Foto: Shutterstock
Ne velti mēs dažkārt mēdzam smiet par to, ka tukšā dūšā mēs esam pavisam citi cilvēki. Izsalkums patiesi izsauc nepatīkamas emocijas un padara cilvēku neciešamāku nekā ierasts. Taču garastāvoklis nav vienīgais, kas mainās, kad esam nepaēduši – mainās arī prāta spējas un tiek negatīvi ietekmēts mūsu organisms. Tāpēc ir svarīgi zināt, no kā izvairīties tukšā dūšā.

Katru no mums laiku pa laikam pārņem ikdienas steiga, tāpēc gribot negribot izlaižam kādu maltīti vai dienas laikā neapēdam neko, jo taču nav bijis laika vai varbūt nav gribējies ēst. Tomēr arī viena izlaista maltīte var būt ar negatīvām sekām. Lai tās neskartu tevi, iedvesmojoties no portāliem ''Live Strong'' un ''Everyday Health'', iepazīstinām ar lietām, kuras labāk nedarīt tukšā dušā.

Nepieņem svarīgus lēmumus

Nav šaubu, ka tukšā dūšā ikviena no mums dažkārt ir teju neciešama – mēs kļūstam nepacietīgas, impulsīvas, pat agresīvas. Arī kāds šī gada septembrī žurnālā ''Psychonomic Bulletin & Review'' publicēts pētījums rāda – izsalkums var ietekmēt veselīgu lēmumu pieņemšanu, kuru starpā nav tikai tie lēmumi, kas saistīti ar nākamo ēdienreizi. Pētnieki noteica, ka izsalkuši cilvēki lēmumus izdarīja, balstoties uz tūlītēju gandarījumu, tādējādi negatīvi ietekmējot savus ilgtermiņa mērķus.

Pētījuma morāle – neskatoties uz, iespējams, teju nepārvaramo kārdinājumu, izvairies pieņemt svarīgus lēmumus, kamēr jūties izsalkusi.

Neiepērcies


Foto: Shutterstock
Ļoti iespējams, tu jau to zini, bet ir vērts atkārtot – nekad nedodies iepirkties uz pārtikas veikalu, kamēr esi izsalkusi. Kad vēders ir tukšs un varbūt pat skaļi burkšķ, mēs nespējam skaidri domāt, ko apliecina iepriekš pieminētā pētījuma rezultāti. Izsalkušai tev nebūs tik viegli paiet garām čipsu un želejas konfekšu plauktiem, kaut arī parastā iepirkšanās reizē tas tev nesagādā nekādas problēmas. Tāpat tukšā dūšā tu ne tikai, visticamāk, nopirksi krietni neveselīgāku pārtiku, bet arī ēdienam iztērēsi vairāk nekā ierasts.

Tāpēc, pirms tukšā dūšā iepērkoties pārtikas veikalā, steidz groziņā likt kādu bulciņu vai citu neveselīgu našķi, izveido iepirkšanās plānu. Uztura speciālisti iesaka katram gadījumam somiņā vai mašīnas cimdu nodalījumā turēt kādu mušļa batoniņu vai citu veselīgu kārumu, kas nomāks lielo apetīti un mazinās iespēju iepirkties neapdomīgi.

Nelieto alkoholu


Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka ir kāds, kas savos dumpīgajos pusaudžu gados devies kopā ar draugiem uz ballīti un tukšā dūša lietojis alkoholu, lai krietni ātrāk apreibtu. Kopā ar ātru reibumu var atnākt arī dulla galva un nelaba dūša, un tas tāpēc, ka alkohols samazina cukuru līmeni asinīs. Tā kā dienas laikā neko neesi ēdusi vai pēdējā maltīte bijusi pirms vairākām stundām, tas jau var liecināt, ka cukura līmenis tavās asinīs ir pazemināts, un, alkoholam pazeminot cukura līmeni vēl vairāk, tas var beigties ne visai patīkami.

Kad cukura līmenis asinīs nokrīt pārāk zemu, cilvēks var noģībt. Tāpēc, ja tu pēc kokteiļa vai diviem nevēlies noģībt un tādējādi sevi traumēt, pirms alkohola lietošanas vislabāk ieturēt maltīti. Cits iemesls, kāpēc labāk pirms kokteiļu dzeršanas paēst, – alkohols pastiprina izsalkumu. Iespējams, tu jau esi pamanījusi, ka pēc karstas ballītes labprāt dodies uz ātrās ēdināšanas vietām vai pēc pāris kokteiļiem bārā pasūti kādu našķi. Šāds vakara scenārijs nepavisam nebūs pa prātam tiem, kas savā ikdienā sākuši ieviest veselīgu uzturu.

Neēd asu ēdienu


Foto: Shutterstock
Varbūt tu esi pikantāka ēdiena mīle, tāpēc asāks ēdiens tavai gremošanas sistēmai nav nekāds pārbaudījums. Tomēr, neskatoties uz to, vai tu esi viena no tiem, kas asus ēdienus panes labāk nekā citi, ja tu visas dienas laikā neko neesi apēdusi vai pēdējā maltīte ieturēta pirms vairākām stundām, labāk no pikanta ēdiena atturēties. Tas tāpēc, ka asa ēdiena ēšana tukšā dūšā var radīt sajūtu, ka tavi iekšējie orgāni burtiski deg.

Šāda sajūta rodas, jo tavā kuņģī nav cita ēdiena, kas varētu darboties kā sava veida barjera un mazināt degšanas sajūtu. Citiem vārdiem – pirms steidz ēdienam pievienot čili piparus, asu mērci vai ko tamlīdzīgu, vispirms apēd vismaz kādu našķi, kaut ko nelielu, vai izdzer glāzi piena, jo, kā zināms, piena produkti var palīdzēt samazināt iekšējo siltumu un atvieglot pikanta ēdiena radītās nepatīkamās sajūtas.

Nedzer kafiju


Foto: Shutterstock
Iespējams, tu jau vairākus gadus kā ikrīta rituālu dzer kafiju vēl pirms brokastu ēšanas, varbūt tā pat ir tava dienas pirmā maltīte, taču kafijas dzeršana tukšā dūšā var radīt ne visai patīkamas sajūtas kuņģī. Tas tāpēc, ka skābes, kas atrodamas kafijā, grauž tavu kuņģi. Rezultātā tie cilvēki, kuriem jau ir problēmas ar kuņģa skābes ražošanu, var būt jutīgāki pret kafijas dzeršanu tukšā dūšā.

Sliktākā gadījumā kafijā esošās skābes var pastiprināt kuņģa skābes ražošanu. Labākais risinājums, lai netraumētu savus iekšējos orgānus, ir ieklausīties savā ķermenī. Varbūt tev katru rītu pēc kafijas dzeršanas parādās nelāgas sāpes vēderā, kas var liecināt, ka vispirms labāk paēst brokastis. Bet varbūt ir tieši pretēji – nekādu novērojumu pēc kafijas tukšā dūšā nav, tāpēc nav pamata satraukumam.

Nenododies smagam treniņam


Foto: Shutterstock
Ir skaidrs, ka katrs cilvēks ir citādāks. Iespējams, kādam arī intensīvs kikboksa treniņš tukšā dūša būs tīrais nieks, bet kāds cits pat pāris kilometru garu krosiņu nepaēdis nespēs noskriet – parādīsies reiboņi. Pirms treniņa maltīte vai kāds veselīgs našķis dos papildu enerģiju un spēku, kas lieti noderēs smagākā treniņā.

Speciālisti iesaka aptuveni pus stundu pirms treniņa apēst kādu augli, kas apgādās organismu ar ogļhidrātiem, tādējādi palielinot enerģijas daudzumu. Tomēr, neskatoties uz to, vai tev pirms treniņa ir nepieciešams paēst vai vari iztikt bez veselīgiem našķiem, atceries ieklausīties savā ķermenī – tas tev pateiks priekšā, kas nepieciešams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!