, lai tas atstātu ietekmi uz vīrieša libido. Pētnieki uzskata, ka jaunā izsargāšanās injekcija varētu būt dzīvotspējīgs risinājums.

Pētījumā piedalījās vairāk nekā 300 vīriešu, kas tā laikā bija monogāmās attiecībās. Pētījums ilga vairāk nekā gadu. Izsargāšanās metode bija efektīva 96 procentos gadījumu. Šī kontracepcijas metode gan vēl ir jāpilnveido, jo pētījuma laikā injekcijai novēroja tādus blakusefektus kā akne, garastāvokļa svārstības, depresija, paaugstināts libido, muskuļu sāpes un sāpes injekcijas vietā.

"Rutks" gan atgādina, ka prezervatīvs ir vienīgā izsargāšanās metode, kas pasargā ne vien no nevēlamas grūtniecības, bet arī no seksuāli transmisīvajām slimībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!