Foto: Shutterstock

Latvijā izplatītākais nāves cēlonis ir sirds un asinsvadu slimības. Amerikas Savienotajās valstīs ik gadu katrs ceturtais mirst no saslimšanas ar sirds slimībām. Arī, apskatot kopējos datus par Eiropu, statistikas dati nav iepriecinoši – sirds saslimšanas skar 51% sieviešu, bet 42% vīriešu. Caurskatot jaunākos pētījumus, Prof., Dr. med. Antonio Vazs Karnerio no Lisabonas Universitātes un viņa kolēģi, atklāja faktus, kas varētu palīdzēt mazināt nāves gadījumu skaitu no šīm slimībām, vēsta portāls medicaldaily.com.

Izpētot informāciju, viņi secināja, ka dienā izdzerot trīs līdz piecas kafijas tases var samazināt iespējamību saslimt ar kādu no sirds slimībām par 21%. 

Pētnieki arī secināja, ka liela nozīme mirstības gadījumos, ja ir saslimšana ar sirds vai asinsvadu slimībām, ir cilvēku dzīvesveidam. Viņi uzsver, ka 28% nāves gadījumu no šīm slimībām ir saistīti ar smēķēšanu, 17% ir nepietiekams daudzums fizisko aktivitāšu, 14% ir liekais svars, 13% nepilnvērtīgs un nesabalansēts uzturs, bet 7% alkohola lietošana. 

Ievērojot veselīgu dzīvesveidu – ēdot pilnvērtīgi, kontrolējot svaru, sportojot, nesmēķējot un samazinot alkohola patēriņu, dzīves ilgumu, slimojot ar sirds slimībām, var pagarināt par 79%. 

Par kafijas nozīmi šajā atklājumā tiek uzsvērts, ka zinātnieki pēta melnas kafijas iedarbība uz veselību – bez piena un bez cukura. 

Kafijas spēju pasargāt no sirds saslimšanām skaidro ar tai piemītošajām antioksidanta īpašībām, kas var labvēlīgi ietekmēt sirds veselību. 

Dzerot trīs līdz četras kafijas tases dienā, varot samazināt arī risku saslimt ar 2. tipa diabētu aptuveni par 25%. 

Pētījuma autori aicina cilvēkus dienā izdzert dažas tases kafijas, tomēr neuzkožot klāt virtuli vai kādu citu neveselīgu našķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!