Foto: Shutterstock

Statistika liecina, ka vidējais Latvijas iedzīvotājs ir rīdziniece Kristīne, par kuru pavisam nesen jau stāstījām. Taču apmēram 46 % iedzīvotāju (2019. gada sākumā tie bija apmēram 884 tūkstoši cilvēku) ir vīrieši. Arī par viņiem ir, ko pastāstīt.

"Delfi" lika lietā to pašu metodi: izpētīja vidējos statistiskos vai lielāko pēc loģikas atbilstošo grupu rādītājus Centrālās statistikas pārvaldes, "Eurostat" un citos pieejamos avotos, mēģinot noskaidrot, kā dzīvo parasts Latvijas vīrietis. Lai gan centāmies portretu veidot godīgi un ticami, tomēr tas nav nekāds zinātniskais darbs, tādēļ nebrīnieties, ja jūsu novērojumi atšķirsies no tā, ko mēs izpētījām.

Kā sauc mūsu varoni? To ir samērā vienkārši noskaidrot. Reizi gadā kolēģi, draugi un paziņas viņam galvā liek ozollapu vainagu, to izdarījuši, dodas dzert alu un cept gaļu.

Jā, viņu sauc Jānis. Vecāki savam jaundzimušajam dēlam šādu vārdu devuši visbiežāk – vismaz no pagājušā gadsimta divdesmitajiem gadiem līdz pat 2000. sākumam. Kā liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati, Latvijā ir ap 50 tūkstošiem Jāņu, neskaitot Jāņus Kārļus, Jāņus Robertus un citas dubultvārdu kombinācijas. Tas nozīmē, ka, labi gribot, ar Jāņiem var apdzīvot visu Ventspili kopā ar Ventspils novadu vai veselu Jūrmalu. Otrais populārākais vīriešu vārds – Aleksandrs. Tas dots 34,6 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!