Piezogoties drēgnajam laikam, sportošanu pārceļam uz fitnesa zāli. Taču tur mūs gaida kāds neredzams faktors, kas mūsu centieniem uzlabot veselību var būt gan draugs, gan ienaidnieks, – gaisa kvalitāte.

Gaiss – visa pamats

Nodarbojoties ar fiziskajām aktivitātēm, paātrinās pulss, vielmaiņa sāk strādāt intensīvāk un tiek dedzināta liekā enerģija jeb kalorijas. Ja sporta zālē esošais gaiss ir nekvalitatīvs, sirdij rodas lielāka slodze un pastiprinās svīšana, kas var novest pie dehidrēšanās jeb pārlieku lielas un neveselīgas šķidruma izvades no organisma. Svīšanas rezultātā no organisma tiek izvadītas minerālvielas, kas ne tikai padarīs treniņu mokošāku, bet arī būs drauds veselībai. Zudīs koncentrēšanās spēja, pasliktināsies garastāvoklis, un ātrāk iestāsies nogurums. Nervu impulsi tiek vadīti caur ūdeni šūnās, taču tā trūkuma gadījumā impulsu padeve ir apgrūtināta. Par to paldies neteiks muskuļi, kā arī tauku šūnas atvadīsies nelabprāt, jo nekvalitatīva gaisa dēļ ķermenis atradīsies stresa stāvoklī un noslēgs visas rezerves – tātad neatdos liekās kalorijas.

Slikta gaisa cirkulācija

Galvaspilsētas centrā esošās sporta zāles nereti ieblīvētas mazās un tam neparedzētās telpās, tādēļ ekspertus māc bažas par piemērotas gaisa padeves esamību šādās vietās. Lai veselīgi sportotu, cilvēkam jāelpo. Izelpā ir aptuveni 100 reižu lielāka CO2 koncentrācija nekā gaisā, ko parasti ieelpojam. Tādēļ telpu uzturētājiem vajadzētu gādāt, lai izelpotais gaiss tiktu aizvadīts, bet tā vietā nāktu cits, kvalitatīvāks. Būtiska loma ir gaisa cirkulācijai telpā. Lai gan parasti tiek uzskatīts, ka CO2 nav indīgs, tomēr lielā koncentrācijā tas ir salīdzinoši toksisks un var atstāt nelabvēlīgu ietekmi uz cilvēka veselību ilgtermiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!