Pierādīts, ka pat 10 grami alkohola dienā par 7,2 procentiem palielina iespēju saslimt ar krūts vēzi, "Roche" akadēmijas rīkotajā izglītojošajā pasākumā "Krūts vēzis tuvplānā" teica zinātnieks un izgudrotājs Ivars Kalviņš. Runa gan ir par alkoholu ķīmiskā izpratnē, proti, etilspirtu.

"10 grami alkohola šajā gadījumā nozīmē alkoholiska dzēriena devu, kas satur 10 gramus etilspirta jeb alkohola ķīmiskā izpratnē," skaidro zinātnieks. "Ja runājam par degvīnu (40 grādi), tad 10 grami etilspirta būs 25 gramos šī alkoholiskā dzēriena. Bet, ja par 8–12 grādīgu sauso vīnu, tad attiecīgi bīstamā deva būs ap 100 gramiem vīna. Ja par piecu grādu stipruma alu, tad šī deva būs aptuveni 200 mililitri. Problēma parādās, ja tā ir regulāra jeb ikdienas deva."

"Kaut gan te jāņem vērā, ka pilnīgi droši šis apgalvojums attiecas tikai uz degvīnu, bet par sarkanvīnu tik vienkārša šī atbilde nav, jo vīnos un arī alū ir citas fizioloģiski aktīvās vielas. Vīnā ir res-veratrols un vēl virkne citu antioksidantu, kam piemīt pretvēža aktivitāte, bet alū ir augu izcelsmes steroīdi, kam piemīt sieviešu dzimumhormoniem estrogēniem līdzīga aktivitāte, kas vīrieša ķermenim piešķir sievišķīgākas aprises (arī alus vēderu). Man gan pašlaik nav apstiprinājuma šim pieņēmumam, taču alus varētu izrādīties krūts vēzi veicinošs dzēriens. Tas attiecas gan uz sievietēm, gan vīriešiem, bet bīstamāks alus, protams, ir sievietēm."
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!